Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 10.04.2019.
18:00
D. N. Petrović - Foto: D. N. Petrović A

Neverovatan odziv zemljaka

Mada je već sakupljeno dovoljno novca za lečenje 15-mesečnog Imraha Bulića iz Mura kod Novog Pazara, dečaka koji je rođen sa teškim anomalijama (mišićna distrofija i problem sa gutanjem), naši čitaoci i drugi dobrotvori iz celog sveta i dalje šalju priloge. Za nešto više od mesec dana porodica Bulić sakupila je 22.500 evra od raznih dobrotvora, mahom poreklom iz Sandžaka - Raške oblasti.

D. N. Petrović
Uskoro u Beogradu: Adisa, Imrah i Almin Bulić

A sve dok se tekst o nevoljama Bulića nije pojavio u "Vestima" i na portalu humanitarca Hida Muratovića, detetu nisu mogli da kupe ni specijalnu hranu (hrani se posebnim špricem preko specijalnog otvora na stomaku) koja ga održava u životu.

Sada imaju sve što im je potrebno.

Imrahovim siromašnim roditeljima Alminu i Adisi poslednje donacije stigle su iz Nemačke, jedna od 7.000 evra, druga 500 evra. Prvu su lično doneli predstavnici jedne humanitarne organizacije koji se, kako ističe dečakov otac Almin Bulić, nisu ni predstavili. Samo su se sa Imrahom slikali, poigrali i poželeli mu da pobedi sve nedaće i izbori se sa teškim bolestima koje ga prate od rođenja. Drugu donaciju su preko Mešihata Islamske zajednice poslali dobri ljudi poreklom iz Sandžaka, koji takođe žive i rade u Nemačkoj.

- Sada nam je sve mnogo lakše. Para imamo za pelene, specijalnu hranu, negu, lekove. Samo je briga za Imrahovo zdravlje ostala, jer prognoze lekara nisu nimalo dobre. Za koji dan Imrah će sa majkom u Beograd, gde će ponovo proći kroz različite preglede. Kada se vrate, definitivno ćemo znati šta i kako dalje. Znaćemo da li će se i dalje hraniti "preko stomaka", da li će biti potrebna neka operacija u jednjaku gde ima zastoj, da li će ikada prohodati... Mada su dijagnoze obeshrabrujuće, mi se nadamo najboljem. Moramo se nadati i verovati da će i naš Imrah biti kao i druga deca - priča Almin Bulić.

Moli nas da prenesemo veliku zahvalnost svima koji su pomogli njegovoj porodici.

- Nekima smo se i lično zahvalili, a mnogima, nažalost, nismo. Svim dobrotvorima želimo da nikad ne dođu u našu siutuaciju i da ih pre svega zdravlje služi - ističe Almin i dodaje:

- Čuvamo svaki dobijeni evro, trebaće nam, jer postoji mogućnost da Imrah bude upućen na dijagnostikovanje i lečenje negde u inostranstvu. Ni za specijalnu hranu više ne trošimo novac, jer je dobijamo o trošku države. Stiglo nam je i mnogo pelena, odeće za nas i mališane, hrane... Pošto živimo u staroj kući sa još tri porodice, bez kupatila i najosnovnijih uslova za život, planiramo da deo dobijenog novca, samo pod uslovom da ne bude potreban za lekove i lečenje negde u inostranstvu, iskoristimo za izgradnju kućice na periferiji grada. Tu bi Imrah imao kupatilo, odgovarajuću higijenu i sve drugo što je potrebno za njegovo dalje napredovanje.

Dali mu tri meseca života

Odmah posle rođenja mali Imrah je sa majkom poslat u Beograd gde su lekari prognozirali da neće živeti više od tri meseca. Na sreću, iako se hrani "preko stomaka", dečak lepo napreduje i već je napunio 15 meseci. Niko, pa ni lekari u Novom Pazaru, ne znaju šta će biti dalje i kako će teći njegov rast i razvoj. Više detalja (možda i predloga) znaće se kada se vrati sa ispitivanja u Beogradu.

Uručena pomoć i iz Australije

Prilikom posete Bulićima, uručene su i još dve donacije čitalaca "Vesti" iz Australije. Prva od naše čitateljke B. G. iz Adelejda od 200 dolara, a druga od 150 dolara Rade Kujundžić.

- Hvala od srca tim dobrim dušama koje su mislile na nas. Teško je pronaći reči za svu dobrotu koja nas je zadesila u proteklih mesec dana - poručili su Adisa i Almin Bulić.

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Teška sudbina u srce ganula
HUMANITARNI MOST Svaka pomoć kao dar sa neba
HUMANITARNI MOST Đukići čuvaju miran san
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online