Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.08.2018.
02:30
mondo.rs, Vestionline A

Zašto nam je bivši u glavi i posle raskida?

Jedno je sigurno, nije (samo) zato što vam nedostaje...

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ne postoji blag način da se ovo kaže. Raskidi su užasni, bolni, razarajući na toliko nivoa… Čak i ako ste vi inicirali raskid, teško je. A ako ste ostavljeni… gotovo neizdrživo.

Povređena osećanja, bes, reke suza… i mnogo, mnogo sumnji. Sumnji oko toga da li ste doneli ispravnu odluku kad ste otišli. Čak i posle nekog vremena, posle nekoliko godina čak, ponekad se može desiti da vas um vodi u onom "kako je moglo da bude" smeru.

Ako sebe uhvatite da razmatrate ideju o eventualnom pomirenju, ne brzajte. Potrebno je da dobro razmislite šta tačno želite i kako biste da nastavite dalje. Ali, psiholozi specijalizovani za porodične terapije za YourTango objašnjavaju da za to što žene ponekad razmišljaju o bivšem partneru i mnogo vremena nakon raskida. I slažu se oko jednog: uzrok tome nikad nije to što je on bio "onaj pravi".

Evo zašto vam se bivši mota po glavi iako odavno već niste zajedno:

Usamljeni ste

Usamljenost je verovatno najčešći razlog zbog kojeg nas nešto vuče da se vratimo bivšem.

- Ali, to nije dobar razlog, naročito ako je ujedno i jedini -  kaže Nili Stajnberg, porodični terapeut iz Bostona.

Prirodno je da vam nedostaje osoba koja je bila jako važan deo vašeg života. Ali, važno je da znate da kad razmišljate o bivšem morate sve da sagledate, pre nego što i pomislite da popustite tom impulsu da mu se ponovo javite i eventualno obnovite vezu. Ključno je jedno: da li razmišljate o njemu kad ste usamljeni, ili kad se super provodite? Kad vam padne na pamet čovek kojeg ste nekad voleli?

- Zar ne bi trebalo, ako su vaši motivi zdravi i ispravni, da poželite da je sa vama kad ste srećni i super se provodite, tako da možete da uživate zajedno u lepim trenucima? - kaže Stajnbergova. Ako ga se setite samo kad ste tužni, usamljeni i dosadno vam je, nemojte ga zvati. Ni pisati mu.

- U takvim situacijama, podsetite se koliko ste usamljeni bili dok ste bili u vezi i podsetite se zbog čega se ta veza završila. Ne možete biti usamljeniji nego što ste usamljeni u lošoj vezi, to nemojte da zaboravite - kaže Stajnbergova.

Dosadno vam je

Ako vam nedostaju varnice koje bi donela nova ljubav, može se desiti da počnete da razmišljate o tome kako bi bilo da se vratite bivšem. Ali, to je samo potreba da "popunite" prazan prostor, kaže Stajnbergova.

- Problem je u tome što vam takvo razmišljane oduzima vreme i energiju koje bi trebalo da posvetite sebi, ili, ukoliko ste za to spremni, da pružite priliku drugim muškarcima - savetuje ona.

Dosada ume i da maskira druge probleme.

- Ako imate neka pitanja koja se tiču intimnosti ili spremnosti da se vežete, to takođe može biti problem, jer će vam lakše biti da se vratite nekome koga poznajete nego da pokušavate da gradite odnos sa nekim sasvim novim. A to je problem koji morate da rešite pre nego što donesete bilo kakvu odluku - objašnjava Stajnbergova.

Bojite se da je on najbolje što ćete ikad moći da dobijete

Ovo zvuči ružno, ali i ta misao može da vas obuzme ako prvih par izlazaka sa muškarcima koji se nisu baš dobro završili, nakon kojih niste poželeli da se vidite ponovo sa nekim od njih.

- U takvim situacijama, može se desiti da žena sebe ubedi da je bivši partner najbolje što može da očekuje. Možda se boji da joj biološki sat otkucava, što samo dodaje pritisak. Možda se boji da izađe u svet i suoči se sa odbijanjem, možda se boji da počne ponovo da se viđa sa ljudima… - objašnjava Stajnbergova.

Ali, i to treba da uradite. Kad ste u vezi, trebalo bi da se osećate srećno i sigurno, i ako ste raskinuli prethodnu vezu, za to ste sigurno imali dobar razlog. Vas dvoje niste bili jedno za drugo. Ako mislite da su vam standardi tada bili previskoki, a vaš pogled na svet se u međuvremenu promenio, onda možda vredi da pokušate. Možda. Ali tek ako dobro razmislite.

Kad vas obuzmu misli o bivšem partneru, lako je ubediti se da je to bilo "ono pravo", jer posle nekog vremena, obično zaboravimo ružne stvari i sećamo se samo lepog. I prirodno je da želimo da izbegnemo neprijatnost koja je prirodni pratilac tog osećaja napuštenosti i usamljenosti posle raskida. Ali, nikada ne bi trebalo da to radite po svaku cenu.

Dajte sebi vremena. Taj razdirući bol će proći, obećavamo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online