Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.03.2019.
13:00
B. Cvetojević A

Srbi bez čekanja do novog pasoša

Broj zahteva za izdavanje novih putnih isprava povećao se i u konzularnim predstavništvima Srbije u Australiji. Razlog za to je što se navršilo deset godina od početka izdavanja biometrijskih pasoša, pa je samim tim počeo da ističe i rok važenja onih koji su izdati 2009. godine.

B. Cvetojević
Neće biti gužve: Zgrada Generalnog konzulata Srbije u Sidneju

Međutim, uprkos uvećanom broju zahteva, iz Amabasade Srbije u Kanberi i iz Generalnog konzulata u Sidneju uveravaju da nema razloga za žurbu jer zastoja u obradi pristiglih zahteva nema i sve se odvija uobičajenim tokom.

- Imamo neznatno uvećani broj zahteva za pasoše u odnosu na isti period prošle godine, ali daleko od toga da postoji bilo kakva gužva. Svi su dobrodošli da nas pozovu na telefon, da zakažu termin i da dođu lično u ambasadu radi predavanja zahteva - istakla je Mimica Radojević, prvi savetnik ambasadora Srbije u Australiji, uz napomenu da je poželjno da svi srpski državljani u Australiji poseduju pasoš Republike Srbije.

Treba istaći da srpski državljani koji žive u Kanberi treba da se obrate ambasadi, dok bi ljudi iz ostalih gradova trebalo da se jave konzulatu u Sidneju. Generalni konzul Srbije u ovom gradu Branko Radošević rekao je za "Vesti" da je povećani obim posla u ovom trenutku očekivan, ali da nije uzrokovao duže čekanje na obradu i dobijanje novog pasoša.

- U martu 2018. godine imali smo oko 35 zahteva, a sada ih je nešto više od 140. Iako je to čak četiri puta više, sve se odvija redovnim tokom i na dobijanje novog pasoša ne čeka se duže nego inače. To je sve očekivano, pošto sada počinju da ističu prvi biometrijski pasoši izdati pre deset godiona, a takođe imamo i određeni broj zahteva za prvi pasoš, pre svega za decu koja su rođena u poslednjih nekoliko godina - kaže Branko Radošević.

Iako razloga za žurbu nema, generalni konzul Srbije u Australiji preporučuje svim državljanima da najpre pozovu konzulat.

- Svi kojima je potrebna nova putna isprava trebalo bi da nas pozovu i zakažu termin, kako bi izbegli bilo kakvo čekanje. To se pogotovo odnosi na ljude koji žive u drugim gradovima, ali i za stanovnike Sidneja je bolje da se najave. Takođe, ceo proces je brži i zato što sada u bazi podataka Konzulata i Ministartstva unutrašnjih poslova postoje svi neophodni dokumenti, pa niko ne mora da čeka na njihovo izdavanje - podseća konzul Radošević.

Troškovi 105 dolara

Podsećamo sve državljane Srbije da troškovi izdavanja nove putne isprave iznose 105 australijskih dolara.

POVEZANE VESTI

AUSTRALIJA Petar sanja Tokio
AUSTRALIJA K'o nekad u osam
AUSTRALIJA Čuo se i glas Srba
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online