Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.10.2015.
02:30
mondo.rs A

Šta kada u spavaćoj sobi nešto ne štima?

Nije retko da se u braku ili vezi, partner odjednom "ohladi" kada je reč o seksu. Zašto do toga dolazi i kako rešiti problem?

lifestyle.xin.msn.com
Razgovor rešava mnoge stvari, važno je shvatiti u čemu leži srž problema

- Prvo što treba učiniti je - pokrenuti razgovor na tu temu. Seksualnost je veoma intimna sfera ličnosti i često je veoma teško pričati o njoj. Najčešće se javi otpor u odnosu na ovu temu i čovek po prvom impulsu pokušava da zaustavi dalje bavljenje time. Tako i jeste najčešći odgovor: "Sve je u redu, samo sam umoran", ili ono čuveno žensko, toliko već korišćeno i u filmovima: "Boli me glava", ali nedostatak seksualnih odnosa u paru svakako ukazuje na zastoj u vezi - kaže za Mondo psiholog i psihoterapeut Ivana Radovanović Novaković, i dodaje da partnerska psihoterapija u tom slučaju može da pomogne.

- Svesni smo kakvim ritmom živimo, koliko smo "spolja" u neprekidnoj borbi, dokazivanju, obezbeđivanju opstanka, društvenom pozicioniranju... Svesni smo da veoma često sve to "spolja" inficira i ono "unutra", te dolazimo kući glave pune svega onoga što je ostalo, iritiralo, obojilo ceo stresni radni dan i osećamo se iscrpljenim, teško se odvajamo od svega što smo tog dana doživeli na poslu, u saobraćaju, banci, prodavnici...

Preplavljeni smo, i fizički i mentalno daleko od opuštenosti i smirenosti, upravo onoga što je preduslov intimnosti. To je trenutak kada je neophodno osvestiti kontekst. Gde smo to sada i šta to gde smo znači za nas? Kontekst se promenio, nije to više "bojno polje", to je sada "sigurna luka" i oružje.

Društvene uloge i napetost možemo da ostavimo ispred vrata, unutra nam neće trebati. Unutra je polje u kojem imamo priliku da budemo autentični i povezani sa svojim partnerom, da doživimo bliskost i da dopustimo da ta bliskost neguje dušu koja je celog dana bila izložena agresiji spolja. To je zaista neprocenjiva prilika i za mentalno zdravlje je važno ne odreći se nje.

Partnerska intimnost je, dakle, veoma važan reparativni fenomen, kako za individue ponaosob, tako i za par u celini.

Kada govorimo o intimnosti mislimo najpre na atmosferu u partnerskoj relaciji koja znači autentičnost, iskrenost, ljubav, slobodu da se prepustimo, doživljaj sigurnosti, toplinu, prihvaćenost, poverenje, nežnost. Ovakva atmosfera je nešto što daje kvalitet i celovitost odnosu, a preduslov je lepog i kvalitetnog seksualnog života para.

Tako da, kada god imamo par sa zastojem u seksualnoj razmeni, najpre se pitamo kakva je intimna atmosfera tog partnerstva. Zastoj u seksualnosti je simptom zastoja u bliskosti partnera, što ne mora jednoznačno biti nedostatak ljubavi. Najčešće su i ljubav i bliskost prekriveni drugim sadržajima i nemaju ni priliku da se pojave u paru, i, što je jako često, usled nedostatka vremena i energije za bavljenje ovim temama, ovo postaje hronična slika partnerstva u kojoj nezadovoljstvo najpre tinja, a potom se razvija do eskalacije.

- Partnerska psihoterapija nalazi svoje mesto upravo u istraživanju psihološke pozadine zastoja, u osvešćivanju teškoće partnera da se odvoje od drugih životnih stimulusa i da se posvete bliskosti u paru, u razumevanju sopstvenog udela svakog od partnera u kreiranju i održavanju zastoja i konačno, nalaženju načina da se intimno polje partnerskog odnosa reparira i kreira na kvalitetan i za oba partnera zadovoljavajući način - objašnjava psihoterapeut.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online