Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.03.2018.
08:11
D. Pašić - Vesti A

S osmehom na časove srpskog

Dobra volja i veliki trud u prethodnih šest meseci, pre svega Svetlane Lale Stanković, generalnog konzula Srbije u Salcburgu, SPC i klubova u gradu na reci Salcah, omogućili su realizaciju veoma važnog projekta - nastave srpskog jezika.

D. Pašić
Škola je otvorena: Učesnici svečanosti u crkvi Pokrov Presvete Bogorodice

Sledeće subote počinju prvi časovi pri crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, gde je zvanično i otvorena škola.

Svečanom događaju su prisustvovala deca, roditelji, nastavnici, sveštenici, predstavnici srpskih udruženja i predstavnici sponzora - Radničke komore Salcburga na čelu sa Đujom Bećirević, kompanija m:tel Austria, GO4Džou i ABBA konsaltinga.

Idejni tvorac projekta, Svetlana Stanković je zahvalila svima koji su došli na otvaranje.

- Ovaj projekat nas je sve okupio. Tu su deca, klubovi, crkva i sponzori, a imali smo veliku pomoć Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Ministarstva prosvete, Uprave za dijasporu i Narodne biblioteke Srbije. Svima smo od srca zahvalni što su prepoznali važnost nastave srpskog jezika ovde u Salcburgu, koja će nadam se zaživeti i u drugim pokrajinama koje pokriva naš konzulat - Gornja Austrija, Tirol i Forarlberg - istakla je Stankovićeva, pohvalivši kolege i saradnike iz konzulata, na čelu sa konzulom Nikolom Stankovićem.

Ona je kazala da je cilj da deca osim učenja matičnog jezika imaju priliku da se upoznaju i druže pod svodovima hrama u ulici Šmidingerštrase 48.

Svesrdna pomoć zemljaka

Svetlana Stanković nije zaboravila da pomene i one koji su dali veliki doprinos uspehu ovog projekta, a nisu mogli da prisustvuju otvaranju.
- Mnogo su nam pomogli profesorka srpskog Marica, profesorke nemačkog Anđela i Jasmina, gospođa Rada, razgovarali smo i sa predsednikom kluba Zavičajno kolo gospodinom Zdravkovićem i profesorima razredne nastave bračnim parom Jeremić. Savetodavnu pomoć smo dobili i od profesora Srđana Mijalkovića iz udruženja Prosvjeta iz Beča, koje već četiri godine ima nastavu srpskog. Uz to oni su nam poklonili puno udžbenika. Značajne savete nam je pružio i Dejan Ristić, novinar i profesor srpskog koji godinama predaje u Beču.

- Prema planu časovi će počinjati u 12.00 i trajati sat i 45 minuta za prvu grupu. Druga grupa će imati nastavu od 14.00. Namerno smo ostavili pauzu od 15 minuta kako bi deca iz obe grupe imala vremena da se sretnu, popričaju, upoznaju, što je svakako uz sticanje znanja o ćirilici veoma važno.

Sa decom će od subote raditi tri nastavnice - Snežana Đokić-Zekanović, Ivana Kladarin-Panić i Mirjana Vidaković. One su se predstavile prisutnima u crkvi. Posle zvaničnog otvaranja škole, njih tri su napravile spisak dece koja će dolaziti na nastavu.

U prvi mah upisano ih je 32, a prema najavamo uskoro bi trebalo da bude oko 50 polaznika. To je više nego odličan odziv ističu Snežana, Mirjana i Ivana.

Osmesi, pre svega na licima roditelja i dece su najbolja potvrda da je organizacija nastave srpskog pravi potez.

- Sjajna ideja koju smo odmah podržali. Naš Mihajilo će imati priliku da savlada svoj jezik samim tim i lakše se izbori sa preprekama učenja nemačkog - čuli smo od Snežane Belanović, koja je upisala sedmogodišnjeg sina.

Brojni planovi konzulata

Osim učenja srpskog jezika Svetlana Lala Stanković, je najavila još nekoliko projekata koje će pokrenuti konzulat u Salcburgu u nadi da će zainteresovati naše ljude. Intenzivno se radi na osnivanju Kluba srpskih studenata, Kluba za starije osobe, Udruženja intelektualaca, nastavi srpskog jezika za odrasle, ali i za strance.

Slično misle i ostali roditelji. Njima i deci je sreću poželeo Nenad Šulejić, predsednik Zajednice srpskih klubova u pokrajini Salcburg.

- Verujem da će dečica osim učenja imati priliku da se upoznaju i druže - poručio je Šulejić.
U ime domaćina, crkve Pokrova Presvete Bogorodice jerej Zoran Vrbaški i nadležni paroh Jovan Govedarica su izrazili zadovoljstvo što će se deca ovim povodom okupljati u hramu.

Sponzori obezbedili sredstva

Novac za predavače i nastavna sredstva je obezbeđen zahvaljujući sponzorima do kraja ove školske godine.

- Verujem da ćemo imati dovoljno sredstava i za septembar i oktobar do kada ćemo se potruditi da pronađemo stalne izvore finansiranja. Gledaćemo da to budu austrijske institucije, sponzori, a verovatno će i roditelji plaćati skroman mesečni iznos. Novac će biti uplaćivan na račun Zajednice srpskih klubova pokrajine Salcburg, odakle će se isplaćivati predavači i nastavna sredstva - objasnila je Svetlana Stanković.

Zadovoljstvo što su deo ovog projekta izrazili su i predstavnici sponzora - Natalija Jegdić, direktor m:tel Austria, Sanja Dimitrijević ispred firme GO4Džou i advokat Miša J. Petrovski u ime ABBA konsaltinga.

Gost i turski konzul

Veliki dan u našoj crkvi u Salcburgu svojim prisustvom uveličao je i turski vicekonzul Atil Kucuktalasli. On se zahvalio na pozivu, i ukazao na dobru saradnju sa našim konzulatom u Salcburgu i pozvao predstavnike srpske zajednice na veliku manifestaciju povodom Međunarodnog dana dece, 15. aprila.










 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online