Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.10.2017.
04:00
D. Pašić - Vesti A

"Vesti" u Austriji: Ljubitelji čorbanca odoleli i kiši

Zahvaljujući Crkvenoj opštini Linc, protojereju-stavroforu Draganu Mićiću i dugogodišnjem darodavcu nagrada, zlataru Mirku Praštalu iz Apatina, 14 ekipa se okupilo oko kotlića iz kojih je prijatan miris dopirao od ranog jutra. Ekipe u pripremanju čorbanca okupile su se šesti put da bi pokazale kulinarsko znanje u pripremi jela koje je popularno kod nas, pogotovo u jesenjim danima.

D. Pašić
Recept je tajna: Čobanke su pokazale zavidno umeće u pravljenju čorbanca

Raspoloženje i druženje u porti hrama Svetog Oca Vasilija Ostroškog u Lincu nije sprečila ni sitna, dosadna kiša. Naprotiv, učesnici su znali da ih očekuje kišovit dan pa su na vreme obezbedili zaštitu u vidu šatora i kišobrana.

Dok se napolju krčkao čorbanac, vernici su u velikom broju prisustvovali bogosluženju. Sveštenik Mićić je u besedi posle liturgije istakao važnost duhovnog života:

- Postoji dobro poznata poslovica, "U zdravom telu zdrav duh". Bolje bi bilo reći, "zdrav duh u zdravom telu". Ako ste, braćo i sestre, duhovno spremni da ispunite sve ono što zahteva naš Svevišnji, onda ste na putu Božjem, koji je jedini ispravan - kazao je prota Mićić.

Ugledni gosti

Ovom lepom događaju su prisustvovali i članovi Slobodarske partije Austrije, a osim pomenutog Gintera Klajnhanca, bio je tu i Željko Malešević, koji radi u kabinetu Detlefa Vimera, zamenika gradonačelnika Linca.

Među onima koji su uzeli naforu posle službe bio je i Ginter Klajnhans, poslanik Slobodarske partije Austrije u gradskoj skupštini. Posle završetka nedeljne službe, krenule su pripreme za proglašenje najboljeg i najukusnijeg čorbanca. Predstavnici timova su iz svojih kotlića odvojili po uzorak pripremljenog specijaliteta, kako bi tročlani žiri mogao da oceni čiji je čorbanac najbolji.

U parohijskoj sali predstavnici ekipa su sa brojevima u kovertama čekali ko će ove godine odneti pobedu. Rezultate glasanja žirija je saopštio Miomir Miljanić, poznati narodni guslar i pevač. On je kazao da sve ekipe zaslužuju pohvale za uložen trud i znanje i da je najvažnije pre svega lepo okupljanje i druženje u svetinji nedaleko od Dunava.

Pokazalo se da su dve ekipe, Kulturno-umetničko društvo Ostrog i prijateljice koje su činile ekipu Čobanke, imale isti broj bodova, po 27. Posle njih 25 poena je sakupio tim Gabler. Treći su sa 24 boda bili članovi ekipe Srpskog kluba Vidovan. Osim ove četiri ekipe u takmičenju su još učestvovali KUD Bosiljak iz Velsa, Omladinsko udruženje Gornjak, Srpski klub "Nikola Tesla", KUD Mlava, Marinac, Špica, Četnici, Vanzemljaci, Komšije i Drugari.

D. Pašić
Podelili prvo mesto: Tim KUD-a Ostrog

Nagrade i zahvalnice

Nagrade za najbolje ekipe, medalje i dobro poznate čokanjčiće, koje je obezbedio Mirko Praštalo, uručene su članovima prve četiri ekipe, prvoplasiranim timovima Ostrog i Čobanke, drugoplasiranoj ekipi Gabler, kao i trećeplasiranom sastavu srpskog kluba Vidovdan. Posebne zahvalnice su uručene timu "Nikola Tesla" i ekipi Drugari za pomoć u organizaciji takmičenja. Uz to, svim članovima ekipa koje su učestvovale u takmičenju dodeljene su zahvalnice Crkvene opštine Linc, koje im je uručio sveštenik Mićić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online