Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.11.2018.
18:10
D. Pašić - Vesti A

Bosiljak vole i Austrijanci

Povodom deset godina od osnivanja, Kulturno-umetničko društvo Bosiljak iz Velsa organizovalo je priredbu Umetnost igre u Velsu. Ovaj lep događaj okupio je brojne goste u sali u gradiću Marthrenk. Bosiljak već godinama u vlastima tog gradića ima prijatelje sa kojima odlično sarađuje. Na proslavi su osim domaćina učestvovali i dragi gosti iz kulturno-umetničkih društava "Sveti Sava" iz Banjaluke, Jugos iz Minhena, "Nikola Tesla", Mlava i Ostrog iz Linca i "Knez Lazar" iz Gmundena.

D. Pašić - Vesti
U prvom planu: Najmlađi pokazali koliko vole folklor

- Iskoristio bih priliku da zahvalim svima koji su u prethodnih deset godina na bilo koji način pomogli rad udruženja. Raduje nas što imamo veliki broj mladih u našim redovima i rad s njima je naš najvažniji zadatak. Trudićemo se da nastavimo tako, sa željom da mladi dobiju više prostora u organizaciji rada kluba - kazao je Predrag Ljiljak, predsednik KUD-a Bosiljak.

U prethodnom periodu ostvaren je najvažniji cilj postavljen pri osnivanju društva - okupljanje dece naših zemljaka u Velsu i upoznavanje sa bogatom srpskom kulturom i tradicijom. Uspelo se u tome i uz razumevanje brojnih Austrijanaca, koji su inače prisustvovali proslavi. Oni su omogućili da deca imaju odlične uslove za rad u prostorijama, počev od Crkve Sankt Jozef u Velsu, gde je i održana prva zabava koju je klub organizovao.

Milenko Koturović, otac petoro dece, član je Bosiljka praktično od osnivanja. On kaže da su u prethodnih deset godina organizovane brojne manifestacije, ali mu se čini da je ovog puta bilo najbolje jer su deca došla u prvi plan.

- Pametan potez je što su prvo svi imali priliku da na bini vide šta su deca pripremila. Bilo je ovo istinsko veče folklora, sa brojnim koreografijama iz Srbije, što je veliko kulturno bogatstvo. Raduje nas što su se naši prijatelji odazvali pozivu da zajedno uživamo - kazao nam je Koturović.

Osim velikoj broja članova KUD-a Bosiljak i naših zemljaka iz Velsa, Marhtrenka i okoline, priredbi je prisustvovao i jerej Novo Lazić, sveštenik parohije u Velsu.

Aplauzi brojne publike za nastupe pre svega mladih folkloraša najbolja su potvrda da je proslava jubileja u potpunosti uspela.

Čestitke konzula

U ime matice prisutne je pozdravio Nikola Marković, konzul iz Generalnog konzulata Srbije u Salcburgu. On je pohvalio domaćina za organizaciju i rad društva kojem je čestitao jubilej.
- Zadovoljstvo je videti ovoliki broj mladih koji čuvaju tradiciju srpskog naroda. To je neprocenjivo blago o kojem stalno moramo brinuti. Matica će uvek koliko je u njenoj moći, podržavati rad udruženja i truditi se da sarađujemo - poručio je konzul.
Predrag Ljiljak, predsednik Bosiljka je na kraju programa konzulu Markoviću i svim učesnicima uručio posebne zahvalnice u čast decenije postojanja kluba.

Četiri predsednika

Predrag Ljiljak je četvrti po redu predsednik ovog udruženja od osnivanja. Prvi je bila Jelena Vukajlović, a zatim Dejan Mikić i Stevo Pantelić. Bosiljak je formiran 2008. godine na inicijativu ambiciozne Jelene Vukajlović, kojoj su u osnivanju kluba pomogli Danijel Radić i Zoran Gajić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online