Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.11.2018.
16:00
D. Timarac A

Na mladima Festival ostaje

Na radost srpske zajednice i njenih prijatelja, ove i iduće nedelje se širom Australije održava 18. Festival srpskog filma. Stanovnici Sidneja, Melburna, Kanbere, Adelajda, Brizbejna i Perta do 9. decembra biće u prilici da uživaju u pet odabranih srpskih filmskih ostvarenja.

D. Timarac
Alfa i omega: Direktor Festivala Petar Kozlina

Već 14 godina iza kulisa ove dugovečne manifestacije su direktor Festivala Petar Kozlina i njegova supruga, inače sekretar SFF Milica Kozlina. Oni su, zajedno sa konzulom Srbije u Sidneju Brankom Radoševićem i glumcem srpsko-australijskog pozorišta Pilipenda Sergejem Kožulom, u ponedeljak uveče u "Hoyts Paris Cinema" otvorili ovogodišnji program, koji je počeo prikazivanjem filma "Slepi putnik na brodu ludaka", reditelja Gorana Markovića.

- Odavno volim naše pozorište i naš film i otkako organizujemo Festival uvek nam je bio cilj da se srpski filmovi prikazuju u najboljim salama u Australiji. Zato smo i uspostavili saradnju sa lancem bioskopa "Hojts", koja odlično funkcioniše sve ove godine. Takođe, bez dobrog tima volontera ništa ne bismo mogli da napravimo. Oni nam zaista izuzetno pomažu - kaže Petar Kozlina i naročito ističe angažovanost mlađe generacije. - Navešću primer Melburna, gde sve poslove oko organizacije vodi Srpska omladinska organizacija Australije SOYA. Želja mi je da oni ovaj festival i preuzmu jer među njima ima mladih i sposobnih ljudi koji to hoće da rade i uključuju se na svim poljima.

Zahvalnost sponzorima

Mladi su u velikoj meri zaduženi i za promociju srpske kulture i samog festivala u širim australijskim krugovima.

- Omladina je svesna da svojim trudom pomaže srpsku kinematografiju, jer filmovi sa našeg festivala dospevaju i na program televizije SBS. Što se tiče Festivala, kroz dosadašnjih 18 godina omogućili smo da naša publika ovde vidi više od 120 srpskih filmskih ostvarenja, a u Australiji je gostovalo i više od 30 priznatih filmskih radnika, stotinak glumaca, reditelja i drugih - kaže direktor SFF.

Petar Kozlina dalje navodi da je veliki uspeh Festivala i njegove organizacije u tome što među svima koji su uključeni postoji čist i transparentan odnos.

- Ulaznice se isključivo prodaju preko bioskopa "Hojts", a ja na kraju upoznam ceo tim sa finansijskim rezultatom naše manifestacije. Takođe, veliku pomoć svih ovih godina imamo i od sponzora. Od samog početka tu je pre svih gospodin Vaso Despotović i njegova kompanija Beo Group, koji nam mnogo pomažu, sada su ponovo sa nama i "Vesti", a član sponzorskog pula je i Bendigo banka. Pomažu i Setravel, TV plus i MIS Televizija, a ne bih da izostavim ogromnu pomoć i podršku naše ambasade i konzulata u Sidneju. Podsetiću samo da je konzul Branko Radošević, koji je otvorio ovogodišnji program, otvorio i prvi festival u Pertu pre 18 godina.

D. Timarac
Veliko interesovanje: Kozlina sa prijateljima

Poverenje u selektora

Petar Kozlina posebno ističe doprinos koji organizaciji daje Ambasada Srbije i ambasador Miroljub Petrović, koji su pokrovitelji SFF u Kanberi.

- Zahvaljujući diplomatskom angažovanju, naše filmove sve više gledaju i pripadnici drugih naroda, što nas posebno raduje. Naši dragi gosti su Rusi, Kinezi, Španci, Bugari, Nemci i mnogi drugi. Takođe, posebno bih istakao to da je ovogodišnji festival u Pertu otvorio zamenik premijera Zapadne Australije, gospodin Mekormak.

Kvalitet i uspeh Srpskog filmskog festivala u Australiji u mnogome je doprinos dugogodišnjeg selektora filmskog programa.

- Srećni smo što imamo Nenada Dukića, koji nam pravi selekciju i mnogo pomaže. Dukiću verujemo jer je svetski poznato ime u filmskoj umetnosti, ali ipak, na kraju poslednja reč pri konačnom odabiru filmova pripada nama ovde u Australiji - ističe Petar Kozlina.

Na pitanje kako vidi budućnost Festvala, dugogodišnji direktor ove manifestacije odgovorio je najavom skore smene generacija...

- Moju ulogu već svodim na što manje aktivnosti. Ostaću tu još koju godinu, a onda ću samo savetodavno ostati na raspolaganju. Naša omladina, iako su mnogi rođeni ovde u Australiji, dobro je primila našu vaskoliku kulturu i znaće dobro da nose organizaciju Festivala - istakao je Petar Kozlina i pozvao publiku da ne propusti dokumentarac o Sretenu Božiću Vongaru, srpskom piscu i emigrantu iz šezdesetih, koji će 9. decembra u melburnškom Čedstonu zajedno sa producentom filma Mišom Mogorovićem biti na raspolaganju publici na otvorenoj tribini povodom završetka Srpskog filmskog festivala.

POVEZANE VESTI

AUSTRALIJA Druženja za ponos
AUSTRALIJA Baksuzno 13. kolo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online