Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.09.2018.
18:12
Z. Mirković - Vesti A

Spektakl za jubilej

Kulturno-umetničko društvo "Stevan Mokranjac" iz Beča započelo je, nakon letnje pauze, novu sezonu koja je u znaku 20 godina postojanja najtrofejnijeg društva u Evropi. Klub je osnovan daleke 1998. godine sa ciljem okupljanja mladih i negovanja srpske kulture i tradicije, a od tada do danas postao je prava nezaobilazna institucija na ovom polju. U šest ansambala okupljeno je više od 300 igrača, a klupske prostorije, u kojima su ove nedelje ponovo počele probe, krase brojne povelje i pehari, dokazi velikih uspeha.

Z. Mirković
Punom parom u novu sezonu: Počele probe

Naime, KUD "Stevan Mokranjac" osvojio je čak četiri puta titulu apsolutnog prvaka Evrope na Evropskoj smotri folklora, jedino je društvo koje je devet puta zaredom osvajalo zlatnu medalju, a na Evropskoj smotri se takmiči od 2001. godine.

- Naše društvo radi na očuvanju srpske kulture i tradicije. Želimo da deca u rasejanju sačuvaju i neguju našu kulturu i jezik - ističe umetnički rukovodilac Milorad Runjo, rukovodilac društva koji ističe da je počeo da se bavi koreografijom i folklorom upravo zbog ljubavi prema srpskoj kulturi i radu sa decom.

Do kraja godine KUD "Stevan Mokranjac" planira i brojne aktivnosti, a prvu priredbu već 13. oktobra kada se održava tradicionalni Jesenji sabor, na koji se pozivaju gosti iz Austrije i Srbije.
Zatim, od 9. do 11. novembra "Mokranjac" organizuje deveti po redu seminar za umetničke rukovodioce, na koji svake godine dolaze zainteresovani iz cele Evrope, ali i Sjedinjenih Američkih Država.

Krajem novembra društvo planira da organizuje veliki jubilarni koncert kojim bi obeležilo dve decenije uspešnog postojanja. Na jubilarnom koncertu, kako objašnjava Runjo, nastupiće prvi ansambl, koji će izvesti celovečernji program.

- Taj koncert će biti malo drugačiji od onog na koji je navikla publiku - obećava on dodajući da koncertom društvo želi da pokaže koliko vredi i da zaslužuje pažnju kako građana Austrije, tako i van nje.

Na koncertu koji će trajati dva sata biće izvedene igre iz svih predela Srbije i regiona u kojima Srbi žive.

- Na koncertu publiku očekuje spektakl sačinjen u priču pod motom Naša magija, a taj moto smo izabrali, jer nas upravo ta magija čini jedinstvenim i različitim od ostalih društava, pošto naš rad obeležava druženje i velika energija koju prenosimo na publiku - objasnio je Runjo.

Z. Mirković
Milorad Runjo sa jednom od brojnih nagrada

Upis u toku

U decembru će KUD organizovati godišnji koncert, koji će, takođe, biti u znaku 20 godina postojanja, a na kojem će nastupiti svi ansambli društva.
Pored toga, planirana su i brojna gostovanja, a radi se i na novim koreografijama.
U toku je upis članova za sve ansamble, a zainteresovani mogu se javiti na broj telefona 0699 114 35 271.

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Zaigrali kolo sokakom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online