Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.02.2019.
12:00
B.Cvetojević - Vesti A

Ispravljamo sliku o Srbiji

Ambasasdor Srbije u Australiji Miroljub Petrović govori za “Vesti” o diplomatskim aktivnostima I predstojećim izazovima.

B.Cvetojević
Ambasador Miroljub Petrović sa jednim od članova diplomatskog kora na prijemu povodom Dana državnosti Srbije

Nedavni prijem u Ambasadi Republike Srbije povodom Dana državnosti bio je prilika da se diplomatama iz celog sveta, kao i predstavnicima australijskih državnih institucija, još jednom prikaže istinsko lice Srbije, kao i srpska prošlost i sadašnjost.

Njegova ekselencija, ambasador Miroljub Petrović, prethodnih dana primio je niz poruka punih pozitivnih utisaka zvanica iz diplomatskog kora, kojima je predstavljeno ne samo ono čime se Srbija ponosi iz svoje bogate tradicije, već i jasan put kojim kao društvo želimo da idemo. 

B.Cvetojević
 

- Za ovogodišnji Dan državnosti imali smo jedan od najposećenijih prijema do sada, na kojem je bilo je oko 200 zvanica. Bili smo svesni da je interesovanje i uoči praznika bilo veliko, ali mogu da kažem da su naša očekivanja nadmašena. Zaista mi je bilo zadovoljstvo da vidim toliki broj predstavnika diplomatskog kora, australijskih državnih institucija, kao i članove naše zajednice koji su došli sa svih strana, iz Sidneja, Melburna, Adelajda... Još veću satisfakciju svima u ambasadi predstavlja što su svi otišli puni pozitivnih utisaka, o čemu su mi mnogi i posvedočili u razgovorima i porukama prethodnih dana - kaže ambasador Petrović u razgovoru za "Vesti".
Ambasada je i ovom prilikom nastavila s promocijom srpske istorije, nastavljajući ono što je započeto tokom trodnevnog obeležavanja stogodišnjice proboja Solunskog fronta i završetka Prvog svetskog rata. 

- I ovaj praznik bio je dobra prilika da se podsetimo naše istorije i da je prenesemo drugim narodima. Što je još važnije, a rekao sam to i tokom prijema, jeste da se te činjenice iz istorije iskoriste da se kaže šta je naša budućnost i u kom pravcu želimo da idemo. Taj pravac je jasan i nedvosmislen i sa aspekta naše spoljno-političke orjentacije, kao i sa aspekta razvoja našeg društva. Sve je bazirano na dugoj istoriji naše nacionalne tradicije, kao i na dugoj istoriji međudržavnih i ekonomskih odnosa sa Australijom - objašnjava Petrović.

Govoreći o najvećim izazovima u predstojećem periodu, ambasador Petrović je istakao rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

- O tome sam govorio u obraćanju ambasadorima drugih zemalja i predstavnicima australijskih institucija. Mnogo njih mi je posle reklo da su dobro čuli taj deo i da im je drago što je stav naše države takav da problem želimo da rešimo putem dijaloga i kompromisa, uz izbegavanje bilo kakvih jednostranih poteza. Otuda i moj apel svima ovde da nam pomognu u tome, da upute poruku Prištini da krene ka kompromisu i da odustane od nekih iracionalnih poteza i da konačno nađemo rešenje u obostranom interesu. Ali, to za sada nije način koji oni primenjuju i to sam istakao pred zvanicama na prijemu. Smatram da je to mnogima sada jasnije, jer smo u proteklom periodu bili u poziciji da nas ljudi iz diplomatsklih krugova zovu i na osnovu zaključaka koje su sami stekli traže informacije šta se zaista dogodilo. Nije mali broj njih koji konstatuju da slika baš i nije onakva kako su ranije mislili. U svemu tome mi smo najpre angažovani da predstavimo realne činjenice koje se tiču aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji - ističe ambasador Srbije u Australiji Miroljub Petrović.

Projekat "Jadar" u fokusu

Na planu ekonomnske saradnje Srbije i Australije trenutno je u fokusu projekat "Jadar", koji obuhvata jedno od najvećih ležišta litijuma u svetu.

- Kada je reč o ekonomskoj saradnji imamo već poodmakli projekat Rio Tinta u Srbiji, gde australijski ogranak ove kompanije značajno utiče u realizaciji. Od drugih aspekata pažnja je usmerena na dodatno jačanje privredne saradnje i traganje za većim razumevanjem u državnim institucijama Australije za naše političke stavove i interese - navodi ambasador Petrović.

Konkretniji rad komore

Ambasador Petrović govorio je i o radu i značaju Australijsko-srpske privredne komore, u čijem stvaranju je pre dve godine značajno pomogao.

- Pristalica sam ideje i aktivnosti Komore i smatram da treba da ima i te kako značajnu ulogu u budućim aktivnostima. Zbog toga ću im preneti određene sugestije, jer očekujem da budu malo operativniji i konkretniji u svojim aktivnostima, kao i više angažovani u cilju ispunjenja očekivanja od članstva Komore. Forumi su u redu, dobro je raditi kroz njih, ali moramo preduzeti i konkretne korake. Biću na raspolaganju Komori da te aktivnosti intenziviramo u narednom periodu - poručio je Petrović.

Ambasada još otvorenija 

B.Cvetojević
Ambasador Petrović sa suprugom i članovima Benđo folklorne akademije iz Melburna

Kada je reč o planovima ambasade u predstojećem periodu, ambasador Petrović je istakao da je jedan od glavnih zadataka prikazivanje istinskih vrednosti našeg naroda, kao i pokušaj da se ispravi slika o Srbiji koja je već duže vreme iskrivljena uvreženim stereotipima u australijskoj javnosti.

- U narednom periodu ćemo, pre svega, učiniti ambasadu još otvorenijom za naše sunarodnike širom Australije. Želimo da svi mogu da imaju uvid u ono što radimo i da vidimo šta zajedno možemo da uradimo ubuduće, upravo u cilju jačanja naše pozicije i predstavljanja Srbije u svetu. Iako to nije nimalo lako, želimo da pariramo stereotipima koji se već dugo provlače u australijskoj javnosti i da pokažemo pravu sliku i realno stanje za sve one koji to žele da vide. Naravno da će uvek biti onih koji će raditi po oprobanoj matrici i na već viđen način nastupati u ovdašnjim medijima.

Ali, naš posao je da probamo da ispravimo sliku, ali ne na način da je krivimo na našu stranu, već da je dovedemo u stvarne okvire. Zato nastojimo da prikažemo istinske vrednosti koje kao narod baštinimo i da ih iz prethodnog vremena ugradimo u naredne korake - zaključio je ambasador Srbije u Australiji Miroljub Petrović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online