Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.01.2019.
13:00
D. Timarac A

Svetlost Božića oko Crkve svetog luke

Mir Božji, Hristos se rodi! U tradicionalnom Božićnom pozdravu sadržana je velika poruka za sve hrišćane koju su s radošću primili i svi Srbi okupljeni u Australiji oko svojih hramova u vreme velikih praznika, kakav je slavljenje rođenja Isusa Hrista.

D. Timarac
Osveštava badnjak: Aleksandar Milutinović okružen vernicima

Naši zemljaci koji žive u zapadnim delovima Sidneja i ovog Božića pokazali su odanost pravoslavnoj veri, pa su se i na Božićnoj liturgiji okupili oko svojih duhovnika, slušajući reč božiju i deleći radost praznika.

Prostor oko Crkve svetog Luke na Badnje veče bio je prepun vernika, dok ih na Božićnoj liturgiji nije bilo toliko jer je ipak bio radni dan i mnogi su posle odmora morali da se okrenu drugim obavezama. Međutim, prisutni su dolaskom pokazali koliko je srpskoj zajednici stalo do sopstvene vere i tradicije. Upaljene su i mnogobrojne sveće, kako za zdravlje i napredak, tako i za pokoj duša predaka.

Mnogobrojne porodice došle su na liturgiju sa decom. Mir i radost videli su se na licima prisutnih i čule su se Božićne čestitke. Zajedno sa dedom i roditeljima došlo je i petoro dece Dragane i Dragana Tučića. U prazničnom duhu i raspoloženju, Dragan je poželeo srećne praznike sunarodnicima širom Australije, sveta, kao i u matici.

- Vaistinu se Hristos rodi! U našoj porodici se trudimo da deci približimo Hristove reči. Činimo to i kod kuće, ali ih dovodimo i u crkvu, isto kao što su i nas vodili naši roditelji. Na tome sam im zahvalan, kao i na činjenici da su me naučili srpski jezik i mnogo toga o našoj kulturi i herojstvima srpskog naroda i njegovoj veri u gospoda našeg Isusa Hrista. Njegovim rađanjem je ispunjeno Božije obećanje dato praočevima našim, retkim ljudima koji su bili odabrani da zasijaju u dobroti noseći se sa iskušenjima svakodnevno - kaže Tučić.

Dragan je, takođe, istakao značaj Srpske pravoslavne crkve u očuvanju nacionalnog identiteta Srba u Australiji, kao i drugde u svetu. Bez toga, kako je rekao, svi bi se verovatno brzo utopili u druge vere i nacije. Tučić je izrazio i želju, poput drugih parohijana liverpulske crkve da se njena izgradnja što pre uspešno završi.

- Pomažemo svojoj crkvi koliko možemo i čekamo da se ovaj naš hram Svetog Luke što pre stavi u funkciju bogosluženja. Ovom prilikom bih pozvao i srpski narod iz celog Sidneja da doprinese ovom hramu, za dobrobit pravoslavlja i Srpstva - zaključio je Dragan Tučić.

Svečano i u Ruti Hilu

Veliki broj vernika okupio se i u Crkvi svetog arhiđakona Stefana u Ruti Hilu, na krajnjem zapadu Sidneja. Božićnu liturgiju služio je starešina hrama, protojerej-stavrofor Srboljub Miletić, uz sasluženje jereja Aleksandra Ivanovića. Tokom Badnje večeri i Božića, crkvu u Ruti Hilu je u svečanom prazničnom raspoloženju posetilo više od hiljadu ljudi, koji su uz molitve za zdravlje i blagostanje saslušali i Božićne poslanice Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao i Njegovog preosveštenstva, episkopa australijsko-novozelandskog Siluana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online