Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 24.12.2018.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Lična arhiva A

Minuti delili od najgoreg

Proteklih nedelja, na različite adrese, uručivali smo donacije Kola srpskih sestara Žene mironosice pri Crkvi Sveti arhiđakon Stefan iz melburnškog Kizboroa, što smo verno i beležili. Izuzetka nema ni ovog puta, jer je prilog od 500 dolara iskreno obradovao porodicu Ognjena Dragojevića iz Laktaša (25), koji je u stanju budne kome već punih 11 godina od strašne saobraćajne nesreće.

Lična arhiva
U Zagrebu na rehabilitaciji: Ognjen Dragojević

Novčana pomoć je, prema rečima oca Ljubinka, stigla u dobar čas, budući da su im se tokom protekla tri meseca događale stvari zbog kojih su bili na ivici očaja i beznađa.

- Ne znam kako se to dogodi, ali čovek stvarno ne može ni da pretpostavi šta mu donosi dan, a šta noć. Poslednji put kada smo se čuli, naš Ognjen je zahvaljujući dobrim ljudima bio u Zagrebu na neurorehabilitaciji, sa majkom Snježanom, za koju je bilo neophodno mnogo novca. Napredovao je izvanredno i lekari su bili oduševljeni toliko da su želeli da naredne terapije oni finansijski pokriju, a mi stan i hranu, ali dogodilo se nešto što nismo mogli ni da zamislimo da je moguće - započeo je priču otac Ljubinko i dodao:

- Vratili smo se puni optimizma i nade, ali onda je Ognjen dobio blagu prehladu zbog koje smo ga odveli u bolnicu na aspiriranje sekreta. Pošto su morali da mu plasiraju sondu, nažalost sonda se spustila u dušnik i tu je nastao haos. Zbog te komplikacije, Ognjena su držali priključenog na aparatima 15 dana, dobio je i sepsu i zamalo nije izdahnuo. Tek kada smo ga prebacili u Gradišku, uspeo je da se oporavi od sepse. Na sreću, ojačao je, ali ga sada očekuje novi hirurški zahvat u Beogradu. Zato će nam ovaj dar mnogo značiti, jer troškovima nema kraja. Mnogo nam znači i to što je neko mislio na našeg sina i poželeo da nam pomogne. Hvala tim divnim ženama i svim našim ljudima do neba. Svesni smo da je danas mnogo dece i ljudi u problemu i da nije lako odlučiti kome uopšte pomoć poslati, a mi se za Ognjena borimo više od decenije i svaki vid pomoći nam je bio i još uvek je zlata vredan.

Podsećanja radi, pre više od decenije u Belgiji je ustanovljeno da Ognjen nije "biljka" i da ima nade da se jednog dana vrati u normalne životne tokove, ali kad to niko nije mogao, niti se usudio da prognozira. Godine su prohujale, neumorni roditelji davali su sve od sebe da nemoguće učine mogućim. Međutim, bez napretka medicine na tom polju ništa značajnije se nije moglo uraditi sve dok se nije ukazala nova prilika u poliklinici u Zagrebu koju Dragojevići nisu želeli da propuste. Vidan napredak ugrožen je novonastalom situacijom, ali jedno je sigurno, njegovi roditelji neće odustati od namere da svog sina još jednom vide srećnog i nasmejanog.

Za poboljšanje kvaliteta života

- Teško je rečima opisati koliko smo bili očajni kada smo dete još jednom gledali na ivici života i smrti. Posebno činjenicom da je sve ono za šta ste se borili skoro 12 godina, samo za minut moglo da bude u potpunosti izbrisano. Bili smo na ivici snage i opet da nije bilo dobrih ljudi, lekara i njihovih usrdnih molitvi, ne znam da li bi Ognjen još uvek bio među nama. Sada mora da mu se ugradi takozvana PEG sonda (Perkutana endoskopska gastrostoma). Cilj ove procedure je poboljšanje posledica pothranjenosti, sprečavanje daljeg gubitka na telesnoj masi, poboljšanje razvoja i kvaliteta života. Samim tim, da i tokom kasnijeg lečenja ne bi dolazilo do komplikacija. Iskreno se nadamo da će sve proteći kako treba - rekao je otac Ljubinko.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Obnovimo svetinju
HUMANITARNI MOST Da se još hrabrije bore
HUMANITARNI MOST Na radost vam se vratilo
HUMANITARNI MOST Vi me održavate u životu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online