Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.06.2018.
00:22
Z. Mirković - Vesti A

Misija se nastavlja u septembru

Polaznicima Škole srpskog jezika koju u Beču organizuje odbor SKPD Prosvjeta, povodom kraja školske godine, svečano su uručena svedočanstva o pohađanju. Dodeli su, osim đaka, prisustvovali roditelji, sveštenstvo i svi Prosvjetini pedagozi i Svetlana Matić, potpredsednica bečkog odbora Prosvjete.

Zvanično je završena peta školska godina ovog projekta dopunske škole. Učenici su, osim svedočanstva, dobili i diplome časopisa za decu "Vitez" i knjige na poklon. Knjige su donacija prijatelja Prosvjete - časopisa "Vitez" iz Beograda, pa će đaci na raspustu moći da vežbaju ćirilicu.

Maskenbal

I Mali hor Prosvjete, pod vođstvom Vere Simić, završio je ovaj semestar svojom tradicionalnom žurkicom - maskenbalom, na kojoj su i deca i prisutni pevali, igrali i svima poručili: "Vidimo se ponovo u septembru!"

Svetlana Matić je zahvalila prisutnima na saradnji i pozvala ih da i naredne godine budu deo prosvetnih i kulturnih aktivnosti Prosvjete. Posebno je zahvalila episkopu Andreju, sveštenstvu i svim hramovima SPC u Beču i Austriji koji podržavaju ovaj projekat od početka.

Podsetila je da školu nije lako održavati, ali da ipak postoji podrška, između ostalog, Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Ona je pozvala i predstavnike srpskih klubova u Beču i Austriji da ne ignorišu ovaj projekat već da ga podrže, da se uključe u rad škole i pošalju decu da uče srpski jezik jer ovo je škola za svu decu srpskog porekla u Austriji, kao i za sve one koji žele da nauče srpski jezik na pravi način.

Uz ostale pedagoge, nastavnice srpskog jezika Aleksandra Tanasković, Vesna Špirić i Suzana Milovanović bile su presrećne jer su zajedničkim radom uspeli da deci srpskog porekla približe kulturu svog naroda i jer se njihova misija nastavlja i naredne godine u nadi sa još većim brojem đaka.

- Svi su radosni jer se škola svake godine razvija i što se svake godine broj đaka povećava, a nastava nadograđuje i biva sve kvalitetnija. Kad sam počela da radim imala sam samo jedan razred koji je učio osnove jezika, ćirilice i naše kulture. Sada, pored razreda koji uči početni nivo, predajem u razredu u kome učenici dobro poznaju jezik i koriste ćirilicu, tako da se nastava s njima odvija na naprednom nivou gde radimo književnost, učimo gramatiku srpskog jezika, kao i istoriju i geografiju naše zemlje - izjavila je Aleksandra Tanasković, nastavnica srpskog jezika.

Širi se Mala pričaonica

Istovremeno je završena i nastava predškolskog razreda -Male pričaonice, čiji je zadatak da deci od tri do šest godina kroz igru i kreativno približi srpski jezik i usmenim i pismenim putem. Iako je to početni nivo učenja srpskog, veoma je važan jer se deca upoznaju s osnovama jezika i pisma odmalena. Zato nastavnice Jovana Mitić, Ivana Milovanović i Bosiljka Krstić sa zadovoljstvom pristupaju radu sa dečicom ovog uzrasta.
- Učestvujem u ovom projektu tek nekoliko meseci i zaista sam prezadovoljna uslovima za rad i činjenicom da se škola razvija toliko da se javila potreba za proširenjem nastavničkog kadra. Nadam se da će sledeće školske godine još više đaka doći u Malu pričaonicu da se družimo i kroz igru učimo srpski jezik, ćirilicu i osnove naše kulture - izjavila je Jovana Mitić, pedagog Prosvjetine škole.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online