Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.12.2017.
12:30
S. Princip - Vesti A

Sporazum o osiguranju prioritet

U godini u koju samo što nismo ušli, u Ambasadi Republike Srbije u Kanberi nadaju se da će biti dovršen proces pregovaranja i konačno potpisan dugo očekivani sporazum o socijalnom osiguranju između Srbije i Australije.

S. Princip
Ambasador Srbije u Australiji: Miroljub Petrović

Iznoseći sažet zbir aktivnosti Ambasade u ovoj i planovima za iduću godinu, ambasador Miroljub Petrović ističe da je sporazum o socijalnom osiguranju jedan od najvažnijih prioriteta diplomatske kuće na čijem je čelu.

Ima još dobrih vesti - za nešto više od tri godine, ako sve bude išlo po planu, Ambasada Republike Srbije u Kanberi biće (napokon) smeštena u novu (i svoju) zgradu.

Objekat bi trebalo da bude izgrađen u diplomatskoj četvrti Dikin, u istoj ulici i tačno preko puta zgrade Ambasade Bosne i Hercegovine.

Nova lica

Ambasador Petrović saopštio je i da su u Ambasadi odnedavno nova lica - to su prva savetnica Mimica Radojević i ataše Željko Đaković. Ranijem prvom sekretaru Zoranu Marinkoviću i atašeu Zoranu Pavličiću istekli su mandati i oni su se vratili kući.

Kako saopštava ambasador, a na vebsajtu Ambasade, ovde je ovog meseca pokrenuta procedura za sklapanje ugovora o dugoročnom (99 godina) zakupu placa koji se nalazi na broju šest Bil (Beale) kresenta.

Na istoj strani gde treba da budu smešteni i diplomate Srbije, u neposrednom komšiluku nalaze se diplomatska predstavništva Bruneja i Avganistana, Solomonskih ostrva, Mauricijusa, malo dalje su Kipar, Mađarska i Fidži, u blizini je i Kuvajt započeo temelje.

- Izgradnja bi trebalo da bude završena u roku od 36 meseci od potpisivanja ugovora, a za ove potrebe obezbeđena su znatna sredstva - navodi gospodin Petrović.

Ambasador istovremeno vodi računa o tome da je bio priličan broj naših ljudi koji su do sada izražavali želju da pomognu kako bi Srbija napokon izašla iz stare zgrade koju iznajmljuje u predgrađu O'Mejli.

Zato navodi da će "za sve one koji imaju želju i mogućnost da pomognu realizaciju jednog ovako značajnog projekta biti odgovarajućih mogućnosti, a time će se detaljnije baviti naredne, 2018. godine".

- U sklopu ovog rešenja o izgradnji biće na odgovarajući način rešeno i pitanje postojećeg objekta rezidencije u Kanberi (Red Hil), kako bi se što racionalnije gazdovalo raspoloživim sredstvima i objektima - navodi ambasador još jedan detalj o objektu koji je pripao Srbiji pri sukcesciji među bivšim jugoslovenskim republikama, ali je sva neophodna dokumentacija oko te nekretnine obezbeđena tek krajem 2016.

Gospodin Petrović podseća da će se iduće godine dalje raditi na pitanju nekretnina ostalih iz jugoslovenskog perioda i na Novom Zelandu.

Velika svečanost

Ambasada Republike Srbije već sada najavljuje veliki događaj koji priprema za septembar iduće godine - na stotu godišnjicu završetka Velikog rata. Ovde su već detaljno razrađeni planovi obeležavanja, predviđenog za 15. i 16. septembar. Uz ostalo, u saradnji sa Ratnim memorijalom u Kanberi, tamo će biti održani komemorativna svečanost i izložba posvećeni ovom istorijskom danu.

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online