Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 24.01.2019.
17:55 >> 17:54h
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Zavejanoj baki stigli lekovi

Rogozna je ovih dana odsečena od sveta, jer debljina snežnog pokrivača mestimično prelazi pola metra. Na putevima su smetovi, pa se do većine sela na ovoj planini jedva stiže zapregom, saonicama, na konju, retko dobrim terencem, a najčešće i najsigurnije - pešice.

D. N. Petrović
Brašno dovezli sankama: Miljojka Aksentijević

U jednom od zavejanih sela, u trošnom kućerku bez vode i kupatila, a povremeno i bez struje, živi i starica Miljojka Aksentijević (86), godinama sama i bez ikoga svog.

Povod da, uprkos zavejanim putevima i poledici, krenemo u posetu baka Miljojki bili su lekovi. Iznenada su je zaboleli kičma i noga, trebalo joj je dostaviti reumatike i gelove za išijas i kostobolju.

U probijanju do zavejanog Žunjevića mnogo nam je, kao i mnogo puta ranije, svojim terencem, pomogao humanitarac Hido Muratović, koji je iskoristio priliku da starici ponese brašno i najosnovnije namirnice. Baka Miljojki uručena je i donacija od 100 evra, koju joj je iz Švajcarske poslao naš čitalac Borivoje Radovanović.

- Poslala sam vam poruku da dođete, ali se nisam nadala da ćete po ovolikom snegu doći. Jedva sam ustajala, a i noga je počela da mi se koči. Na planini nema lekara, a Novi Pazar je predaleko. Ne zamerite, morala sam da vas zovem, jer su mi lekovi bili neophodni i u ovom trenutku jedini spas - priča starica kojoj čitaoci "Vesti" godinama pomažu da opstane u svojoj sirotinji na opusteloj planini.

Kako kaže Miljojka, desetak dana niko nije navraćao.

- Čoveka ni u daljini nisam mogla da vidim. Mogli su i vukovi da me pojedu, a da niko ne zna šta mi se desilo. Hvala Bogu ove zime ih još nema, a ranijih su noću urlali oko kuće. Povremeno, kad ima neke pošte, selom prođe poštar Rade Joković i uvek me upita da li mi nešto treba. Poseti me i rođak Miljko sa drugog kraja sela koji mi donese po flašu mleka. Sama perem, mesim i kuvam - ističe Miljojka uz molbu da se, u njeno ime, mnogo zahvalimo na poslednjim poklonima, posebno donatoru Borivoju Radovanoviću iz Švajcarske.

U prošlogodišnjoj (novembar-decembar) akciji zbrinjavanja usamljenih baka na Rogozni, Goliji i Pešteru, zbrinuta je i baka Miljojka. Od naših čitalaca, najviše iz Australije i Nemačke, Miljojka je dobila novac za ogrev i najpotrebnije namirnice, ali i za adaptaciju (utopljavavanje) svog trošnog kućerka. Ukupno, oko 1.000 evra.

- Jedino sam uspela da promenim ulazna vrata, čvršća su i toplija. Sačuvala sam nešto novca za oblaganje kuće stiroporom, možda i neko malterisanje. To nismo uspeli da završimo pre zime, sneg nas je preduhitrio. Završićemo to na proleće, ako ga dočekam, u mojim godinama i uslovima u kojima živim svaki dan i mesec života za mene su čist dobitak - rekla je na rastanku još razborita Miljojka Aksentijević.

Želja čitalaca se mora ispuniti

- Nevolja je što na Rogozni nema ljudi, pa ni majstora, da ih dovodimo iz Novog Pazara komplikovano je i skupo. Problem je i što je kuća baka Miljojke toliko oronula (od blata i drveta) da je svaka ozbiljnija popravka gotovo nemoguća. No, zbog naših čitalaca koji su ovoj starici poslali novac za renoviranje i zbog iduće zime, učinićemo sve da, čim stigne proleće, bakin dom bude bar malo topliji i sigurniji - naglašava humanitarac Hido Muratović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Stigla vaskršnja radost
HUMANITARNI MOST Podstrek za dalju borbu
HUMANITARNI MOST U začaranom krugu nesreće
HUMANITARNI MOST Ponovo spaseni
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online