Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 28.01.2019.
18:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Darovi razgalili srca nevoljnika

Porodice Pepić i Fakić od Mihajla Hromiša iz Brizbejna dobile su po 500 AUD, a starici Borki Dražević u gerontološkom centru predato je 200 dolara Rajke Tarlać iz Sidneja.

D. N. Petrović
DOĆI ĆE BOLjI DANI: Porodica Fakić

Nakon "putovanja" od Brizbejna i Sidneja do Beograda, a potom i od Beograda do snegom zavejanog Peštera i Novog Pazara, vredne donacije Mihajla Hromiša i Rajke Tarlać konačno su u rukama onih kojima su poslate. Porodice Zlatka Pepića iz sela Kleče kod Tutina i Enesa Fakića iz zaseoka Naboje na centralnom Pešteru dobile su tako po 500 australijskih dolara, a starica Borka Dražević, rodom iz Gornjeg Milanovca, koja je smeštena u novopazarskom gerontološkom centru, 200 dolara. Donaciju od ukupno 1.000 dolara za Pepiće i Fakiće izdvojio verovatno jedan od najstarijih čitalaca "Vesti" u Australiji Mihajlo Hromiš (94), a Borki Dražević, takođe, velika dobrotvorka Rajka Tarlać.

- Hvala vam, dobri ljudi, neizmereno. Nije lako, po ovom kijametu, kad su putevi zavejani, a svuda je poledica, doći do našeg sela i na ruke nam doneti dolare koje nam je poslao nama nepoznati "velikan" Mihajlo Hromiš. Hvala Mihajlu, hvala "Vestima", hvala Hidu Muratoviću koji je mnogo pomogao da donacija stigne do našeg Kleča. Neka vas sve Bog čuva i sreća prati na svakom koraku! Našem dobrotvoru Mihajlu želimo dobro zdravlje - ističe siromašni Zlatko Pepić (42).

Sa suprugom Mersihom (30), ćerkicama Aminom (7), Amrom (4) i Eminom (2) i jednogodišnjim sinom Ahmedom živi u iznajmljenom sobičku i samo za kiriju moraju da rade (cepaju drva po Tutinu) po desetak dana.

- Ovu donaciju ćemo potrošiti "da se malo sredimo", da deca kupe toplu obuću i odeću, da nabavimo dovoljno brašna i drugih namirnica i da platimo dug za struju. Želja nam je da u perspektivi, uz pomoć dobrih ljudi, započnemo izgradnju manje kuće, površine pedesetak kvdrata gde bi naša deca imala vodu, struju i kupatilo. Za sada je to naš san, mi se nadamo da će jednoga dana postati i java - poručuje Zlatko.

Donaciji se mnogo obradovala i porodica ozbiljno bolesnog i siromašnog Enesa Fakića (26) iz sela Naboje na centralnom Pešteru, koja živi u trošnom kućerku starijem od stotinu godina. Fakići su, istina, nedavno od čitaoca "Vesti" iz Nemačke dobili kravu. Stiglo im je i mnogo namirnica, odeće i obuće, zbog čega su Enes, njegova supruga Azra (27) i deca Beliza (7), Esad (5), Ajet (3) i Elmedina (1,5) presrećni.

Nadaju se da će se i njihov život konačno promeniti nabolje.

- Sada nam je najvažnije da, dok je zima, imamo dovoljno brašna, namirnica i ogreva. Sa 500 dolara koje nam je poslao dobri Mihajlo Hromiš iz Australije dodatno ćemo "pojačati" naše zalihe i nadamo se bez problema dočekati proleće. Potom nas očekuje veliki posao, a to je da nekako ukrovimo kuću koju smo započeli pre nego što sam se ozbiljno razboleo. Nadam se i da će se moje zdravstveno stanje popraviti i da će za sve nas doći bolji dani - ističe Enes, koji je pritom uputio i beskrajnu zahvalnost i najtoplije pozdrave dobrotvoru Mihajlu iz Australije i redakciji "Vesti".

Spasli ih dobri ljudi

D. N. Petrović
HVALA MIHAJLU DO NEBA: Zlatko Pepić

- Od prvog teksta u "Vestima" pre mesec dana mnogo toga se promenilo u našem životu. Platili smo struju, dobili smo kravu, utoplili smo decu, stigli su nam, evo, i dolari iz Australije. Za nas spas. Kontaktiralo nas je još desetak ljudi, mahom Sandžaklija na radu u Nemačkoj i Švajcarskoj koji žele da nam pomognu. Mi im se unapred zahvaljujemo i verujemo da ćemo iduću zimu dočekati bar u jednoj sobici našeg novog doma - dodaje Enesova supruga Azra.

Velika je to žena, dobrotvor i junak

D. N. Petrović
RAJKA JE MOJ ANĐEO ČUVAR: Borka Dražević

Još 200 australijskih dolara, pristiglih iz Sidneja, uručili smo starici Borki Dražević iz Gornjeg Milanovca koja je od pre nekoliko godina smeštena novopazarskom gerontološkom centru, jednom od najboljih u Srbiji. Baki Borki, koja je jedno vreme bila ozbiljno bolesna, a lekari su brinuli hoće li preživeti, sada je znatno bolje. Nasmejala se i mnogo obradovala donaciji Rajke Tarlać, dobrotvorke koja joj je i ranije više puta pomagala.

- Ovde su uslovi dobri, ne mogu da se požalim. Ima svega i lepo me gledaju, ali volim da imam i neki svoj dinar, za sok, čokoladu, maramice i slično. Evo, sad imam. Odmah ću da pošaljem po sokove i da počastim i sebe i cimerke. Kupiću još ponešto što mi je najpotrebnije. Hvala Rajki, velika je to žena, dobrotvor i junak, brine o nama koji nikoga nemamo. Neka je Bog čuva i sreća prati na svakom koraku. Sigurna sam da sve čini iz srca i duše - poručuje ova starica svojoj dobrotvorki sa drugog kraja sveta.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online