Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.11.2018.
18:29
Z. Mirković - Vesti A

Srbi težim putem do vize

Nemanja Damnjanović, poslanik Slobodarske partije (FPOe) u bečkoj skupštini ukazuje da mu se veliki broj građana srpskog porekla obraća za pomoć.

Z. Mirković
Hajnc-Kristijan Štrahe, Nemanja Damnjanović i Ivica Dačić

- Ono što mogu javno da izjavim je da veliki broj Srba ima problem sa dobijanjem austrijskog državljanstva i boravišne vize. Nadležni organ u Beču, Magistrat 35 je u rukama bečke vlade koju čine Socijaldemokratska partija (SPOe) i Zeleni, koji ne žele nikakvu saradnju sa nama iz opozicije, a u narodu vlada ubeđenje da zbog političke situacije i uverenja da veliki broj Srba glasa za FPOe, Srbi "teže" dobijaju austrijsko državljanstvo. Ono što je za mene neshvatljivo i za svaku osudu su paradoksalni kriterijumi za dobijanje boravišne vize i način ophođenja prema osobama srpskog porekla. Iskreno se nadam da će se ta situacija drastično promeniti posle sledećih izbora, ako mi iz FPOe uđemo u vladu grada i pokrajine Beč. Ova politika socijalista i zelenih ne vodi ničemu dobrom, već stvara velike nacionalne probleme, koji nikome nisu potrebni - naglasio je Damnjanović.

Ukazao je da se, od kada je u bečkom parlamentu, sve češće spominju Srbi i Srbija i dodaje da lider FPOe Hajnc-Kristijan Štrahe obećanja data narodu ispunjava, za razliku od mnogih političkih protivnika koji obećavaju kule i gradove pred izbore, a čim oni prođu na iste zaboravljaju.

Damnjanović s druge strane smatra da bi Austrijanci srpskog porekla trebalo više politički da se angažuju. On ukazuje da su Srbi najbrojnija migrantska zajednica u Beču, a da su slabo politički zastupljeni u odnosu na svoj broj.

- Jaka organizacija i struktura bile bi od velike koristi. Srpska zajednica ima puno potencijala i voleo bih da uskoro doživimo preporod u svim oblastima - kaže on za "Vesti".
Poslanik Slobodarske partije Austrije, koja vlada na saveznom nivou zajedno sa Narodnom partijom (OeVP), ističe da je njegov ulazak u bečki parlament ohrabrio veliki broj mladih i zainteresovao ih za politiku, ali da je to i dalje u nedovoljnom broju.

Moramo u politiku

- Mi imamo dosta pametnih i vrednih ljudi u Beču i ne bi trebalo da dozvolimo da o našoj budućnosti odlučuju drugi koji imaju sasvim drugačije političko razmišljanje. Ukoliko se ne uključimo i ne budemo aktivniji u političkom životu Beča i Austrije ne treba druge da krivimo, većsmo sami krivi za našu i budućnost naše dece. Ne smemo da zaboravimo da je politika najvažniji instrument našeg društva - ocenjuje Damnjanović.
On ističe da je politika ta koja donosi odluke o tome kakva će biti ekonomija, obrazovanje, kolika će nam biti stipendija, penzija, kakvo će nam biti zdravstveno osiguranje i da li će zemlja u kojoj živimo biti stabilna i sigurna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online