Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.08.2018.
02:30
mondo.rs, Vestionline A

Koji ste tip ljubavnog partnera?

Kada shvatite koji ste tip ljubavnog partnera, biće vam lakše da razumete svoje ponašanje u vezi. A biće vam lakše i da promenite ponašanje koje vam se ne dopada...

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zašto se u vezi ponašamo tako kako se ponašamo? To je pomalo komplikovano pitanje, ali ako shvatite koji ste tip partnera, možda će vam neke stvari biti jasnije.

Osamdesetih godina su psiholozi Sindi Hejzan i Filip Šejver počeli da istražuju tipove ljubavnih partnera i otkrili da postoje ove tri vrste partnera.

Da biste shvatili koji ste tip partnera, u zavisnosti od toga koliko vam je prijatno da budete bliski sa nekim i da li ste anksiozni u vezama, pročitajte kako se koji tip partnera ponaša i pokušajte da prepoznate svoje ponašanje.

Siguran tip

Većina ljudi, oko 55 odsto, spada u ovaj tip ljubavnog partnera. To su veoma kvalitetni partneri i osobe koje su sa njima u vezi su generalno zadovoljnije odnosom. Oni su brižni i topli, uživaju u osećaju bliskosti i intimnosti i ne brine ih previše status veze. Mogu otvoreno da razgovaraju sa partnerom o tome šta im je na umu.

Kada prepoznaju da je partner neraspoložen ili ga nešto brine, umeju da pruže podršku i razumevanje.

- Oni ne igraju igrice već direktno komuniciraju - kaže bračni i porodični terapeut Marni Fojerman. - Generalno se dobro snalaze u vezama, ne plaše se da budu bliski sa nekim i ne plaše se da će biti povređeni.

Neki stručnjaci ove tipove partnera nazivaju "tihom većinom" jer nisu tako glasni kada treba da pričaju o svojoj vezi niti preterano prikazuju svoju sreću drugima, kao neki drugi tipovi partnera.

Jednostavno, srećni su i ne vole da prave dramu.

Anksiozni tip

Kao i sigurni tip partnera, i anksiozni tip uživa u bliskosti i intimnosti sa partnerom. Koja je onda razlika? Ovaj tip je veoma osetljiv i na najmanje promene u partnerovom raspoloženju ili ponašanju i često te promene shvata lično.

Zato, kada partner mora da pomeri sastanak zbog nečega, anksiozni tip partnera će se pitati da li je pravi razlog za to nešto što su je on uradio, da li je nekako iznervirao/povredio svog partnera ili partnerku.

- Partneri ih generalno smatraju nesigurnim. Oko njih je potrebno mnogo emocionalnog truda jer partner stalno mora da ih uverava u svoju ljubav i u to da je u vezi sve u redu - objašnjava Fojerova.

Nezavisni tip

Reč je o osobama koje više cene svoju nezavisnost nego romantičan odnos sa partnerom i ne žele previše da zavise od partnera, ni u kom smislu.

Često im je neprijatno ako su previše bliski sa partnerom, bilo emocionalno ili fizički,  i pokušavaju da se distanciraju tako što, na primer, ne odgovaraju na poruke, pozive, prioritet im je posao ili hobi, a ne partner. Takođe, često se fokusiraju na partnerove mane, umesto na vrline.

- Oni češće proveravaju ljude, i njihova pažnja je često usmerena na stvari i događaje izvan veze - kaže terapeut.

Elem, stručnjaci kažu i da postoje dve vrste ovog tipa partnera – oni koji se veoma lako distanciraju od partnera, i oni koji žele emocionalnu bliskost, ali imaju problema sa poverenjem i/ili strah od bliskosti, strah da će biti povređeni.

- Prva vrsta smatra da osećanja nisu važna i da je oslanjanje na partnera znak slabosti. Zbog toga često i zanemaruje partnerove potrebe. Kod druge vrste su osećanja pomešana, jer istovremeno žele vezu i plaše je se, pa zbog toga partneru ponekad šalju izmešane signale - objašnjava Fojerova.

Možete li da se promenite

Ako niste tip partnera kakav biste želeli da budete, ne brinite jer možete to da promenite – uz mnogo truda, doduše. Imajte na umu i da vaše ponašanje u vezi takođe donekle zavisi od vašeg partnera.

Na primer, ako ste vi anksiozni tip, onda bi bilo najbolje da budete u vezi sa nekim ko je siguran tip, zato što će vas onda manje brinuti njegove promene raspoloženja i slično... Ako ste nezavisan tip, a u vezi ste sa sigurnim partnerom koji vam daje dovoljno prostora, nećete imati potrebu da se distancirate.

POVEZANE VESTI

LJUBAVNI ODNOSI Šta je za vas prevara?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online