Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.11.2017.
15:51
Z. Mirković - Vesti A

Mladost prva u znanju, "Mokranjac" u folkloru

Na ovogodišnjoj Smotri dečjeg folklora i Kvizu znanja, u organizaciji Zajednice srpskih klubova u Beču, mališani, članovi KUD-a Mladost iz Leobersdorfa pokazali su najbolje poznavanje matice, Austrije, pravoslavlja i srpskog jezika, a u folkloru je prvo mesto osvojilo najtrofenije društvo u Austriji, KUD "Stevan Mokranjac" iz Beča.


Učestvovalo je 420 mališana iz 12 klubova iz Beča, Donje i Gornje Austrije i Salcburga: KSD Bambi - Beč, KUD "Bora Stanković" - Beč, KUD "Branko Radičević" - Beč, KUD Dukat - Trajskirhen, KUD Jedinstvo - Beč, KUD "Knez Lazar" - Gmunden, Kulturno-sportska zajednica Srba (KSZS) Salcburg, KUD Mladost - Leobersdorf, KUD Opanak - Salcburg, KUD Ostrog - Linc, KUD Semberija i Majevica - Presbaum i KUD "Stevan Mokranjac" - Beč.

Glumci magnet za decu

Između Kviza i Dečje smotre folklora održana je predstava za decu. Zajednica srpskih klubova u Beču dovela je za mališane glumce PAN teatra iz Beograda sa predstavom "Snežana u zemlji patuljaka".
Posle takmičenja održana je igranka na kojoj je nastupao orkestar Ljubiše Božinovića.

Svi ste pobednici

Otvarajući manifestaciju Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču izrazio je zadovoljstvo velikim odzivom klubova i srpske dece iz cele Austrije. Zahvalio je svima koji su učestvovali i onima koji, iz opravdanih razloga to nisu, ali su podržali manifestaciju čiji je domaćin ove godine bila Zajednica srpskih klubova Beča zbog neregulisanih odnosa unutar Saveza Srba Austrije, o čemu su "Vesti" već izveštavale. On je pohvalio Kancelariju za dijasporu i Srbe u rasejanju pri Ministarstvu inostranih poslova Srbije za podršku manifestaciji, ali je izrazio žaljenje što niko iz matice nije došao u Beč da lično pozdravi okupljenu decu.

Rezultati po kategorijama

Slikarstvo
1. Nemanja Marjanović KSD Bambi - Beč
2. Una Matore KUD Semberija i Majevica - Presbaum
3. Milenko Lazić KUD Jedinstvo - Beč

Vajarstvo
1. Nina Ristić KUD Dukat - Trajskirhen
2. Sofija Cakić KUD Mladost - Leobersdorf
3. Elena Jekanović KUD Opanak - Salcburg

Recitacije
1. Teodora Mišković KUD Jedinstvo - Beč
2. Lazar Jevtić KSD Bambi - Beč
3. Valentina Pavlović KSZS - Salcburg

Imitacije (skečevi)
1. Jovan Majstorović KSZS - Salcburg

Solisti instrumentalisti
1. Ognjen Đaković (harmonika) KSZS - Salcburg
2. Nemanja Ivanović (harmonika) KUD "Bora Stanković" - Beč
3. Nikola Stanković (frula) KUD Mladost - Leobersdorf

Svetlana Stanković, generalni konzul Srbije u Beču, ocenila je da je važno da deca, ne samo pokažu svoje znanje već da uživaju u onome što rade i da je nebitno ko će pobediti, jer su svi oni pobednici pošto su čuvari srpske kulture i tradicije.

U ime episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja prisutne je pozdravio sveštenik Slaviša Božić koji je podsetio da vladiku uvek raduje da vidi veliki broj naše dece na jednom mestu.

Burno navijanje

U Kvizu se takmičilo deset klubova: KSZS - Salcburg, KUD Dukat - Trajskirhen, KUD "Branko Radičević" - Beč, KUD Opanak - Salcburg, KUD Mladost - Leobersdorf, KUD Semberija i Majevica - Presbaum, KUD "Knez Lazar" - Gmunden, KUD Jedinstvo - Beč, KSD Bambi - Beč i KUD Ostrog - Linc.

Takmičari su odgovarali na pitanja iz četiri oblasti - poznavanje otadžbine, poznavanje Austrije, srpskog jezika i književnosti i pravoslavne veronauke. Posle prvog kruga u finale su ušle tri ekipe, koje su bez ijedne greške odgovorile na postavljena pitanja. Po sistemu ispadanja, posle dva kruga dodatnih pitanja pobedili su mališani KUD-a Mladost iz Leobersdorfa, dok je drugu poziciju zauzeo KSD Bambi iz Beča, a treća su bila deca iz KSZS Salcburga.

Koreni i krila u nasleđe

Žiri na takmičenju folklora činili su profesor muzike Zlatko Jovanović i koreograf Bogdanka Đurić. Obrazlažući odluku Đurićeva, koja je nekada bila i direktor Nacionalnog ansambla Kolo, istakla je da kad deca igraju, kao što su ova u Beču, to pokazuje da za jedan narod ima nade da će opstati.
- Mi našoj deci u nasleđe možemo da ostavimo samo korene i krila, korene da se čvrsto drže duhovnih uzora, a krila da lete zadovoljno u život - rekla je ona posebno zahvalivši koreografima i umetničkim rukovodiocima društava što su uložili puno ljubavi u svoj rad.

Smotra dečjeg kulturno-umetničkog stvaralaštva održana je posle Kviza znanja, a deca su se nadmetala u više kategorija. Vrhunac svega bio je folklor, a nastupi su praćeni burnim navijanjem. Svi učesnici dobili su medalje, a predstavnicima klubova uručene su plakete u znak sećanja na ovu manifestaciju.

Folklor

Zlatne plakete
KUD "Stevan Mokranjac" - Beč
KUD Mladost - Leobersdorf
KUD Ostrog - Linc
KUD Semberija i Majevica - Presbaum
KUD "Bora Stanković" - Beč

Srebrne plakete
KSD Bambi - Beč
KUD "Branko Radičević" - Beč
KUD Jedinstvo - Beč
KUD Dukat - Trajskirhen
KUD "Knez Lazar" - Gmunden

Bronzane plakete
KSZS - Salcburg
KUD Opanak - Salcburg

Specijalne nagrade
Najbolji orkestar i najbolje izvođenje: KSD Bambi - Beč
Najbolji kostim: KUD "Knez Lazar" - Gmunden
Najbolja koreografija: KUD "Stevan Mokranjac" - Beč

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online