Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.07.2018.
18:26
Z. Mirković - Vesti A

Bambi šampion Evrope u folkloru

Kulturno-sportsko društvo Bambi iz Beča osvojilo je Gran pri 10. evropskog prvenstva folklora Euro folk 2018, koji je održan u Bugarskoj.

KSD Bambi
Ponos srpske dijaspore: KSD Bambi je apsolutni šampion Evrope

- Bambi je na Evropskom šampionatu folklora, koji je održan pod pokroviteljstvom Uneska osvojio prvo mesto i titulu apsolutnog evropskog šampiona u konkurenciji 65 ansambala iz 35 zemalja - ponosno saopštava Milan Popović, predsednik društva.

Na početku je bilo nešto više od 1.200 igrača, pevača i muzičara u 65 grupa, a u finalu je učestvovalo 10 grupa.

Svi učesnici bili su i deo projekta Susreti nacija, gde su kroz dvočasovnu radionicu igrači jedni druge učili svojim narodnim igrama i običajima i zabavljali se pri "sudaru stilova".

Žiri je ocenjivao složenost i kvalitet koreografija, viziju, kao i nivo izvođenja osmišljenih dela.

KSD Bambi
Osvojene su brojne nagrade

Pored glavne nagrade Bambi je osvojio i zlatnu medalju za autentičnu koreografiju, nagradu za autentično izvođenje igara, sertifikat za čuvara tradicije, akreditaciju za prikazivanje na nacionalnim frekvencijama, sertifikat o plasmanu na Svetsko prvenstvo, novčanu nagradu od 1.000 evra, a umetnički rukovodilac Vladan Radojković dobio je sertifikat Uneska i zvanje "maestra koreografije".

Gruzini i Rusi

Drugo mesto na ovom prestižnom takmičenju osvojilo je društvo Gorda iz Batumija u Gruziji, a treće mesto vokalni ansambl Otrada iz Nižnevartoska u Rusiji.

- Najpre su održane kvalifikacije, a mi smo se već posle prve runde kvalifikovali za finale. Uspeli smo ovom pobedom da se kvalifikujemo i za Svetsko prvenstvo, što je velika čast za nas, jer je za izlazak na takvo takmičenje neophodno osvojiti neku od nagrada na tri evropska prvenstva", objasnio je Popović za "Vesti".

KSD Bambi
Nagradili sve takmace: Nastup Bambija

Tokom boravka u Bugarskoj svi finalisti su bili i učesnici radionice koju je organizovao, Unesko (koji je priznao srpsko kolo kao nematerijalnu svetsku baštinu), a Bambi je imao čast da održi predavanje na temu srpske narodne igre.

- Veoma sam ponosan na ovaj rezultat koji smo ostvarili i zahvalio bih svima koji su tome doprineli - rekao je predsednik bečkog društva.

Žiri

Stručni žiri su činili Georgi Jankov - muzički stručnjak, Valentin Halvadžiev - koreograf, Marijana Nutsova - etnolog i generalni direktor Eurofolk TV-a, a predsednik žirija bio je Valko Ljubenov - reditelj, koreograf, pedagog, počasni doktor narodne muzike i igre na Anstend univerzitetu u Engleskoj. Ljubenov je i zamenik predsedavajućeg Komisije 6, međunarodne organizacije folklora pri Unesko.

KSD Bambi
Maestro koreografije: Vladan Radojković

Bambi je jedno od malobrojnih društava čuvara srpske tradicije u Austriji, koje okuplja više stotina članova i neguje ne samo foklor, već promoviše i stare srpske instrumente i pesme.

Svi u Bambiju su prezadovoljni i radosni, a pobeda je proslavljena iste večeri.

- Srpska dijaspora može biti ponosna jer ima svog evropskog šampiona", poručuju iz uprave Bambija.

Inače, takmičenje je trajalo 10 dana i održano je u tri grada na Crnom moru - Nesebar, Pomorje i Sveti Vlas.

Igrači su iz Bugarske poneli divne uspomene koje će prepričavati narednim generacijama.

Turneja

Turneja, koja je vodila ka osvajanju titule, vodila je igrače Bambija iz Beča, preko Temišvara, Vršca, Nesebara, Pomorja, Svetog Vlasa, Sofije, do Beograda i nazad u glavni gra Austrije.
Pored tri nastupa u Evropskom prvenstvu, KSD Bambi je nastupio i u Vršcu u punoj pozorišnoj sali kao gost GKUD "Laza Nančić".
Uprava i igrači - svi Bambići se zahvaljuju na izuzetnom gostoprimstvu i sa nestrpljenjem očekuju ponovno druženje.
Bambi je tom turnejom završio aktivnosti pred letnju pauzu, početak nove sezone i upis igrača najavljuje se za 3. septembar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online