Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.10.2018.
19:16
Z. Vicelarević - Vesti A

Mali recitatori obradovali pisce

Pred književnicima iz Minhena, Štutgarta, Menhengladbaha, Pariza, Frankfurta, Niša, Bitolja, Požarevca i Beograda, nastupili su Crkveni dečji hor Beli anđeo i đaci "Ršum školice" iz Ofenbaha.

Z. Vicelarević
Recitovali stihove za decu: Đaci " Ršum škole2

U okviru Sajma knjiga u Frankfurtu, Udruženje pisaca Sedmica organizovalo je Oktobarski književni salon koji je trajao od 11. do 13. oktobra. Umesto dosadašnjih Oktobarskih susreta pisaca dijaspore, kada su se pisci i pesnici predstavljali u toku jedne večeri sa po jednim novim delom, ovoga puta je novina da su publici i poštovaocima njihovih dostignuća priušteni veći prostor i više vremena za nova književna ostvarenja.

Književni salon je otvoren svečanim prijemom u Generalnom konzulatu Srbije pod pokroviteljstvom Branka Radovanovića, generalnog konzula.

Na otvaranju su bili gosti iz Niša, Bitolja, Struge, Požarevca, Beograda, Minhena, Štutgarta, Menhengladbaha, Pariza, Frankfurta i drugih mesta širom Evrope. Prijem je muzički uobličio violinista Aleksandar Vladisavljević.

Drugog dana su književni salon posetili Milkica Romić, poslanik SPD-a u parlamentu Frankfurta u društvu dr Mariam Sov, predsednice Radne grupe za integraciju i raznolikost u Frankfurtu, Vojin Dragišić, konzul Srbije i Aleksandar Vidaković, direktor kompanije Nidda Verlag.

Z. Vicelarević
Aćim Višnjić, Olja Gavrilović i Ljubiša Simić

Sećanje na Ružu

Toma Čekerevac, potpredsednik Srpske književne radionice iz Frankfurta je u ime svog udruženja podsetio i posvetio nekoliko rečenica nedavno preminuloj književnici Ruži Mijović:
- Draga Ružo, obraćam ti se u ime Književne radionice, ali pre svega u svoje ime. Sretali smo se na mestima gde je kultura prkosila vremenu šunda i kiča. Sretali smo se na susretima Sedmice, Susretima Radionice i u crkvi na ikonografiji. Ja, kao mali umetnik u prolazu, ne mogu da se otmem utisku da sam izgubio nekog bliskog - rekao je Toma Čekerevac.
U programu su se mnogi književnici prisetili "naše Ruže", a na stihove i pesme koje je Ruža umela da zapeva na susretima podsetila je Danica Dana Dodić iz Pariza.

Program je ispunjen brojnim promocijama knjiga, a prva na redu bila je "Nema knjiga" Violete Jović, književnice iz Niša, zatim "Zbornik na Nišavi", dvojezična knjiga pesama "Sazvežđe" u kojoj je 16 srpskih i 16 makedonskih autora. Program je nastavljen književnim portretima književnica, Kostadinke Koce Đorđevske iz Menhengladbaha i Dane Dodić iz Pariza. Povodom jubilarnog 70. rođendana Dragice Šreder, predstavljena je njena dvojezična knjiga, na srpskom i nemačkom jeziku "Miris mog detinjstva".

Knjigu "Fremde duft der Rose", na nemačkom jeziku, promovisao je Milorad - Miki Milenković, književnik iz Ofenbaha, a drugi dan salona završen je poezijom, vinom i zvukom harmonike Bana Jankovića.

Z. Vicelarević
Nevenka Đukić, Aleksandra i Tamara Kurdulija

Treći dan salona otvorila su deca Crkvenog dečjeg hora Beli anđeo, a nastavili su mali recitatori "Ršum školice" iz Ofenbaha. U ovom delu programa učestvovali su pisci za decu, Violeta Jović, Bratislav - Bata Golić, Ljubiša Simić, Slavica Mastikosa, Zagorka Buthornzade i Miloš Milojević. Predstavljena je i zajednička knjiga za decu "Drugarska knjiga" autora Dragice Šreder, Slavice Mastikose, Radislava Jovića, Nikole Šuice i Ljubiše Simića.

