Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Pomoć bakama, šporet Anđeli

Kako se bliži zima, sve više naših čitalaca, sa raznih strana sveta, želi da pomogne usamljenim i siromašnim bakama: Miljojki Aksentijević i Stani Minić sa Rogozne i Kati Bašić sa Golije.

D. N. Petrović
Hvala dobri ljudi: Kata Bašić

Najnovija donacija ovim staricama je stigla od supružnika Marije i Dragana Ivanković iz Beča. Oni su iskoristili povoljnu okolnost da njihova kuma Boba Milovanović dolazi u svoj rodni Novi Pazar, pa su po njoj Miljojki, Stani i Kati poslali po 10.000 dinara, ukupno nešto više od 250 evra uz molbu da im prenesemo najlepše želje i čestitke za neverovatnu upornost i hrabrost.

Ivankovići su izrazili i nadu da će ih zdravlje poslužiti i da će starice uspešno pregurati i ovu zimu. A da pre prvih kiša i snegova donacije stignu do zabitih sela Dragočevo i Žunjevići na Rogozni i Svilanovo na Goliji i budu uručene siromašnim bakama ponovo su nam svojim terenskim vozilima pomogli poštar sa Rogozne Rade Joković i humanitarac iz Novog Pazara Hido Muratović.

Čim zahladni, a kiše raskaljaju seoske puteve, do Stane, Miljojke i Kate neće se moći ni terenskim vozilom, već samo traktorom. Ranijih godina Stana je i po tri-četiri meseca bila odsečena od sveta, a 25 godina nije ni silazila u Novi Pazar. Poslednji put ju je lekar pregledao pre deset godina. Nije se udavala, nema porodicu, a na Rogozni je ostala da brine o majci Cveti, koja je u 95. godini preminula u leto 2016. godine.

Svi u molitvama

- Poslednje tri donacije donele su mi 1.000 australijskih dolara i 130 evra. Ogrev sam spremila, namirnice i lekove nabavila, naručila sam nova vrata za kuću i majstore koji će mi, ako to bude moguće, stiroporom utopliti oronuli dom. Hvala svima koji su mi pomogli, hvala do neba Ani iz Kanbere u Australiji, doktorki Milici Mitić iz Nemačke i Mariji i Draganu Ivanković iz Austrije što mi pomažu da preživim i produžavaju mi život. Ne postoje prave reči zahvalnosti. Ne znam ni šta bi im poručila osim da znaju da svako veče pred spavanje pomenem njihova imena i Bogu se molim za moje i njihovo zdravlje - ističe baka Miljojka.

- Da nije ovako dobrih ljudi, kao što su Marija i Dragan, teško bi prezimila zimu. Hvala im mnogo, Bog im dao sreću i zdravlje i čuvao ih na svakom koraku. Nemoćna sam da bilo šta radim, nikakvih primanja nemam. Komšije i čitaoci "Vesti" pomažu mi godinama da ne skapam od gladi i da se ne smrznem u planini - priča baka Stana Minić.

Naglašava da od prošle godine, zahvaljujući dobrim ljudima iz Australije, ima novi krevet, dušek, televizor, frižider.

- Baš sam se bila zabrinula kako ću ove zime, jer do pre mesec dana nisam imala ni drva, ni kilogram brašna, a ni dinara u kući. Posle posete reportera "Vesti" i Hida Muratovića, brzo je stigla prva pomoć. Najnoviju donaciju čuvaću za lekove, a ako zatreba i za brašno i druge namirnice - rekla je baka Stana pošto smo joj uručili dar dobročinitelja iz Beča.

Poruke zahvalnosti porodici Ivanković šalje i starica Kata Bašić iz zabitog Svilanova na Goliji. Uz neke ranije donacije, novih 10.000 dinara mnogo će joj značiti u borbi sa samoćom, nemaštinom, bespućem, snegovima i sibirskim mrazevima.

- Lakše se diše, manje je brige, jer znam da bar neću biti gladna, a za ostalo kako bude. Hvala ovim i svim mojim dobrotvorima - poručuje baka Kata Bašić koja decenijama živi sama bez ikoga svog, a u preživljavanju joj pomažu komšije iz susednih sela, učiteljica Mirjana Biševac i čitaoci "Vesti".

Neću vas izneveriti

Mlada Anđela nije krila radost ni olakšanje što se ove zime, ali i sledećih, njena porodica neće smrzavati.

- Presrećna sam! Nedavno sam dobila laptop iz Švedske, a sada i šporet koji nam je najviše nedostajao. Hvala dobrotvoru Jovanu iz Amerike, hvala našem Hidu, hvala "Vestima". Odužiću se svima lepim ponašanjem i peticama, neću ih izneveriti - naglašava Anđela.

Neočekivano, radovala se i Anđela Stanić sa Rogozne, devojčica, doskorašnji đak pešak iz zabitog sela Cvrnje, kojoj su od januara prošle godine mnogo pomogli naši čitaoci. Povod za radost ovog puta bio je novi šporet, "smederevac", koji je Anđelinoj porodici, na predlog našeg saradnika Hida Muratovića, kupio naš čitalac Jovan N. iz Amerike.

- Dan nakon što sam od Jovana dobio 200 evra, uz molbu da ih podelim najsiromašnijim žiteljima ovog kraja, sreo sam Anđelu i njenog oca Manojla. Bili su očajni i uplašeni, a Anđela je plakala. Noći su hladne u Novom Pazaru, gde su zbog Anđelinog školovanja njeni roditelji iznajmili stan, a oni još nisu uspeli da kupe šporet, niti je bilo izgleda da će ga uskoro nabaviti. Odmah sam pozvao Ameriku i od Jovana dobio saglasnost da Anđeli kupim šporet. Mnogo se obradovala "smederevcu" koji će grejati njenu porodicu i omogućiti njenoj majci Ljilji da u kući uvek bude toplog ručka i svežeg hleba - priča Muratović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Laptop za veliku radost
HUMANITARNI MOST Dani srećom obasjani
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online