Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.08.2018.
20:03
K. Marković - Vesti A

Srbi znaju ko su i šta su!

Festival srpskog folklora u Srpskom centru Bonirig, već 32. po redu, počeo je u petak pratećim manifestacijama, a centralna smotra je bila u nedelju.

Više od hiljadu igrača iz cele Australije ispraćeno je aplauzima i ovacijama za umeće prikazano na pozornici Srpskog centra u Bonirigu.

Trodnevno druženje bilo je izuzetno uspešno organizovano, a do nedeljnog finala folklornih grupa kroz prostorije Centra prošlo je hiljade posetilaca.

Folklorni festival već niz godina ne samo da predstavlja najmasovniji kulturni događaj srpske zajednice, već je svakako postao i značajan deo ukupnog multietničkog života australijskog društva. Nedeljni program su vodili Dragana Lazić i Milan Golić.

Organizatoru desetka

- I ove godine, pored lokalnih ansambala iz Sidneja i Novog Južnog Velsa, ugostili smo i goste iz Viktorije, i to čak iz pet organizacija, zatim, iz Kvinslenda, Gold Kosta i Brizbejna, kao i iz zapadne Australije - Perta. Svi oni su prešli dalek put, uložili puno truda, a i para ne bi li nam se što bolje predstavili - rekla je voditeljka programa Dragana Lazić.

Ona je istakla da su se organizatori potrudili da budu dobri domaćini i da se gosti i posetioci osećaju prijatno, da se lepo provedu i vrate kućama puni lepih utisaka.

Ovogodišnji trodnevni festival započet je u petak banketom uz prisustvo mnogobrojnih gostiju među kojima su bili i eminentni ljudi iz naše zajednice, brojni sponzori i političari kao i naše sveštenstvo na čelu sa njegovim preosveštenstvom vladikom Siluanom, koji je otvorio ovogodišnji festival srpskog folklora Bonirig 2018.

Za stare i mlade

- Naravno, kao i svake godine, u bašti je održano tradicionalno Četničko veče. Drugi dan festivala protekao je u dočeku gostiju uz opušteno druženje pod šatorom kao i diskom za mlade. A kao kruna svega, došla je nedelja. Dan zbog koga se okupilo staro i mlado, očevi, majke, braća, sestre... Srbin do Srbina. Svi sa željom i ponosom da pokažemo ko smo i šta smo i da, iako daleko od matice, želimo i umemo da sačuvamo svoju kulturu i tradiciju - podsetila je prisutne Dragana Lazić.

Ona je istakla da su za to svi zaslužni, počev od roditelja, baka, deka, srpskih organizacija i crkveno-školskih opština, i naravno, koreografa koji vredno rade sa decom ne bi li im što više približili našu tradiciju i kulturu.
- Svi uživamo u igri i pesmi naše dece, a i nešto starijih - rekla je Dragana Lazić.
U sutrašnjem broju "Vesti" objavićemo nastavak reportaže sa nedeljne smotre folklora u Bonirigu.

Pesma Kolibrija

Čast da otvore ovogodišnju smotru festivala pripala je domaćinima i to najmlađima. Folklorno zabavište Kolibri i Poletarac predstavili su se Igrama i pesmama iz Šumadije. Usledio je celodnevni program iz dva dela sa mnogobrojnim učesnicima iz australijskih gradova Brizbejna, Perta, Melburna, Gold Kosta, Vulongonga i drugih.

Nakon pauze, goste i prisutne pozdravili su predsednik Pokreta srpskih četnika Ravne Gore Jovan Pavasović i episkop australijsko-novozelandski Siluan.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online