Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.04.2019.
02:30
B92.net, Vestionline A

Kako parovi prevazilaze razliku u godinama?

Ne biramo s kim, kad i kako će ljubav da se dogodi. Ponekad se, međutim, desi da na prvi pogled izabranik nije idealan odnosno da odudara od projekcije "idealnog" po godinama i većina prijatelja će vam reći da je priča promašena jer takve veze ne uspevaju.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Oni koji su to imali u iskustvu, međutim, tvrde drugačije. 

- Viđala sam parove značajne razlike u godinama, koji uspevaju da premoste taj jaz - kaže stručnjak za veze Rejčel O. Sasman. Ona dodaje da je ono što je neophodno kako bi ova razlika bila premošćena, jeste dobar smisao za humor, kao i sposobnost da se o ovom fenomenu diskutuje. Ona dodaje da je od značaja kad je mlađi partner odnosno partnerka zrela za svoje godine, a druga polovina je vesele prirode i pomalo nezrela, prenosi "This is insider". 

Sasman kaže da su poneke prepreke koje nosi preveliki starosni jaz ipak teško premostive. 

- Što više dvoje imaju zajedničkog, veća je verovatnoća da će veza potrajati - tako je i sa ljubavima u kojima nema ove specifičnosti, a kad su u pitanju veze između dvoje različitih starosnih dobi, ovo je od posebnog značaja - rekla je. 

Ona je podelila s nama iskustva parova sa kojima je imala priliku da sarađuje, i evo šta su imali da kažu. 

- Moj muže je 13 godina stariji. Insistiramo na stvarima koje oboje volimo, a to su dobra vina, sirevi i putovanja. Glasno se smejemo i o svemu razgovaramo - rekla je Lisa (48), i dodala da su i ona i suprug svesni da neće biti moguće da zajedno provedu 50 godina, pa se trude da svaki trenutak bude kvalitetan, kako bi imali što više lepih zajedničkih trenutaka. 

- Naša razlika je 19 godina - ona je imala 21, a ja 40 kad smo počeli da se zabavljamo - kaže Džon i dodaje da smatra da je veza uspela jer se on odrekao stava da "sve zna bolje" jer je stariji i iskusniji. "Danas smo zajedno već 14 godina, u braku smo poslednje dve godine, i veoma se razlikujemo po mnogo čemu, ali je ključna stvar međusobno poštovanje - to nas je održalo skupa sve ove godine", dodao je. 

- Džejk i ja smo zajedno preko 20 godina, a naša starosna razlika od 14 godina zapravo nikad i nije bila problem. Mislim da ta razlika sama po sebi nije problem - pre se barijera stvara ukoliko postoji razlika u sistemu vrednosti, kao i ako se dvoje karakterno sukobljeni - objašnjava Mej i dodaje da je ključna stvar u vezi, bez obzira na razliku u godinama - prihvatiti parnera onakvog kakav suštinski jeste. 

Rejčel na kraju dodaje da ovaj jaz nije ništa teže premostiti nego neke druge prepreke u odnosima, i da je bitno da se akteri ne obaziru na predrasude koje mogu vladati u njihovom okruženju, kako bi sebi olakšali, a i kako bi svojim ležernim odnosom prema ovoj "barijeri" okolini pokazali kako ovo zapravo nikako nije nepremostiv problem. 

Ljubav, poštovanje i kompromisi, kao i u svakoj drugoj vezi, neophodni su za normalno funkcionisanje i održanje i ovih odnosa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online