Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 28.10.2018.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Lična arhiva A

Istrajni u borbi protiv gladi

Sredinom oktobra obeležen je Svetski dan hrane, koji je, između ostalih, podelom humanitarne pomoći upriličio i Odbor za ljudska prava - Majdanpek na čelu sa predsednicom organizacije Mionkom Nikolić. Ova nevladina organizacija, o kojoj smo nekoliko puta pisali, kao i o njihovom angažovanju da pomognu najugroženije na području Majdanpeka, tim povodom podelila je osnovne životne namirnice (brašno i ulje) onima kojima su u ovom trenutku najpotrebnije.

Lična arhiva
Po najosnovnije namirnice (brašno i ulje) mnogi došli

Istina, Odbor je i ovom akcijom potvrdio svoju posvećenost u borbi protiv gladi i siromaštva, uz konstataciju da je potrebno više raditi na jačanju svesti o značaju solidarnosti i otkrivanju novih mogućnosti za postizanje nulte tolerancije gladi.

- Veoma sam zahvalna kompanijama Don Don i Vitalu Vrbas, koje su, donacijom svojih proizvoda, podržale našu akciju. I pored toga što smo u potpunoj izolaciji, pre svega medijskoj, pa naše aktivnosti ne mogu biti dovoljno vidljive, a time ni postojeći problemi i potrebe, ne odustajemo od svog cilja, a to je unapređenje ljudskih prava. Siromaštvo je u velikom porastu.

Zatvaranjem fabrike nakita Zlatara, mnogo porodica je ostalo bez ikakvih primanja i zato je sve više ljudi, koji se obraćaju službama socijalne zaštite za neku vrstu urgentne pomoći, a nedostatak hrane predstavlja veliki problem mnogih porodica, naročito sa decom. Budući da hrana predstavlja osnovno ljudsko pravo, naš zadatak je da pronađemo organizacije i pojedince

- dobrotvore, koji žele da iskažu solidarnost sa onima koji nemaju - naglasila je Mionka Nikolić, predsednica Odbora za ljudska prava - Majdanpek.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Lična arhiva
Briga za siromašne na prvom mestu: Mionka Nikolić predsednica Odbora

Prema njenim rečima, uprkos svim naporima koje ova organizacija ulaže da pomogne najsiromašniji deo Srbije (Borski i Zaječarski okrug), sopstvenim snagama je nemoguće da dospe do svih onih kojima je pomoć potrebna.

- Odbor sprovodi različite aktivnosti na području istočne Srbije i zbog siromaštva koje je u porastu, obezbeđujemo hranu, garderobu, sredstva za higijenu za socijalno najugroženije porodice, kao i novogodišnje paketiće za decu sa smetnjama u razvoju, bolesnu decu, kao i decu bez roditeljskog staranja i iz socijalno ugroženih porodica. Zbog toga bi za nas bila od velikog značaja stalna podrška u robi, ali i tu imamo problem koji još nismo rešili.

Odbor je jedna od organizacija, koja od 2016. godine prikuplja deklasirano voće i povrće u prodajnim objektima Maksi i Tempo, u Požarevcu i Zaječaru, a koje je namenjeno porodicama i pojedincima, kojima je hrana neophodna. Potrebe su velike, a mi nismo uspeli da obezbedimo novac za benzin, što utiče na količinu prikupljene hrane, jer umesto da se prikuplja po dva puta nedeljno, kako bi trebalo, to se čini mnogo ređe. Ipak, ne odustajemo u nadi da ćemo pronaći neko rešenje, da bi pre svega pomogli našem napaćenom stanovništvu koje se iz dana u dan nalazi u sve težoj situaciji - iskreno će Mionka Nikolić.

Prevoz najveća muka

- Nažalost, nismo naišli na dobru volju nekoga da nam obezbedi gorivo. Dodatna muka je i to što Odbor nema sopstveno vozilo, već koristimo privatno, koje nije adekvatno potrebama.

Događa se da obezbedimo neku donaciju, koje moramo da se odreknemo, jer nemamo čime da je dopremimo. Koliko je za nas važna podrška neke kompanije, pokazuje donacija RTB Bor u prevozu, početkom septembra, jer je to bila do sada prva i jedina mogućnost da preuzmemo veliku količinu voća iz skladišta u Staroj Pazovi. Pored hrane - prehrambenih proizvoda, voća i povrća - postoji potreba za dečjom obućom i odećom, sredstvima za ličnu higijenu, posuđem, posteljinom, nameštajem. Verujem da ima dobrotvora koji bi mogli da nam pomognu. Da nije tako, već bismo odustali, kao mnogi - naglasila je Mionka Nikolić.

Kontakt za pomoć

Da bi nastavili sa dostavljanjem hrane za najugroženije, dva puta nedeljno, Odboru je na mesečnom nivou potrebno oko 400 evra. Dobrodošli su odeća, obuća i sredstva za higijenu, baš kao i hrana. Svi plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele da podrže rad ove humanitarne organizacije i priključe se njihovoj akciji Dobročinstvom protiv gladi, mogu to učiniti na adresu: ZA NVO Odbor za ljudska prava - Majdanpek, Mionka Nikolić, predsednica, Zmaj Jovina 5, 19250 Majdanpek, Srbija, broj mob. 00381 63 85 65 587, a računi Odbora za ljudska prava - Majdanpek se vode kod Komercijalne banke: IBAN RS35205007080003627340, SWIFT KOBBRSBG, dinarski račun: 20569503-32. Naravno, na usluzi je i Redakcija "Vesti"

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dobrobit dece na prvom mestu
HUMANITARNI MOST Ništa bez podrške Đukića
HUMANITARNI MOST Lečenje se ne sme prekidati
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online