Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.04.2018.
02:30
blic.rs, Vestionline A

Naučnici otkrili zašto žene vrište tokom seksa

Sve što bi trebalo da uradite jeste da pogledate prikaz gotovo bilo kojeg ženskog orgazma na ekranu pametnog telefona ili kompjutera da biste dobili ideju o tome kako bi žena "trebala" da reaguje tokom seksa.

wallpino.com
Foto: Ilustracija

Od hita "Kad je Hari sreo Sali" do serijala "Seks i grad" i bilo kojeg pornića, žene u zanosu strasti ne samo da glasno otkrivaju svoje zadovoljstvo, već ono poprima i pomalo uzvišen prizvuk - plakanja tokom radosti.

Ali, da li je to samo kinematografski prikaz ili stvarno ima nešto u bučnom seksu? Upravo to su analizirali stručnjaci, a 2011. godine ekipa naučnika sa univerziteta Lanšir uradila je istraživanje na tu temu, tehnički poznatu pod nazivom "kopulatorna vokalizacija".

Prilikom studije ispitali su 71 ženu u dobu od 18 do 48 godina akcentujući detalje o njihovom vikanju tokom seksa.

Otkrili su kako većina njih proizvodi zvukove u krevetu, ali ne nužno dok doživljavaju orgazam. Umesto toga, njih 66 je priznalo kako stenju da ubrzaju partnerov orgazam, dok 87 posto žena to čini zbog osećaja samopouzdanja.

- Dok se ženski orgazmi najčešće postižu tokom predigre, kopulatorna vokalizacija je na najvišem nivou pre i simultano s orgazmom muškarca - zaključili su istraživači. Osim toga, dodaju kako žene ubacuju vikanje kako bi smanjile "dosadu" u krevetu.

Stenju li žene samo zbog i za muškarce?

- Ne postoji toliko puno istraživanja na ovom području, ali bombardovani smo kroz medije idejom toga da je stenjanje povezano s orgazmom i dobrim seksom - kaže naučnica Kristen Mark sa Univerziteta Indijana.

Stoga, stenjanje je poprilično mudra strategija glumljenja orgazma, ali zapravo nema ništa mudro u tome.

- Ako stenjete, partneru dajete do znanja da radi sve dobro, a to očito nije tako - kaže autorka i seksualni edukator Peti Brisbejn, koja savetuje ženama da se stenjanjem i uzvicima služe samo kad je nešto dobro, a ne kad žele da prikriju ono što nije dobro u krevetu.

I ženke životinja viču tokom seksa

Lažno ili ne, žene nisu jedini primati koji proizvode zvukove za vreme seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da, primera radi, ženke majmuna babuna, imaju velik broj kopulacijskih glasanja.

To vikanje postaje sve kompleksnije kako se približavaju ovulaciji i kad se pare s babunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj lestvici. Ženke makaki majmuna takođe proizvode kratke i glasne povike koji su okidač orgazma mužjaka, a primera je još.

Seksualne performanse i primatologe na stranu, vokalizacija toekom seksa svakako je odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu, a očigledno je kako su danas žene glasnije nego ikad.

- Žene se učie da preuzmu odgovornost nad vlastitim užitkom, a one mogu učiniti i korak više te postati i učiteljice svom muškarcu - kaže Brisbejn, koja ističe kako je dokazano da stenjanje podstiče i ženski orgazam, odnosno uzbuđenje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online