Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.11.2018.
18:10
D. Pašić - Vesti A

Kapela svedok srpskih žrtava

U naselju Rajferdorf u Mauthauzenu, gde na Italijanskom groblju iz Prvog svetskog rata počiva više od 8.000 srpskih vojnika, osveštan je krst na kapeli Srpske pravoslavne crkve. Ujedno je na taj način obeležena 100-godišnjica od potpisivanja primirja u Velikom ratu.

D. Pašić
Prota Mićić je osveštao krst

Kapela se gradi upravo u znak sećanja na oficire i civile koji su u jesen 1914. godine zarobljeni i odvedeni iz Srbije i okruženja u zarobljenički logor Mauthauzen kod Linca, kroz koji je do 1918. godine prošlo oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i pripadnika drugih naroda.

- Ovde leže pokopani srpski vojnici i civili, deportovani u Prvom svetskom ratu, umrli daleko od domovine od zime, gladi i tifusa. Hram se podiže u slavu Božju i čast Svetih novomučenika, kako će se zvati, za pravoslavne zarobljenike i spokoj svih koji su našli svoj večni mir. Sada, 100 godina kasnije, savremeno čovečanstvo mora da pronađe odgovor na nove izazove miru i iz prošlosti izvuče prave pouke. Sećanjem na strahote Prvog svetskog rata, pomenom na ovom mestu, svi pokazujemo hrabrost - kazao je pred brojnim vernicima vladika austrijsko-švajcarski Andrej.

On je pohvalio sve koji su učestvovali u izgradnji kapele, koja će biti večni svedok žrtvama koje počivaju na ovom groblju. Deca, polaznici škole srpskog jezika iz Linca su na vratima kapele otpevala "Tamo daleko" za šta su nagrađena gromoglasnim aplauzom.

Protojerej-stavrofor Dragan Mićić je zatim osveštao krst, koji je kupljen prilozima parohijana iz Linca, a potom su Miša Milanović i Dragan Kojić krst podigli i postavili na kupolu, gde se vijorila srpska zastava.

Ovom činu prisustvovali su Svetlana Stanković, generalni konzul Srbije iz Salcburga i konzul Nikola Marković, Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beču, a bili su tu i članovi Odbora za izgradnju kapele na čelu sa Borom Tegeltijom koji je napravio projekat, zatim Željko Malešević i vodeći ljudi odbora SPKD Prosvjeta iz Beča sa predsednikom Srđanom Mijalkovićem.

D. Pašić
Pevali "Tamo daleko": Učenici srpskog jezika ispred kapele

Slede radovi na unutrašnjosti

Svojevremeno je izgradnju kapele inicirao Zoran Jeremić, u vreme kad je bio generalni konzul Srbije u Salcburgu, ali nažalost tada je sve ostalo praktično samo na ideji. Angažovanjem protojereja-stavrofora Dragana Mićića iz Linca i njegovih parohijana i uz podršku Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, od leta 2014. krenulo se u realizaciju ovog projekta.

U septembru 2015. godine dobijena je dozvola Savezne komisije za nekretnine da se na vojnom groblju Mauthauzen izgradi pravoslavna spomen-kapela. Za ovu namenu, građevinsko zemljište zakupilo je Predstavništvo Republike Srpske u Austriji, koje je potom poklonjeno Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Ove godine kapela je obložena mermerom, a sada slede radovi na unutrašnjosti. Vladika Andrej je pozvao sve koje su u mogućnosti da svojim prilozima pomognu da se kapela u potpunosti završi.

Venci i u Ašahu

Venci i cveće povodom Dana primirja položeni su i na groblja u Ašahu i Mauthauzenu, gde počivaju srpske žrtve. Počast stradalima su odali članovi naših diplomatskih predstavništava u Austriji, Saveza Srba i srpskih klubova.

Svetlana Stanković, generalni konzul Srbije iz Salcburga i konzul Nikola Marković, Darko Jurišić predsednik Saveza Srba , Dragan Mirčić potpredsednik i Danko Delić sekretar Zajednice srpskih klubova Gornje Austrije zajedno su odali počast brojnim srpskim žrtvama koje počivaju na grobljima u Ašahu i Mauthauzenu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online