Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.02.2019.
13:00
J. Dinić A

Beograde, srećan ti rođendan!

Minulog vikenda Fudbalski klub Beograd (White City) iz Adelajda proslavio je 70. rođendan. Povodom velikog jubileja jedne od najstarijih organizacija srpske emigracije u Australiji, zvanično su otvorene nove prostorije kluba i održana je rođendanska svečanost za oko 200 zvanica.

J.Dinić
U nove pobede: Predsednik kluba Andreja Popović (treći sleva) sa uvaženim gostima

Među prisutnima bili su i počasni gosti iz političkih sfera Južne Australije, koji su i doprineli da se projekat izgradnje novih klupskih prostorija sprovede u delo, pre svih predsednik Opštine Čarls Sturt, gospođa Anđela Evans, zatim savezni poslanik Stiven Malihan iz Laburističke partije i Jing Li, asistent ministar u kabinetu premijera Južne Australije. Oni su govorili o razvoju i napretku zajednice kroz sport, o sportskom duhu i multikulturalizmu, kao jedinstvenom temelju moderne Australije.

Predsednik kluba Andreja Popović iskoristio je priliku da pozove okupljene na minut ćutanja u znak sećanja na sve one koji su sebe ugradili u nastajanje i razvoj FK Beograd, a koji danas više nisu sa nama. Popović se potom se zahvalio predsedniku Fudbalske federacije Južne Australije Semu Čikarelu i prisutnim gostima, kao i svima koji su bili deo ovog velikog projekta. Teško je nabrojati sve, ali ćemo pomenuti ljude kao što su Saša Lalić, Zoran Milojević, Milan Sofranić, Željko Ćosić, Nikolas Domanović, Kejt Semez, Jasna Popović, Dragan Perač... 

- Nakon dugih šest godina neumornog rada, planiranja, komunikacije sa drzavnim organima, volonterima i sponzorima, mi danas imamo preuređene klupske prostorije. Sada možemo da se posvetimo treniranju, utakmicama i novim pobedama - poručio je Popović.  

Predsednik Beograda je nakon govora predao mikrofon gostu kojeg su svi čekali sa nestrpljenjem. Velikim aplauzom dočekan je Zvonimir Rale Rašić, legenda australijskog fudbala i jedan od najznačajnijih članova srpske zajednice u ovoj zemlji. 
- Čestitao bih najpre svima u klubu i ostalim prisutnima, ali prvo mojim velikim kolegama Žarku Vinčiću i prisutnom Zoranu Matiću. Zoran je svojevremeno stvorio najbolji tim u nacionalnoj ligi, Adelajd Siti. Čovek koji je imao veliku moć uma i bio je uporan i radan - istakao je Rale Rašić.

Nekadašnji selektor Australije zatim je naglasio da je fudbal kao igra snaga radničke klase, prisetio se i svojih druženja sa Gofom Vitlamom, nekadašnjim premijerom Australije, a evocirao je uspomene i na 1974. kada je Sokeruse odveo na Mundijal u Nemačkoj. 
- Želim da znate jedno. Volim fudbal, ali iznad svega cenim ljudskost. Ljudskost je više od fudbala, ali se vežba kroz ovu divnu igru. I reći ću vam još jedno, nikada ne zaboravite svoju prošlost - poručio je Rašić, nakon čega je potekla i poneka suza među prisutnima. 

Rale Rašić se zatim rukovao sa fudbalerima Beograda i poželeo im pobedničku sezonu.

Majstor na harmonici

Goste su na rođendanskoj proslavi zabavljali poznati majstor na harmonici Nenad Ranić sa kolegom muzičarem Sašom Rajakom (na slici). 

J.Dinić
 

Novi teren za podmladak

Predsednik Beograda Andreja Popović istakao je da otvaranjem novih prostorija nije završen veliki prijaketa uprave kluba.
- Ostaje nam još puno toga da uradimo. U toku su pripreme za izgradnju novog fudbalskog terena u sklopu Osnovne škole Seaton, gde ce trenirati juniori i druge mlađe selekcije. Trudimo se da postanemo najjači klub u Južnoj Australiji - istakao je Popović i dodao da će klub i dalje ponosno nositi boje Srbije, ali u novom, modernijem svetlu. 
Takođe, klub želi da zadovolji potrebe roditelja, da bude pristupačniji ženama i orjentisan ka porodičnim događajima. 

J.Dinić
Počastvovan: Poslanik Malihan i Rašić

Upoznao sam velikog Raleta...

Oduševljenje zbog velikog jubileja Beograda i otvaranja novih prostorija nije skrivao ni poslanik Saveznog parlamenta Stiven Malihan. On  je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografije sa članskom kartom i godišnjom ulaznicom, a naročito se pohvalio poznanstvom sa Raletom Rašićem.

- Bilo je sjajno prisustvovatio 70. rođendanu i otvaranju novih prostorija FK Beograd. Posebno sam počastvovan što sam bio u prilici da se sretnem sa velikim Raletom Rašićem koji je kao selektor vodio Australiju na prvom učešću na Svetskom prvenstvu 1974. Rašić strastveno priča o fudbalu kao igri koja treba da ostane igra radničke klase i dostupna svima - napisao je Malihan, posebno ističući da je prethodna, laburistička vlada Južne Australije doprinela obnavljanju klupskih prostorija sa 250.000 dolara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online