Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 17.01.2019.
18:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Sreća se deljenjem množi

Da porodica siromašnog i teško bolesnog Enesa Fakića (26) iz zabitog sela Naboje na Pešteru nije sama, novim donacijama potvrđuju naši čitaoci iz cele Evrope, ali i dobri ljudi iz Novog Pazara i okoline.

D. N. Petrović
Najmlađi uživali u slatkišima: Esad, Belkisa, Elmedina i Ajet Fakić

Nakon što su nedavno dobili kravu, koja im "život znači", Enesu, njegovoj supruzi Azri (27) i deci: Belkisi (7), Esadu (5), Ajetu (3) i Elmedini (1,5) uručena je i novopristigla pomoć od Murata Kačara iz Belgije (100 evra), porodice Marković iz Švajcarske (100 franaka), zatim 100 evra porodice Bačevac iz Švedske, kao i 100 evra od Amira Batkića iz Nemačke.

- Ovo je fantastično, posle više godina muke, sirotinje i oskudevanja u svemu i svačemu, novu godinu konačno smo dočekali sa punom sofrom i nasmejanih lica. Ima nade za nas, konačno smo se i mi obradovali, a mislili smo da nam nema spasa - priča glava porodice Enes Fakić, koji boluje od retke i opasne stomačne bolesti.

Stalno je po bolnicama i ne može da pomogne svojoj porodici.

- Sad imamo kravu, dosta mleka i mlečnih proizvoda za decu, dovoljno brašna, ali i namirnica za nekoliko meseci. Dobili smo i obuću i nešto odeće za naše mališane - priča Enesova supruga Azra.

D. N. Petrović
Dobrota koja leči dušu: Fakići sa učesnicima džipijade

Dodaje da joj nove donacije najviše znače zbog dece.

- Često su bili gladni i loše obučeni su išli u školu. Sada ćemo ih dobro utopliti, ali i Enes će moći adekvatno da se leči. Isto tako ode na preglede u Novi Pazar i Beograd , ali i obezbedi potrebne lekove. Hvala dobrim ljudima koji nam pomažu do neba. Da se nisu pojavili Hido Muratović i "Vesti" i da nisu stigli krava i prve donacije, iskreno, ne znam kako bismo pregurali ovu zimu - naglašava Azra.

Porodica Fakić živi u trošnoj kući staroj više od stotinu godina, odnosno u vlažnom podrumu ove straćare gde je nekada bila štala. Nemaju vodu, ni kupatilo, a povremeno su bili i bez struje.

- Dok se nisam razboleo i dok sam mogao da radim i nadničim, uz pomoć komšija i nekoliko dobrotvora sa Peštera, započeo sam novu kuću. Taman što smo izašli iz temelja, došle su nevolje, i tu smo stali pretprošle godine. Novca za nastavak radova nemamo - objašnjava Enes.

D. N. Petrović
Pun džip namirnica

Skromno ističe da, nakon što je shvatio da njegova porodica nije sama, očekuje nastavak radova na proleće.

- Nešto od dobijenog novca pokušaćemo da sačuvamo za kuću. Obišlo nas je i nekoliko privrednika iz Novog Pazara koji su nam obećali vrata i prozore, neki planiraju da nam doniraju krov, a neki građevinske blokove. Velike nade polažemo i u humanitarca Hida Muratovića. U aprilu ili maju, kad okopni sneg i vreme otopli, videćemo da li možemo napred. U Boga se nadamo da ćemo izgradnju nastaviti, pogotovu ako meni bude bolje - poručuje Enes.

Poštenje svi prepoznaju

Porodicu Fakić na Pešteru svi znaju kao vrlo siromašnu, ali i poštenu. Zbog toga su Enesu i Azri otvorena vrata svih prodavnica u okoloni gde uzimaju robu na poček, a kad dobiju neku crkavicu uredno i plate.

- Generalno, najbolje napreduju akcije tamo gde se zna da su porodice koje traže pomoć poštene i da nema nikakve "mućke". Koliko god da su daleko, i naši zemljaci u inostranstvu znaju kome treba i vredi pomoć - ističe humanitarac Hido Muratović.

Nećemo ih zaboraviti

U Novom Pazaru godinama postoji klub ljubitelja terenskih džipova koji organizuje česte posete zabitim selima i nosi pomoć starima i bolesnima. Saznavši tako za porodicu Fakić i njihove nevolje, učesnici "džipijade" su ih takođe posetili i uručili 250 evra i namirnice u vrednosti 200 evra.

- Čim smo pročitali sa kakvim se mukama suočava porodica Fakić, odmah smo odlučili da jednu "turu" organizujemo i do sela Naboje i da im odnesemo "prvu pomoć". Za početak smo sakupili 250 evra i odneli pun džip namirnica. Nećemo ih zaboraviti. Ako im ponovo ponestane namirnica ili krene akcija za izgradnju njihove kuće, uvek mogu računati na naše članove. Odlazak do sela Naboje, preko golijskih i pešterskih staza i bogaza za nas je bio dobar trening i poseban doživljaj. Trudimo se da obiđemo i pomognemo svakoj porodici koja je u nevolji, i da se odazovemo pozivu Hida Muratovića i "Vestima" - ističe Jusuf Ugljanin, učesnik džipijade.
 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Poput dara s neba
HUMANITARNI MOST Dobro vam se boljim vratilo
HUMANITARNI MOST Nikako da svane
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online