Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.03.2019.
14:00
J. Gajeskov - Vesti A

Budi čuvar srpstva!

Pred kraj prošle godine objavili smo na stranicama "Vesti" da je Udruženje "Dani ćirilice" iz Bavaništa, u Banatu, raspisalo Konkurs namenjen učenicima osnovnih škola u Srbiji i dijaspori za 2019. godinu. S obzirom na to da je to bilo pred kraj školske godine u Australiji, sada je dobra prilika da đake i nastavnike škola srpskog jezika širom zemlje podsetimo da se bliži rok za slanje dečjih radova.

J. Gajeskov
Nagrađene 2018. godine: Lutke koje su uradile Kristina i Milica Prlja

Konkurs je raspisan iz šest oblasti: Literarni rad na temu "Zemlja", Minijatura na temu "Zemlja", Ilustracija narodne pesme ili priče o Zemlji, Kaligrafski prepis teksta o Zemlji, Inicijal (prvo slovo imena učesnika) i izrada lutke u nošnji iz bakinog rodnog kraja.

Prema propisima Udruženja „Dani ćirilice", literarni rad ne treba da bude duži od jedne kucane strane, ilustracija, kaligrafski tekst i inicijal, u zavisnosti od uzrasta učesnika, mogu da budu veličine u rasponu od 20 puta 20 do 50 puta 70 centimetara, a kaligrafski tekst treba da sadrži od 10 do 30 reči. Dalje, ilustracija, kaligrafski tekst i inicijal i mijijatura mogu da se izvode u svim dvodimenzionalnim tehnikama, uključujući vez.

Lutku visine do 30 cm treba napraviti od prirodnog materijala i obući je u nošnju iz bakinog rodnog kraja, uz obaveznu naznaku koji je to kraj. Takođe, podatke kao što su ime učesnika i mentora, naziv škole i razred treba napisati na poleđini rada. Na lutke i vezene radove potrebno je da se zašije komadić kartona i na njemu napišu traženi podaci.

Na konkursu mogu da zučestvuju i srednjoškolci i odrasle osobe, s tim da će njihovi radovi biti van konkurencije. Važno je znati i da radovi izrađeni od nepostojanih materijala neće biti ocenjeni. Učesnici konkursa treba da znaju i to da se radovi ne vraćaju, a rezultati će biti objavljeni na sajtu www.danicirilice.org.rs. 
Učitelji, veroučitelji, nastavnici, profesori i roditelji mogu da pomognu zainteresovanim učenicima, kao i da najbolje radove dostave do 26. aprila 2019. godine na e-mail adresu danicirilice@gmail.com.

Uvereni smo da će naša deca širom Australije koja uče srpski jezik, pored onih iz Adelajda, Kabramate i Liverpula, koji redovno šalju svoje radove, masovno učestvovati na ovogodišnjem takmičenju i pokazati znanje i umeće iz oblasti predviđane temama konkursa za 2019. godinu.

J. Gajeskov
 

Diplome i nagrade

Stručni žiri proglasiće tri najbolja rada za svaki uzrast, a njihovi autori će dobiti diplome i nagrade. Nagrade i zahvalnice dobiće i najuspešniji učesnici van konkurencije. Svi učesnici iz rasejanja dobiće priznanje - Čuvar Srpstva.

Organizator će nagraditi i najuspešnijeg nastavnika i proglasiti najuspešniju školu. Dodela nagrada predviđena je za 25. maj, a za decu iz rasejanja početkom avgusta 2019.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online