Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.06.2018.
03:00
D. Pašić - Vesti A

Jurišiću mandat, čeka se registracija

Posle dve godine teške situacije u Savezu Srba Austrije i dva rukovodstva od kojih svako tvrdi da je legitimno, čini se da se nazire rešenje u krovnoj organizaciji naših klubova. Na izbornoj sednici u Presbaumu kod Beča, gde je domaćin bio KUD Semberija i Majevica, jednoglasno je za predsednika Saveza izabran Darko Jurišić. Na sednicu su došli predstavnici četiri pokrajinske zajednice srpskih klubova, Donja i Gornja Austrija, Beč i Salcburg. Bili su pozvani i klubovi iz Forarlberga, Tirola i Koruške.

D. Pašić
Članovi predsedništva su javno izabrani

- Od te tri Zajednice jedino su se javili iz Forarlberga, odnosno kluba "Jovan Jovanović Zmaj" i preneli nam da imamo njihovu potpunu podršku - preneo nam je Jurišić, koji je bio kandidat Zajednice klubova Gornja Austrija.

Novi početak

- Iskreno sve je proteklo odlično, veoma konstruktivno. Nadam se samo boljem i novom početku Saveza Srba Austrije - poručio je Slavljub Mlađanović, novoizabrani blagajnik Saveza i predsednik KUD Ostrog iz Linca.

Na potezu policija

Posle ove sednice trebalo bi da bude poznato ko će biti registrovan kao legitimno rukovdstvo, ako zvanične institucije Austrije odnosno policija uvaži zaključke iz Presbauma.

- Videćemo sada da li će nas policija upisati u registar. Sednicu smo organizovali po pravilima starog Saveza od pre dve godine u Gmundenu kada je održana redovna skupština. Ne vidim razlog da ne budemo registrovani - kaže Jurišić.

Drugo predsedništvo Saveza Srba Austrije, na čelu sa Bobanom Đurićem, koje je trenutno upisano u policijski registar i čiji legitimitet osporavaju Zajednice koje su bile okupljene u Presbaumu, trebalo je da održi sednicu u Inzbruku.

Međutim, nije bilo ništa od toga jer su u prostorije udruženja Bratstvo osim Đurića došli nekadašnji prvi čovek Saveza Zoran Aleksić, bivši predsednik Zajednice Srba Tirola Gostimir Marić, Milorad Torlaković, koji je do 2012. predvodio klubove u Tirolu i Gojko Savić, predsednik kluba "Petar Kočić" iz Figena.

D. Pašić
Sledi promena statuta: Darko Jurišić prvi zdesna

Krivične prijave

Darko Jurišić nam je potvrdio da se uskoro očekuje ishod krivične prijave protiv Ranke Savić Čergić, Bobana Đurića, Gostimira Marića, Vladimira Čorića i Gordana Đakovića, zbog organizovanja lažne Skupštine Saveza Srba u Austriji 27. maja prošle godine, jer ima dovoljno dokaza, uz potpise većine članova Saveza, da o toj Skupštini članovi nisu ni bili obavešteni kao što je predviđeno statutom Saveza, tako da se sve odluke smatraju nevažećim.

Promene

Jurišić je izrazio veliku zahvalnost na ukazanom poverenju.
- Ovo je velika odgovornost i čast, ali sve je lakše kad vidite da imate tim koji je kadar i spreman da pre svega vrati poverenje u rad Saveza. Uveren sam da je ovo nov početak za nas i siguran da ćemo uspeti da okupimo što veći broj klubova i zajedno na pravi način predstavimo ne samo nas koji živimo u Austriji, nego našu maticu - optimista je Jurišić.
On je najavio da će već na sledećoj sednici biti dosta promena:
- Nadam se da ćemo do septembra, odnosno sledeće sednice napisati predlog za promenu statuta. Planiramo dosta novih stvari, poput Dečjih sportskih igara, fudbalskih turnira u zimskom i letnjem periodu, slavu Saveza. Bitno je da pojačamo saradnju - poruka je Jurišića.

Nedavno je podnesena tužba za falsifikovanje blagajničkog izveštaja koji je predat na skupštini Saveza 21. maja 2016. i pokrenuta krivična prijava protiv bivšeg predsednika Zorana Aleksića i blagajnika Gostimira Marića.

Iznenađenje za prisutne na sednici u Presbaumu bilo je pojavljivanje Ranke Savić Čergić koja je jedna od osumnjičenih u postupku koji je pokrenut. Ona je došla s namerom da demantuje navodne sumnje da je bilo neregularnosti. Jurišić joj je pokazao dokumentaciju koju poseduje, posle čega je ona demonstrativno napustila sednicu.

D. Pašić
Jednoglasni: Učesnici sednice u Presbaumu

Novizabrani predsednik Saveza je podvukao da bez obzira na to da li nadležene institucije uvaže ili ne novoizabrano rukovodstvo, spor koji je pokrenut pred sudom protiv starog rukovodstva neće biti povučen:

- Tužba ostaje bez obzira na to da li nas registruju ili ne - jasan je Jurišić.

Na sednici je jednoglasno usvojena odluka da se članovi predsedništva biraju javno.

Izabrano rukovodstvo

Darko Jurišić je dobio poverenje da vodi Savez dok su za potpredsednike izabrani Boro Kapetanović, Žiko Petrović i Dragan Arsić. Sekretar je Dejan Didić, njegov zamenik Slaviša Račanović. Blagajnik je Slavoljub Mlađanović, a zamenik Dragan Bojić. Referenti za kulturu su Dragiša Vasiljević i Saša Božinović. O sportu će brinuti Dragan Arsić i Dalibor Drinić. Članovi predsedništva su Vesna Golubović, Milan Zarić i Rajko Mijatović. Kontrolnu komisiju čine Jovica Stanojević, Predrag Pitulić i Suzana Ljubojević.
 

Vidovdanski susreti u Gmundenu

Na sastanku u Presbaumu su dogovoreni termini manifestacija koje redovno organizuje Saveza Srba Austrije pod pokroviteljstvom najtiražnijeg dnevnog lista u dijaspori "Vesti". Dogovoreno je da Vidovdanski sportski susreti ove godine budu organizovani u Gmundenu, 23. juna, a domaćin je KUD "Knez Lazar". Dečji kviz znanja, na predlog KUD Ostrog Linc biće održan 17. novembra u Lincu. Ostala je dilema oko austrijske Smotre da li će biti održana 30. marta ili 6. aprila 2019. u organizaciji Zajednice Beč ili Zajednice Donja Austrija Sledeći sastanak Saveza zakazan je za 15. septembar u Lincu.








 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online