Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.08.2018.
19:10
Z. Mirković - Vesti A

Medalje za Austriju, srce uz Srbiju

Mladi Savo Kovačević, rođen u Tulnu, najbolji je tekvondista Austrije i pod grbom Austrije osvojio je mnoštvo medalja. Savo, čiji su roditelji rodom iz Bijeljine, je tek nedavno postao punoletan, a borilačkim veštinama počeo je da se bavi sa šest i po godina.

Z. Mirković
Soba puna medalja: Savo Kovačević

Na nagovor roditelja i prijatelja probao je tekvondo i zavoleo taj sport, a već sedam godina je član austrijske reprezentacije.

Do sada se borio na svetskim i evropskim prvenstvima i takmičenjima širom sveta. Već četiri godine zaredom Savo je sportista godine Tulna, a u pokrajini Donja Austrija za sportistu godine proglašen je 2015. i 2017. godine. Čak 17 puta je osvajao titulu prvaka Austrije, pa i ne čudi činjenica da je glavni takmičar u reprezentaciji.

Brojne medalje, a ima ih oko 220 u svojoj sobi, najbolje govore o uspehu mladića srpkog porekla, koji je, kako sam kaže, sebe pronašao u tekvondou.

Za "Vesti" Savo kaže da bi rado nastupao pod grbom Srbije, ali da, iako je član austrijske reprezentacije, na takmičenjima najviše vremena provodi sa članovima srpske nacionalne selekcije.

- Poznajem sve reprezentativce iz Srbije, a i Milicu Mandić sam upoznao na takmičenjima - ponosno ističe svoje korene mladi sportista.

Rado se seća i Evropskog prvenstva u Beogradu, kada je čitava nacionalna selekcija Srbije navijala za njega u borbi za medalju.

- Naši tekvondisti su odlični. Da imaju finansije na raspolaganju kakve imaju neke druge zemlje sigurno bi bili najbolji na svetu - dodaje Savo.

U austrijskoj reprezentaciji, kaže, nema tog prijateljstva i pomoći, koji karakterišu srpski tim.
Prošle godine je Savo, koji je jedini našeg porekla u austrijskom timu, na Evropskom prvenstvu osvojio treće mesto.

Priseća se trnovitog puta do vrha tekvondo sporta u Austriji.

- Teško je bilo i da se nametnem zbog svog imena i porekla.
Kako bi se stalno usavršavao u sportu Savo ima trenere ne samo u Donjoj Austriji, već i u Nemačkoj, a i putuje po celoj Evropi na dodatne obuke.

Idoli Milica i Tijana

- Želim jednog dana da postanem svetski prvak. Do sada sam na Svetskom prvenstvu ulazio među osam najboljih i to mi je za sada najveći uspeh na tom takmičenju - kaže Savo i dodaje da u borbi nema emocija protiv koga god nastupao, ali da van borilišta voli da se druži pre svega sa srpskim reprezentativcima.
Ističe da su mu idoli Milica Mandić i Tijana Bogdanović.
Savo je završio gimnaziju, gde je bio dobar i uzoran đak, a želi da upiše Medicinski fakultet.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online