Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.10.2018.
18:10
Z. Mirković - Vesti A

Na folkloru da se priča srpski

U Beču je ponovo počela da radi Prosvjetina škola srpskog jezika, čime je ovaj projekat ušao u šestu godinu postojanja. Tokom prethodnih pet godina kroz Prosvjetinu školu prošlo je više od 1.000 devojčica i dečaka, a nastava je za sada besplatna.

Z. Mirković
Okupljanja u hramovima: Nastava je uvek posle liturgije

Odbor Srpskog prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta iz Beča održava projekat sa mnogo napora i upućuje još jedan poziv zainteresovanima da upišu svoje najmlađe u Prosvjetinu školu srpskog jezika.

Nastava se održava svake nedelje posle liturgija u prostorijama hrama Vaskrsenja Hristovog u Drugom bečkom okrugu, hrama Rođenja Presvete Bogorodice u 16. okrugu i hrama Svetog Save u Trećem okrugu.

Ove godine formiran je razred koji nastavu ima u crkvi u Sankt Peltenu, a školu čine i predškolske grupe Mala pričaonica, šareni i zanimljivi Likovni razred, a deluje i vrlo uspešni Mali hor Prosvjete.

- Kroz rad i učenje sa pedagozima, druženje sa vršnjacima, izlete i ekskurzije, susrete sa odabranim gostima, zanimljive projekte i aktivnosti, svi učesnici imaju priliku da u dobroj atmosferi razviju svoje sposobnosti, kako u znanju jezika i kulture, tako i u kreativnom smislu - objašnjava Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete u Beču.

Veliki trud organizatora, pedagoga, roditelja i dece, koji su se prethodnih godina zajednički posvetili učenju srpskog jezika, kulture i istorije, rezultirao je dosadašnjim uspešnim radom škole, koji se odvija po programu Ministarstva prosvete Srbije i propisanom Pravilniku o izvođenju obrazovno - vaspitnog rada u inostranstvu.

- Apelujem na naše sugrađane da podrže našu dopunsku školu, a da roditelji šalju svoju decu na nastavu. Očekujem veću podršku naših diplomatsko-konzularnih organa, kao i Predstavništva Republike Srpske u Austriji. Posebno pozivam naše prijatelje iz bečkih klubova i brojnih saveza i zajednica da počnemo intenzivniju saradnju, što do sada nije bio slučaj. Često se radujem kada vidim koliko su naša deca dobra u folkloru, ali kada na probama i nastupima međusobno govore samo nemački, jasno je da im je preko potrebno i dodatno učenje svog, srpskog jezika. Ako budemo sarađivali, možemo mnogo toga da popravimo i da pomognemo našoj deci - kazao je Srđan Mijalković.

Podrška matice i SPC

Prosvjetinu školu srpskog jezika podržava i sufinansira Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Veliku pomoć radu škole pružaju Crkvena opština i Eparhija austrijsko-švajcarska u čijim se hramovima u Beču nastava i održava.
Episkop austrijsko-švajcarski Andrej je u brojnim obraćanjima hvalio trud Prosvjete na osnivanju i održanju škole, kao i na celokupnom velikom doprinosu u promovisanju srpskog jezika, kulture i identiteta u Austriji.

Ne treba nam BKS

- S obzirom na činjenicu da u Beču nema srpskih škola, osim Prosvjetine, a da srpski jezik u Austriji nije priznat kao takav, značaj ove škole dobija jedan sasvim poseban smisao. Ona je važna za sve Srbe u Beču i Austriji, jer pokazuje veliku potrebu naših ljudi da decu obrazuju i u svom jeziku, kulturi i identitetu. Naša zajednica radom škole ima odličan argument da od gradskih i saveznih vlasti zahteva da se srpski jezik zvanično prizna u Austriji, a da se jednoj od najbrojnijih zajednica u zemlji ne nameće rogobatna konstrukcija takozvanog "BKS" - naglasio je Mijalković.

Školsko zvono i u Kufštajnu

U Kufštajnu je, u okviru Pravoslavne radionice, počela da radi škola srpskog jezika. Školu u Kufštajnu vodi Marija Gavrilović.

Nastava će uskoro biti organizovana i u Verglu, a datum i vreme će naknadno biti objavljeni. Školu u Verglu vodiće nastavnica Zorica Gavrilov.
Pri crkvi nastavlja sa radom i KUD "Sveti Visarion", pod vođstvom Tanje Vujanović i Marije Gavrilović.
Održana je i redovna sednica Kola srpskih sestara, na kojoj se raspravljalo o budućim aktivnostima sestrinstva, sa osvrtom na dosadašnji rad. Kolo srpskih sestara u Kufštajnu broji 40 sestara i daje ogroman doprinos u odvijanju crkvenog života u toj parohiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online