Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 28.04.2018.
12:30
K. M. - Vesti A

Srbi marširali u Melburnu: Zapamtili su nas dušmani!

Još od ranih sati u sredu na praznik, ANZAK-dan, stanovnici Melburna svih generacija, od dece, mladih pa sve do najstarijih, počeli su da se okupljaju kod Spomenika sećanja Šrajn na Sent Kilda roudu. Tamo su odali dužno poštovanje žrtvama savezničkih ratova u kojima je učestvovala Australija.

Nešto kasnije tokom jutra, hiljade ljudi ispunilo je i centralne gradske ulice, od Flinders železničke stanice, pa duž Sent Kilda rouda do spomenika Šrajn, kako bi pozdravili učesnike ovogodišnje ANZAK parade.

Učestvovalo 370 grupa

U paradi je učestvovalo 370 grupa među kojima su učesnici oslobodilačkih ratova, veterani, vojnici, saveznici, ali i đaci melburnskih škola, orkestri, pripadnici policije i drugih državnih organizacija. Među zvanicama su bili prisutni guvernerka Viktorije Linda Lešo i premijer Danijel Endrjus.

Porodice sa decom, građani sa zastavama, dugim aplauzima i dužnim poštovanjem, pozdravili su učesnike marša koji je počeo nešto posle devet sati ujutro.

I ovog puta veterani su ponosno i uzdignute glave prolazili ulicama glavnog grada Viktorije, a neskrivenim osmehom i mahanjem uzvratili su na pažnju kojom su ih obasuli građani.

Duga kolona

U dugoj koloni učesnika marša bilo je onih koji su zbog poodmaklih godina prisutnima mahali iz automobila, vojnih džipova ili invalidskih kolica koje su gurali njihovi unuci ili deca. Njihova lica nisu skrivala šta za njih predstavlja podsećanje na slavne bitke kojima su gradili savremenu budućnost.

Godine su stigle braću Marka i Tomu Banjanina, borce četničke Dinarske divizije, te nisu bili u koloni ANZAK parade. Međutim, Srbe je predstavljalo desetak članova zajednice koje su dugim aplauzima pozdravljali građani. Među njima su bili i Jovo Banjanin, predsednik Srpske podružnice četnika i ratnika, Ilija Čubrilo i drugi.

U spomen herojima

- Srbi su se odazvali u Prvom i Drugom svetskom ratu kako bi branili svoju otadžbinu od najsilnijih i najmoćnijih. Istina je, platili smo to ogromnim žrtvama, ali su nas i neprijatelji zapamtili kao rušioce njihovih carstava. I ove godine, na dan ANZAK-a, marširamo u spomen svih palih heroja koji su položili živote braneći rodnu grudu, majku Srbiju, od stranih zavojevača. Oni su morali da se brane i bore od jakih i svemoćnih sa verom u Boga, za kralja i otadžbinu, odnosno za najsvetije i najsvetlije ideale pod kapom nebeskom - rekao je pred paradu 91-godišnji Marko Banjanin, jedan od osnivača Prve srpske podružnice ratnika i četnika.

Povodom 100-godišnjice od završetka Prvog svetskog rata, u ime podružnice Jovo Banjanin je ispred spomenika Šrajn položio venac palim borcima.
 

POVEZANE VESTI

Subota 28.04.2018. 15:24
Наша је срећа да је после Другог Светског рата, здраво Српство преживело у дијаспори. Наша је несрећа да поново посрбљавање Српског народа у Отаџбини, иде напред али још увек шкрипи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online