Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.11.2017.
03:00
Z. Mirković - Vesti A

Skupština odbora Prosvjete u Beču: Borba za srpski jezik

Odbor SPKD Prosvjeta u Austriji održao je treću, redovnu skupštinu, na kojoj je, za predsednika reizabran prof. Srđan Mijalković. U upravi su i potpredsednica Svetlana Matić, sekretar Srđan Rakić i zamenik Danijel Trailović. Blagajnica je Aleksandra Kovačević sa zamenikom Srđanom Kuzmanovićem, a članovi uprave su i Vesna Špirić, Suzana Milovanović, Marko Sarić, Žarko Jeremić i sveštenik Krstan Knežević.

Z. Mirković
Ideje za nove aktivnosti: Učesnici skupštine

Osim izbora nove uprave usvojeni su i planovi o daljem radu. Bilo je dobrih predloga i ideja za dalje aktivnosti, posebno u očuvanju naše tradicije i kulture, borbu za očuvanje i bolji status srpskog jezika u Austriji, održanje Škole srpskog jezika i važnih projekata, kao što je novogodišnji koncert Prosvjete.

Skupština je održana u svečanoj sali hrama Vaskrsenja Hristovog, a počela je podsećanjem na Dan primirja u Velikom ratu. Mijalković je istakao da treba odati počast svim palim precima u Prvom svetskom ratu i da treba da se pomene njihova velika i plemenita žrtva. Sveštenik Krstan Knežević je tim povodom izgovorio molitvu u kojoj su mu se svi prisutni pridružili.

Nagrade

Dodeljene su nagrade onima koji su podržali rad Prosvjete. Među njima su organizacije, privrednici, intelektualci, članovi Prosvjete koji su pomogli u radu i pozitivno uticali na sliku društva u javnosti. Nagrade su, između ostalih dobili Dragan Davidović, direktor Sekretarijata za vere Republike Srpske, Zdenka Milojević iz Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije, Aleksandar Čotrić, narodni poslanik i član Odbora za dijasporu u Skupštini Srbije, Udruženje književnika Srbije i drugi pojedinci i ustanove.

Mijalković i blagajnik Vuk Komnenović podneli su izveštaje koji su prihvaćeni, a Nadzorni organ je potvrdio valjanost dosadašnjeg rada u svakom pogledu. Razrešena je dosadašnja uprava na čelu sa predsednikom, a onda je predložen i izabran njen novi sastav, u kome su osim nekih dosadašnjih uvršteni i novi članovi uprave.

Upućena je srdačna zahvalnost bivšim članovima uprave dr Vjeri Rašković-Zec, Zorici Vulić, prof. Jeleni Krstić, mr Dragani Popović i Vuku Komnenoviću, koji je dobio novo zaduženje u Nadzornom odboru.

Članove Prosvjete pozdravili su Mladen Filipović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Austriji, Oliver Mićić iz ambasade BiH u Austriji i otac Slaviša Božić predstavnik SPC.

Počasni članovi

Za počasne članove Društva izabrani su pijanistkinja Nataša Veljković, pisac Vladimir Pištalo, prof. dr Milo Lompar i prof. dr Nenad Kecmanović. Oni su, kako je objašnjeno, do sada sa mnogo uspeha podržavali Prosvjetu i ovo priznanje je pohvala i počast njihovim dosadašnjim aktivnostima na tom planu.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online