Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.04.2019.
13:00
J. Dinić - Vesti A

Petar sanja Tokio

Preteča boksa datira još iz drevnih vremena antičkih Grka i starih Rimljana. Na sreću, danas je to isključivo sportska veština, a ne borba na život i smrt, kao nekada davno kad je u rimskim amfiteatrima jedan od boraca neretko bio žrtvovan, kako bi publika bila zadovoljna.

Lična arhiva
Rođeni šampion: Petru (desno) je oduvek bilo mesto u ringu

Za borbu pesnicama u današnje vreme postoje jasna, pisana pravila - ali jačina udarca i danas je često presudna.

To je ipak jedan od retkih sportova u kojima je namera takmičara da suparnika fizički onemogući da nastavi borbu, često i po cenu fizičke povrede. Boks je kao takav i dalje zabranjen na Islandu, kao i u Iranu, Saudijskoj Arabiji, Severnoj Koreji...

U Švedskoj je bio zabranjen do 2007. godine, a u Norveškoj je postao legalan tek 2014. Očigledno, sve više društava širom sveta smatra da su prošla vremena poput onog 1996. kad je Majk Tajson na zaprepašćenje celog sveta u ringu odgrizao uvo svom suparniku Ivanderu Holifildu.

Danas se u boksu daleko više drži do onog starog zvanja plemenite veštine, u kojoj se protivnik pre svega poštuje. Čak i kad ga dobro isprebijaš u ringu...

- Gotovo svuda ćete danas videti da pobednik podigne konopac, kako bi poraženi izašao iz ringa - kaže Petar Lošić, mladi bokser Iz Adelajda, koji neustrašivošću i snažnim pesnicama krči put ka visokom društvu u ovoj borilačkoj veštini.

Petar se takmiči u poluteškoj kategoriji (do 81 kg) i trenutno je fokusiran na to da se izbori za mesto u australijskom državnom timu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

U razgovoru za "Vesti" ovaj mladi borac objašnjava zbog čega je izabrao baš boks.

- Još kao dečak, posmatrao sam svog oca Dragana kako trenira u ringu i poželeo da postanem bokser. Kad sam nakon vežbanja nekoliko borilačkih veština, sa 17 godina ušao u ring teretane West Central, znao sam da tu i pripadam - objašnjava Petar.

U ringu gde mladi Lošić trenira dva puta dnevno, stoji natpis "Bol je trenutan, slava je večna"...
- Želim da jednog dana s ponosom pogledam u prošlost, znajući da sam dao sve od sebe da postanem dobar bokser - kaže ovaj mladić.

Najveći Petrov navijač je upravo njegov otac Dragan Lošić. Tu je, naravno, i ceo tim koji ga vodi ka pobedama. Trener Entoni Lagoco, zatim bivši nigerijski šampion Frajdej Nvivu i Metju Moris, kao i Petrov prijatelj Ašer. Oni ga često podsećaju da su vrline kao što su iskrenost i poštovanje najvažnije, ne samo u sportu, već i u životu.

Lična arhiva
Značajna podrška: Petar Lošić sa svojim timom

Petar takođe ima i dva važna lokalna sponzora, "Mivela" Andrije Popovića i "Zipbolt", firmu Milana Pilje. Zahvaljujući njihovoj velikodušnosti i ljubavi prema sportu, Petar je u mogućnosti da napreduje i da veruje u velike ciljeve.

Lošić je pre dve nedelje putovao na Novi Zeland sa državnim timom, a sada ima mečeve na Samoi. Na obe turneje - pobeđuje!

Pripreme za Olimpijske igre 2020. su ozbiljne i velike. Da bi ostvario snove i plasirao se na najveću smotru svetskog sporta, prvo treba da prođe Elitnu selekciju muške reprezentacije Australije 23. juna 2019. a potom i Igre Okeanije. Ako sve bude išlo prema Petrovom planu, septembra ove godine boriće se i u Rusiji, na AIBA Svetskom šampionatu.

Petar ukratko, ali vrlo jasno opisuje kako izgledaju njegove svakodnevne pripreme za mesto na Olimpijskim igrama.

- Moji dani se sastoje od sledećeg: treniraj, jedi, spavaj, oporavi se, pa sve to ponovo. Treniram šest dana u nedelji, dva sata ujutru i dva sata popodne. Hranim se po režimu koji propisuje dijetetičar, a ishrana se sastoji od pet obroka dnevno - objašnjava Lošić.

Snovi iz detinjstva polako se ostvaruju. Pre svega napornim radom, velikim odricanjima i beskrajnom upornošću, kojima nadograđuje bogomdani talenat. Petar Lošić je zbog svega toga velika nada australijskog boksa, a već iduće godine u Tokiju mogao bi da postane borac o kojem priča svet.

Skeniranje suparnika

Petar Lošić dobro zna da za uspeh u boksu nije dovoljan samo žestok rad u ringu i u teretani. Mnogo toga ima i u analizi rivala.

- Kad odem na neko takmičenje ne znam uvek s kim sve mogu da se susretnem u ringu. Zato mnogo vremena provodim proučavajući moguće suparnike, njihove udarce, način na koji se brane i kreću u ringu, njihove pobede i poraze - kaže Lošić.

Luis, Kličko, Holifild...

Kao i svi mladi sportisti, i Petar ima svoje uzore.

- Najviše cenim Lenoksa Luisa, Vladimira Klička i Ivandera Holifilda. Trudim se da se ugledam na njih - kaže Petar.

Pored predanog rada u ringu, mladi Lošić se trudi i da što bolje nauči srpski jezik.

POVEZANE VESTI

AUSTRALIJA Druženja za ponos
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online