Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.12.2018.
14:10
D. Timarac A

Praznik srpskog folklora

Minulog vikenda u Sidneju spuštena je zavesa na još jednu uspešnu folklornu sezonu mladih iz srpskih kulturno-umetničkih društava. U velikoj sali Srpskog centra u Bonirigu publika imala je priliku da vidi raskošne igre iz svih srpskih krajeva, kao i novu igru u koreografiji učitelja folklora Gorana Nikolića. Sala je bila krcata igračima, ljubiteljima folklora i roditeljima dece koji su došli da isprate dodelu trofeja pre odlaska na letnji odmor.

D.T.
Nova koreografija

Manifestaciju je otvorio član uprave kluba u Bonirigu Dragan Jugović, koji koordinira rad folklornih grupa ovog centra.

Čaroliju su otpočeli najmlađi polaznici koji, učeći igre iz zavičaja, od malih nogu razvijaju i svoju odanost i ljubav prema kraju odakle igre potiču i odakle vuku korene. Na samom početku se videlo da se dešava nešto novo i kvalitetno jer je pažnja publike bila maksimalna. Mnogi igrači i posetioci su želeli da budu što bliže pozornici, kako bi ispratili pokrete pa su posedali na pod ispred bine i ostali tu sve do momenta kad je koreografija zahtevala da se igra sa pozornice prenese i ispred nje.

Grupe "Kolibri", "Poletarac" i "Mladi četnici" izveli su dečje igre iz Srbije, a nastavio je ansambl "Ravna Gora" sa igrama iz Centralne Srbije. Posle njih je nastupila grupa "Car Lazar" sa Sinđinim kolom, pa je zatim usledio nastup kombinovane grupe "Carica Milica" i "Karađorđe", sa igrama iz okoline Beograda. Prisutni su imali priliku da vide i umeće omladinske grupe "Ravna Gora" koji su se predstavili igrama iz Crnorečja, a grupa "Miloš Obilić" prikazala je igre iz Centralne Srbije.

Posle je nastupio ponovo ansambl "Ravna Gora" sa vlaškim igrama, a onda i kombinovana grupa "Hajduk Veljko" i "Karađorđe" igrama iz Gruže. Grupa "Omladinska Ravna Gora" je igrala igre iz Vranjskog polja, a ansambl "Ravna Gora" pripremio je igre Srba Kumanovskog polja.
Program je uredio, pripremio i vodio Goran Nikolić, umetnički rukovodilac folklora pri Srpskom centru. On je nakon nastupa grupa pozvao na zajedničko kolo svih učesnika, kao i svih prisutnih u sali. Usledila je igra za pamćenje nekoliko okupljenih generacija. U kolu su se zajedno našli unuci, bake, deke, roditelji i deca, a igralo se ko koliko moze da izdrži.

Zatim je usledila podela trofeja. Krenulo se od najmlađih, a oni su bili naročito ponosni svojim prvim nagradama. Ništa manje zadovoljni nisu bili ni stariji igrači.

- Dodelom trofeja završili smo sezonu, sada sledi raspust, ali i tokom pauze imaćemo nastupe. Najpre ćemo igrati na Božićnoj zabavi koju priprema naš centar, a tu je i Svetosavski festival u Kanberi, pa potom i Srpski festival u Sidneju, na kojima ćemo takođe nastupati - rekao je domaćin Goran Nikolić.

On je istakao da je završno veče svojevrsna kruna svakodnevnog rada.
- Želeli smo da ovo veče bude svečanije i da se deca obraduju trofejima, a pokazatelj da smo dobro radili je velika pažnja prisutnih, što me naročito veseli. Roditelji su strpljivo i sa zanimanjem odgledali svu decu koja su igrala, a na kraju su svi obeležili kraj zajedničkim igranjem u velikom kolu - zaključio je vrsni koreograf Nikolić.

D. T.
Dragan Jugović i Goran Nikolić dodjeljuju trofej Kristini Jugović

Nove generacije za ponos

Gordana Mijatović, nekadašnji koordinator folklora u centru u Bonirigu, došla je da gleda sina Lazara.
- Ponosna sam na naše folkloraše i na naš centar koji je otvoren za unapređenje folklora. Rođena sam u Australiji, igrala sam folklor godinama, a sada ga ovde u Bonirigu igraju moji sinovi. Lazar večeras svira Goč i to će biti koreografija iznenađenja. Ponosna sam na sve generacije folkloraša jer se uz folklor uče i druge vrednosti našeg naroda - rekla je Gordana.

Vlaške igre

Roditeljska podrška najmlađima

Tanja Ivanović Zupković pratila je igru sina Marka. Ona je bila u društvu Jule Petković, čiji su se blizanci takođe našli među dobitnicima priznanja. Kako su dečacima to bile prve nagrade, majke su bile u najmanju ruku jednako uzbuđene kao i njihovi sinovi.
- Naravno da se veselimo uspesima naše dece, dajemo im podršku i svi smo došli da ih podržimo za njihovu volju i htenje da igrama i pesmom nastave vezu sa nasim zavičajima - rekla je Tanja Ivanović Zupković, napominjući da i sama još uvek igra u KUD Svilen konac. - Mi imamo grupu i za malo starije, pa samim tim pružamo podršku deci da od ranih dana budu motivisani da pored đačkih obaveza učestvuju i u drugim aktivnostima, a folklor je jedana od najznačajnijih.

D.T.
Ponosan na nagradu - Igor Ilišević

Uskoro nove aktivnosti

Član uprave Srpskog centra u Bonirigu Dragan Jugović izrazio je zadovoljstvo uspehom manifestacije.
- Zadovoljan sam svime što je viđeno. Mi iz uprave imamo dobru saradnju sa koreografom, a zadovoljan sam i saradnjom sa roditeljima i njihovom podrškom deci, folkloru i klubu. Raduje nas i odziv roditelja i dece kad idemo na gostovanja u druge srpske klubove, a već uskoro nas očekuju mnoge aktivnosti i nadam se da ćemo svima moći da udovoljimo - istakao je Jugović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online