Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.02.2019.
12:01
D. Timarac - Vesti A

Čast je slaviti naš praznik

Generalni konzulat Republike Srbije u Sidneju u četvrtak je, povodom Dana državnosti Srbije, 15. februara, bio stecište konzularnih predstavnika mnogih prijateljskih država, kao i predstavnika Srpske pravoslavne crkve i uglednih ljudi iz srpske zajednice.

D. Timarac
Značajan dan: Domaćini i gosti na travnjaku ispred konzulata Srbije u Sidneju

Domaćini, generalni konzul gospodin Branko Radošević i konzul Petar Špadijer dočekivali su srdačno sve goste u prijatnom ambijentu na travnjaku ispred konzulata. Nakon intoniranja himni Srbije i Australije, prisutnima se obratio gospodin Radošević i biranim rečima zahvalio na dolasku, naglasivši značaj dobrih odnosa i veza između Srbije i Australije.

Istovremeno, gospodin Radošević se zahvalio i muzičkom sastavu "Pera i Pera", koji su dugo godina zaduženi za dobro raspoloženje na prigodnoj svečanosti, kao i srpskom kulturnom klubu "Sveti Sava" iz Hokston Parka, koji se pobrinuo oko pripreme hrane i pića.

D. Timarac
Dobri domaćini: Branko Radošević i Petar Špadijer sa gostima

"Vesti" su zabeležile i nekoliko posebnih momenata. Među prvima koji su se pojavili na svečanosti bili su mladi par Igor Stojkov, njegova supruga Liza i nekoliko meseci stara kćerkica Katarina, koju su, kako Igor reče, doneli da je na današnji dan upišu u knjigu državljana Srbije:

- Hvala Bogu na lepom danu. Došli smo da se družimo ovde danas sa našim Srbima, Lizu pokušavamo da naučimo srpski jezik, a Katarinu ću redovno dovoditi ovde.

Porazgovarali smo i sa Petrom Rajićem, koji je došao sa suprugom Megan.

- Meni kao Srbinu, koji je rođen van Srbije, velika je čast što sam danas ovde. Srbija je svima nama otadžbina, o njoj uvek najlepše mislimo i rado je posećujemo. Sve bismo dali za nju, kako materijalno tako i duhovno. Danas smo ovde sa mnogim srpskim prijateljima i zajedno slavimo našu tradiciju i pijemo našu rakiju.

Na pitanje koliko prati situaciju u Srbiji, Petar je rekao:

- Pratim koliko je moguće, mi Srbi ne možemo a da ne izrazimo svoje emocije kada se radi o Kosovu, često me i Australijanci pitaju o toj temi, a trudim se da im to realno interpretiram. Teško je strancima objasniti šta je za nas Kosovo i Metohija i zašto je za nas Srbe to sveto mesto.

D. Timarac
Uvaženi gosti: Prijatan razgovor sa proto-stavroforom Miodragom Perićem

Sada je druga priča

Među mnogobrojnim Srbima čiji rad u srpskoj zajednici nije ostao nezapažen je svakako gospodin Ilija Glišić (na slici), koji nam je rekao:

- Ovo je vrlo lepo, prijatna je atmosfera, sjajno je to što obeležavamo ovaj dan na ovom dalekom kontinentu, jer je značajan za naš narod ma gde se nalazio. Lepo je videti da naše prijeme dolaze predstavnici drugih nacija. Ne doživljavaju nas kao devedesetih godina prošlog veka, kada smo bili satanizovani i kada su nas izbegavali. Hvala Bogu, sada je priča ipak drugačija. Prisustvo diplomata bi trebalo iskoristiti širiti istinu o Kosovu.

D. Timarac
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online