Subota 19. 1. 2019.
Washington
00
 • Chicago
  -30
 • New York
  -90
 • Belmont
  -40
 • Atlanta
  130
 • Boston
  160
 • Firt
  00
 • Denver
  70
 • Detroit
  -60
 • Dover
  30
 • Hartford
  00
 • Orlean
  -90
 • Helena
  160
 • Ren
  -100
 • Honolulu
  200
 • Las Vegas
  60
 • Portland
  140
 • Salem
  20
 • Santa Fe
  -20
 • Tampa
  230
 • Topeka
  -80
/
Utorak 13.11.2018.
18:00 >> 11:58h
Z. Marjanović - Vesti - Foto: Privatna arhiva A

Još čeka rasplet

Ne uvek, ali u poslu reportera postoje situacije kada u lavirinte bez izlaza u kojima žive ostavljeni, bolesni, nemoćni o kojima pišu, bez obzira na to koliko se upinju da pomognu, jednostavno naiđu na neki zid i dalje nemaju kud. A, posebno ako je zid sazidan od administrativnih zavrzlama i paragrafa koje je nemoguće preskočiti, a time i pomoći onome kome je pomoć potrebna.

Privatna arhiva
Da nije bilo čitalaca "Vesti" ne bi se ni ogrejao: Milan Radojčić

Tako je bilo i u slučaju Milana Radojčića iz Gornjeg Milanovca, invalida bez obe noge, čoveka doveka vezanog za invalidska kolica, koji već gotovo čitavu deceniju živi bez električne energije u stanu u centru grada. Njemu je zbog osnovnog duga od 13.000 dinara pre osam godina isljučena električna energija prilikom čega su električari odneli i brojilo, a dug je u međuvremenu zbog kamata narastao na 54.000 dinara.

Naravno, kada smo se raspitivali o dugu i mogućnosti ponovnog priključka na električnu mrežu, čime bi život invalida Milana i te kako bio olakašan, rečeno nam je dovoljno da se uplati dug i da je time problem rešen. U međuvremenu, nakon objavljivanja teksta, veoma brzo je prikupljen novac za isplatu duga, pa i više, jer je preteklo i za nabavku ogreva, zahvaljujući plemenitosti Ane iz Kanbere, S. P. iz Melburna, Slobodana Nedeljkovića iz Sidneja, bake Dušanke iz Australije i Ljubice Vukomanović iz Beča, na čemu im je Milan Radojčić beskrajno zahvalan.

Tada smo mislili da uplatom za dug zatvaramo još jednu neveselu životnu priču, ali nije bilo tako. Zapravo, tek tada su započeli nerešivi problemi, jer je, kako se ispostavilo, trebalo podneti novi zahtev za priključak na eletričnu mrežu, izvaditi potvrde iz katastra, podneti zahtev za ovlašćenog izvođača radova i obaviti još mnoge druge administrativne poslove. Ni to, naravno, reporterima ne bi bilo teško, ali najveći problem je u tome što te poslove mogu da urade samo Milanovi rođaci na čije se ime vodi stan u kojem ovaj invalid živi, a oni su rasuti po svetu.

U želji da priču dovedemo kraju i ispunimo i želje naših čitalaca koji su zdušno pomogli, uspostavili smo vezu i sa socijalnim radnicima u Gornjem Milanovcu koji su, takođe, bili veoma zainteresovani da pomognu Milanu i sa njegovim rođacima, ali svi problemi su ostali nagomilani i nerešeni ispred tog administrativnog zida koji nismo uspeli da preskočimo. Na kraju, i to posle mnogo peripetija i uz pomoć najodgovornijih u Elektrodistribuciji u Čačku uspeli smo da uplatimo traženi iznos na ime duga za struju, jer je čak i to bio problem.

Dokument o isplaćenom dugu smo predali Milanu Radojčiću, a na njegovoj rodbini je da prikupi traženu dokumentaciju i da podnesu zahtev za ponovno priključenje na električnu mrežu, jer po zakonu jedino oni mogu to da urade.

Milana smo, kao i obično, zatekli usamljenog, pored šporeta, kako u stanu cepa drva za loženje. Scena gotovo nadrealna, ali istinita.

- Ovako je kako je, ali ako nemam struju i stalno sam u mraku, neka mi bar bude toplo. Evo, "Vesti" su za mene uradile sve što su mogle. Posebnu zahvalnost upućujem plemenitoj Ani, Slobodanu, Dušanki i Ljubici. Ako sam nekoga izostavio neka mi oprosti, ali poručujem im da njima i njihovim porodicama želim sve najbolje u životu u nadi da će i u mom domu jednom ponovo zasijati sijalica - poručuje invalid prikovan za kolica Milan Radojčić.

Sve u rukama rasutih rođaka

Zbog lošijeg zdravstvenog stanja neko vreme Milan je proveo i u bolnici, dok je reporter "Vesti" neumorno tragao za načinom da se reši decenijski problem sa strujom. Na sreću, Milan je ozdravio, ali problem je ostao nerešen. Budući da su naši humani čitaoci uradili sve što je u njihovoj moći da pomognu Milanu Radojčiću, sve dalje zavisi od njegovih rođaka izdaleka za koje se nadamo da će učiniti ono što je potrebno da bi problemi sa administracijom bili rešeni. Ono što je sigurno, to je da ćemo istog dana kada zasvetli sijalica u Milanovom domu biti tu da taj važan i srećan dan zabeležimo, a nadamo se, u što skorije vreme.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Zahvalnost do neba
HUMANITARNI MOST Deci zlehude sudbine
HUMANITARNI MOST Do zime pod novim krovom
HUMANITARNI MOST Kad nevolja pokuca na vrata
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Aleksandar Stanković (48)
GUBITNIK
Aleksandar Vulin (48)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
U vama se pokrenuo optimistički duh, tako da na različita pitanja koja postavljaju vaši saradnici odgovarate saumouvereno ili u duhovitom stilu. Polaskani ste nečijim komplimentima i saznanjem da se nalazite na izvesnoj "listi odbranih". Priusštite sebi neku romantičnu ili uzbudljivu zabavu u društvu.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Stalo vam je da ostavite pozitivan utisak na okolinu i zbog toga preuveličavate svoje zahteve. Bez obzira na izvesno iscenirano ponašanje, dobijate poslovnu podršku i neko sa simpatijama ocenjuje vašu pojavu ili nastup. Na sreću neko u vama podstiče dobro raspoloženje i potrebu za emotivnim zbližavanjem.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Zabrinuti ste zbog nečijih reči i to sa dobrim povodom. Da biste sačuvali svoje poslovno-finansijske interese, morate pribegavati nekom malom lukavstvu ili zaobilaznim pravilima. Stalo vam je da sve dovedete skoro pod savršenu kontrolu. Primećujete kako sve više počinje da vam smeta euforija.
 • 2019 © - vesti online