Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.12.2018.
16:35
K. Marković - Vesti A

Čuvari "Juge" u Australiji

Intoniranjem himne "Hej Sloveni" i svečanom zabavom u Melburnu je obeleženo 75 godina od formiranja nekadašnje SFRJ. Da je, kojim slučajem, opstala proslavila bi rođendan, a umesto toga na nekadašnju Jugoslaviju ostala su samo sećanja i podeljenja osećanja o zemlji koja je okupljala narode i narodnosti "od Vardara do Triglava".

K. Marković
Dobrodošao je svaki dobar čovek: Predsednica Desa Poljžak

Mnogi danas ne žele ni ime da joj pomenu, ali u Melburnu još uvek postoji klub za čije članove može slobodno da se kaže da su pravi i istinski čuvari Jugoslavije u Australiji.

Jugoslovensko-radnički centar "Bratstvo-jedinstvo" nekada je imao prostorije u Kizboru, a posle svih dešavanja i deoba kupili su nove, doduše manje u Nobl Parku i tamo se i danas okupljaju. Ne žale se, kažu da su tu makar svoji na svome. Okupljaju se nedeljom uz porodične ručkove, a zatim druženje nastave uz tabliće, domine, boćanje, šalu, pesmu i smeh.

Odnedavno, došlo je do smene na čelu kluba "Bratstvo-jedinstvo", pa dužnost predsednice obavlja Desa Poljžak, a uz nju su tu i veterani kluba i uprava koja pomaže da se nastave redovne aktivnosti. 

K. Marković
Otpevali "Hej Sloveni": Ne kriju žal za Jugoslavijom

- Naše zabave obeležavaju sećanja na praznike koji su se nekada proslavljali u Jugoslaviji, tako smo i sada održali zabavu povodom Dana Republike. Svi zajedno smo predstavljali tu Jugoslaviju - rekla nam je Desa Poljžak o proslavi nekadašnjeg praznika SFRJ.

Kod njih u klubu nema mesta za politiku, nacionalne podele i svađe. Čuveni grb SFRJ iz Jajca, sa šest buktinja, trobojkom i zvezdom petokrakom, odavno je završio u muzejima ili u kućama onih koji tu zemlju još uvek poštuju i ne žele da zaborave život proveden u njoj. Tako i u klubu "Bratstvo-jedinstvo". 

K. Marković
 

U klubu su već spremaju za obeležavanje Nove godine, a zatim najavljuju proslavu Dana žena, pa Praznika rada, Dana mladosti i drugih praznika koje će obeležiti sa svojim članovima.

Sve više članova

Ponovo se čula himna nekadašnje Jugoslavije, a prisutni su pokazali da su i danas, toliko godina posle krvavog građanskog rata, ostali verni zemlji iz koje su došli u Australiju.

- Moram da se pohvalim da nam se vraća sve veći broj nekadašnjih članova, ali dolaze nam i novi ljudi. Ovde ne pitamo nikoga za nacionalnost ili veru, svaki dobar čovek je dobrodošao. Dolaze nam stariji bračni parovi. Atmosfera u klubu je lepa. Nije nam cilj da klub zarađuje, već da se okupljamo i družimo - kaže Desa Poljžak.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.12.2018. 17:52
Па ово је дивота да се чувари Југе налазе у Аустралији а све их је мање у Србији. Да ли још увек, по слободном свету, певате о Титоизму, диктатури пролетаријата, радничким саветима... што је разлог да нас је цео свет бомбардовао у задњем Балканском рату.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online