Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 21.02.2019.
18:00 >> 11:32h
K. Nedeljković - Vesti - Foto: facebook.com A

Osmeh jedini lek

Punih devet godina Darija Petrović (17) iz Banje Koviljače tražila je odgovor na pitanje sa kojom se bolešću bori. Od svoje sedme godine vreme provodila po bolnicama u Srbiji, gde joj je ustanovljeno čak 55 dijagnoza, ali konačna i tačna, tek prošle godine u Beču nakon mnogo muka. Tačnije, nakon duge borbe sa papirološkim preprekama, ali i sakupljanjem novca za njenu dijagnostiku u inostranstvu, putem humanitarne organizacije Budi human.

facebook.com
Srdačni pozdravi: Darija Petrović

Upravo u prestonici Austrije, utvrđeno je da boluje od dysautonomia shy dragerov sindroma, veoma teške autoimune bolesti poput Parkinsona.

Saznali smo to kada smo kontaktirali Darijinu mamu Goricu, kako bismo ih obavestili da smo im na kućni prag prosledili donaciju od 500 dolara koje je Kolo srpskih sestara Žene mironosice iz Melburna, uputilo za ovu ljupku devojčicu o čijim smo nevoljama prvi put pisali pre pet godina.

- Ovakav humani gest ne može, a da vam ne izmami osmeh na lice. Kako nama roditeljima, tako i Dariji, uprkos svemu kroz šta smo prošli za ovih deset predugih godina. Dar nam svakako stiže u dobar čas i pomalo nas je sramota da to kažemo, ali tako je, jer će biti utrošen za Darijinu bezglutensku ishranu, koja je veoma skupa. Veliko i od srca hvala, tim divnim ljudima koji su mislili na nas, mnogo su nas obradovali - rekla je majka Gorica dodavši:

- Trenutno Darijino stanje je da hoda uz pomoć štapa, gubi snagu iz dana u dan zbog propadanja nervnog sistema, a samim tim slabi i funkcija ostalih organa. Uprkos saznanju da pravog leka nema, Darija želi da živi punim plućima i ne predaje se. Izrazila je želju da upiše fakultet, a mi ćemo dati sve od sebe da to ispunimo budući da je odličan učenik srednje ekonomske škole.

U daljem razgovoru, majka Gorica, priznaje da su, sa jedne strane kada je utvrđena dijagnoza u Beču, doživeli olakšanje, ali i šok u isti mah.
- Olakšanje što konačno znamo sa čime se borimo, a šok što je životni vek sa ovom bolešću između šest i devet godina, a u najboljem slučaju 12, kao i to da ova bolest napada ljude preko 50 godina i da je naša Darija treći slučaj u svetu. Što se tiče odlaska u Beč, već smo bili dva puta, obezbeđen je novac i za treći odlazak gde će ispratiti progresiju bolesti i eventualno prepisati nešto od terapije, ali to je to - pomireno će majka Gorica.

Podsećanja radi, njena ćerka je od rođenja imala zdravstvenih problema, koji su trajali do njene pete godine, da bi onda, naredne četiri bila zdrava bez ikakvih tegoba. Onda su od njene devete, počeli novi problemi: vrtoglavica, mučnine, povraćanja, jake glavobolje, obilna krvarenja...
- Tokom godina, Dariji je dijagnostikovano oštećenje centra za ravnotežu i epilepsija, ali nije utvrđeno koja vrsta. Čak i da boluje od jedne vrste hemofilije sa svim faktorima ispod nule. Imala je svakodnevne glavobolje, probleme sa vidom, ždrelom i jednjakom, ali i promene na štitnoj žlezdi... Hiljadu puta sam objašnjavala doktorima nove probleme i simptome, ali me uglavnom više nisu slušali. Ona je sve to stoički podnela. Nevolje nisu izbrisale predivni Darijin osmeh. Jednostavno je naučila da živi sa bolom - priča tužno majka Gorica.

Pomoć stigla na 25 adresa

Kolo srpskih sestara Žene mironosice pri Crkvi Sveti arhiđakon Stefan u melburnskom Kizborou, kao što smo već pisali, organizovalo je četvrto humanitarno veče, namenjeno za pomoć teško oboleloj deci i omladini u otadžbini. Nakon akcije, sestre iz Kizboroa, bile su u prilici da štićenicima više humanitarnih organizacija, a posebno Humanitarnog mosta, pošalju značajnih 15.000 australijskih dolara. Odlučeno je da pomoć ode na 30 adresa. Iz nedelje u nedelju, meseca u mesec, budući da je prvi deo novca stigao u novembru, beležili smo uručenja donacija, pa tako i današnje za Dariju Petrović. Istina, zabeležićemo i nova, a samim tim na radost svih, ispuniti želje dobročinitelja koji su svojom dobrim delima razgalili mnoga srca, do sada njih 25.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Minuti delili od najgoreg
HUMANITARNI MOST Ne znamo šta nam sutra nosi
HUMANITARNI MOST Božić ogrejan dobrotom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online