Kada su deca prepustila pozornicu starijima, književnicima i gostima obratio se Vladimir Rajić, vicekonzul Srbije u Frankfurtu, a potom je promovisana knjiga "Ukus gorkog meda" Nisvete Grabovac, književnice iz Frankfurta. O knjizi su govorili Aleksandar - Saša Jovanović i Dubravka Dragović Šehović, glavna urednica Portalibris iz Beograda. Usledili su književni portreti Slavice Mastikose, Miloša Milojevića, Olje Gavrilović i Aćima Višnjića. Predstavili su se Stevan Tontić i Branimir Mitrović, član Srpske književne radionice iz Frankfurta.

Srpsko kulturno i prosvetno društvo Prosvjeta iz Štutgarta predstavili su Desa Burazor Aslanidu, Jasna Kosanović i Tatijana Milićević, dramska umetnica koja je izvela i monodramu Jasne Kosanović. Program je nastavljen književnim omažom Marije Radivojević i Mire Barić, pesnikinja iz Minhena i Rodoljuba - Rođe Jovića iz Bilefelda.

Prvi oktobarski književni salon završen je predstavljanjem pesnika članova Sedmice, Maje Vu, Zlate Ikanović, Aleksandre Botić, Ljubiše Simića i muzičkim programom na harmonici Ljubiše Markovića iz Vizbadena.

Nikolaj došao iz Kanade

Z. Vicelarević
Nikolaj Vukosavljević i Mitar Ždero

Na nacionalnom štandu Srbije i štandu UP Sedmice, među brojnim zainteresovanima bio je i Nikolaj Vukosavljević, Srbin iz Kanade.

- Da, ja sam iz Hamiltona u Kanadi. Ovde sam došao kod ujaka Mitra Ždere u Ofenbah. On mi je rekao za Sajam knjiga, a ja sam veliki ljubitelj pisane reči, naročito srpske književnosti, zamolio sam ga da posetimo sajam i naše štandove. Oduševljen sam našim štandovima, a posebno štandom Sedmice. Ja sam deo dijaspore i raduje me kada vidim da se i ovde, kao i kod nas u Kanadi čuva naš jezik. Obišao sam i Nacionalni štand Srbije gde sam video da su predstavili našeg nobelovca Ivu Andrića koga volim da čitam kao i Desanku Maksimović, a kod Sedmice sam video izloženu knjigu, "Mrgud", mog omiljenog pisca Petra Kočića.

Promene nabolje

Nevenka Đukić je iz Štutgarta došla na Književni salon Sedmice, a za "Vesti" kaže:

- Došla sam u pratnji dve prelepe devojke koje se zovu Aleksandra i Tamara Kurdulija. Dolazila sam i ranije ovde i posle kraće pauze sam opet došla. Primetila sam neke promene koje su ostavile divan utisak na nas - kaže Nevenka, pesnikinja koja je nedavno objavila i prvi roman "Balkanka", ljubavni roman koji opisuje put medicinske sestre koja je iz Banjaluke sa jednim koferom u ruci krenula u Frankfurt.

Sestre Kurdulija pišu poeziju. Aleksandra piše moderne stihove koji se ne rimuju, dok je Tamara sekretar odbora Prosvjete i prvenstveno je došla da podrži predsednicu i potpredsednicu Prosvjete u Štutgartu Desu Burazor Aslanidu i Jasnu Kosanović.

Počinje nastava u Darmštatu i Kaselu

Z. Vicelarević
Vicekonzul Vladimir Rajić

U obraćanju književnicima i gostima, Vladimir Rajić, vicekonzul Srbije istakao je važnim prisustvo velikog broja dece.

- Svojim horskim pevanjem i recitacijama pokazali su znanje i želju da još više nauče srpski jezik. Ono što smo mi, kao konzulat u Frankfurtu, mogli da uradimo za njih je da se borimo i dobijemo bitku za ćirilicu, ovde u Nemačkoj i u Hesenu. Dobili smo spisak škola u kojima će se održavati Dopunska nastava na srpskom jeziku i da od sledeće nedelje već počinje nastava u Darmštatu i Kaselu.

U Frankfurtu, Ofenbahu i Vizbadenu će krenuti za dve nedelje. Sledeće nedelje će naša tri nastavnika pozvati roditelje na roditeljske sastanke i utvrde termine kako bi se sa nastavom počelo na celoj teritoriji pokrajine Hesen.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online