Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 01.11.2018.
18:00
Z. Marjanović - Vesti - Foto: Z. Marjanović A

Kuća satkana od ljubavi

Da suze mogu da govore i više nego što mislimo uverili su se mnogi koji su proteklog vikenda prisustvovali svečanosti u čast useljenja u novu kuću gluvonemog siromaha, nadničara i dobrog čoveka Radosava Maričića (76) iz planinskog sela Gornje Rovine kod Ivanjice.

Z. Marjanović
Slavili celo selo i okolina: Deda Lale i učesnici akcije

Deda Radosavu je, da ukratko ponovimo priču koju smo svojevremeno objavili, pre tri meseca izgoreo sirotinjski kućerak i u njemu sve što je u životu imao i stekao. Sve, osim psa koji je zajedno sa gazdom danima sedeo na kamenu nasred zgarišta.

Bio je deda Lale živ, ali bez želje da ide dalje kroz život, jer mu je vatra odnela kakvu-takvu sigurnost, a bez kuće nije znao ni gde će, ni kako će dalje. Zapravo, deda Radosav jeste izgubio krov nad glavom i ono malo nameštaja u kućerku, ali ne i veliko poštovanje koje je uživao među komšijama i meštanima nekoliko sela.

Oni su obećali i ispunili zadatu reč, da starcu sede kose ispod izlizane šajkače pre prvih mrazeva i zime naprave dom. Proteklog vikenda u to i ime se slavilo. Zahvaljujući solidarnosti meštana sela Gornje Rovine veoma brzo je otpočela izgradnja nove kuće za dedu Lala. Vest se poput požara na vetru veoma brzo proširila i na druga sela u opštini Ivanjica uz pomoć "Vesti" i portala Glas zapadne Srbije iz Čačka, a sudbina gluvonemog nadničara je probudila savest i želju da pomognu mnogih u Srbiji i svetu.

Pomoć u materijalu i novcu je počela da pristiže, a seoski majstori su održali reč da će besplatno raditi na kući dede Lala do završetka. Seoske domaćice su pripremale ručkove za sve, i pozvane i nepozvane koji su radili na izgradnji kuće i poslovi su završeni pre prvog snega, a Radosav Maričić je dobio novi topli dom sagrađen, ili satkan od ljudske solidarnosti.

Nije deda Radosav bio sam u nesreći, ali nije bio sam ni u radosti kad je useljen u novi topli dom. Simbolično, uz muziku, deda Lale je u društvu predsednika opštine Ivanjica Zorana Lazovića potpalio prvu vatru u novom šporetu, a prvi dim iz odžaka nove kuće bio je i razlog da starina još jednom zaplače. Ovog puta bile su to suze radosti. No, nova topla i sigurna kuća i prva vatra nije bilo sve u kući dede Lala.

Oni koji su mu sagradili i napunili kuću nameštajem priredili su i pravo seosko veselje koje će se dugo pamtiti u ovom kraju.

- Sve ovo što mi se dešavalo proteklih meseci liči mi na san, ali kakav... U početku ružan da ružniji ne može biti, ali na kraju sa srećnim završetkom. Plakao sam kada mi je požar uništio kućerak i to iz nemoći i muke. Plakao sam i kada sam video koliko je ljudi meni, jednom običnom seoskom siromahu i nadničaru gradilo kuću. I sada sam plakao od radosti i nije me sramota što sam u ovim godinama pustio suze. Hvala svima koji su mi pomogli i omogućili da ovo godina što su mi preostale provedem u toploj kući, ali ma koliko im se zahvaljivao to nikad neće biti dovoljno! - reči su dede Lalovih komšija, jedinih koji shvataju šta je hteo da kaže Radosav, koji je od rođenja gluvonem.

On nikad nije imao porodicu ili bar do sada, od kada su mu porodica svi oni koji su mu pomogli u nesreći koja ga je zadesila u poznim godinama. No, i da nije bilo komšija koji su objašnjavali šta deda Lale govori, njegove suze bi sasvim dovoljno govorile šta oseća, a oseća da, kada treba, ljudska solidarnost zaista nema granice.

Dragocena pomoć zemljaka

Z.Majranović
Nova porodica: Radosav Maričić sa Vesnom i Slavišom Markovićem

Među onima koji nisu žalili ni novca ni vremena da pomognu ubogom siromahu koji je u životu i sam pomagao mnogima, jesu Vesna i Slaviša Marković, Čačani koji godinama žive u Švajcarskoj i koji su za igradnju kuće priložili 1.000 evra i obezbedili kompletnu stolariju, laminat i sami učestvovali u mešanju betona, ali i Milenko Šipka, čovek naše gore list, koji živi u Švajcarskoj.

Naravno, spisak onih koji su pomogli izgradnju kuće je poduži, na njemu su mnogi znani i neznani, kao i jedan policajac koji je kupio 10 kilograma eksera uz obrazloženje da je dao onoliko koliko je imao.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Spasli ste nas muka
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online