Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 26.10.2018.
18:00 >> 11:35h
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N.Petrović A

Radost pre prvih snegova

Čitaoci "Vesti" sa raznih strana sveta ponovo su obradovali stare, bolesne i siromašne žitelje Rogozne, Golije i Peštera.

D. N.Petrović
Život posvećen sestri: Milan i Gorica Acković

Posle duže vremena vrednu pomoć dobili su Milan i Gorica Acković iz Odojevića na Rogozni, starice Kata Bašić iz Svilanova na Goliji i Stana Minić iz Dragočeva na Rogozni. Radovali su se i starica Miljojka Aksentijević iz zabitog Žunjevića na Rogozni i porodica Slobodana Bandovića iz sela Gradac na Pešterskoj visoravni.

Donacije za brata i sestru Milana i Goricu Acković poslali su naša čitateljka Anđela iz Sidneja u Australiji (50 dolara) i Milica Mitić iz Nirnberga u Nemačkoj (50 evra), a reporteri "Vesti" su brže bolje ovu pomoć i uručili.

- Ništa se u našim životima nije promenilo od pre četiri godine kada ste pisali o nama i kada smo dobili skromnu pomoć. Ostao sam u selu Odojevići na Rogozni, udaljenom od Novog Pazara 30 kilometara, da u zabiti i blatu brinem o teško bolesnoj sestri Gorici. Svesno sam žrtvovao svoj život da bih bio uz nju.

Živimo preteško i jedva se prehranjujemo, ali borimo se nekako i preživljavamo. Srećan sam što moja Gorica ima bratsku ljubav i nije po nekim domovima za ometene u razvoju - priča Milan i dodaje:
- Hvala mnogo Anđeli iz Sidneja i Milici iz Nirnberga, mnogo nam znače njihove donacije. Kupićemo lekove za Goricu i najneophodnije namirnice za zimu. Pozdravite ih i poželite im svaku sreću - ističe ovaj gorštak sa Rogozne.

Sve zavisi od opštine

Ako opština Sjenica održi ranija obećanja (obećavali crep i građu) i u obećanom iznosu pomogne Slobodanu u unutrašnjem uređenju kuće, naš čitalac i donator Marko iz Graca u Austriji pomoći će Bandovićima sa još 500 evra.

- Obećao je da će pratiti radove (ako ih nastavimo) i da će, kad bude najkritičnije, priteći u pomoć. Hvala mu unapred. Dok nisam počeo da dobijam pomoć i gradim kuću nisam ni sanjao da širom sveta ima ovoliko i ovako dobrih ljudi. Svaka im čast - priča Slobodan.

D.N. Petrović
U srcu dobrih ljudi: Miljojka Aksentijević

Naš nedavni tekst o usamljenim i bolesnim bakama iz ovog kraja, koje sa zebnjom očekuju zimu, jer u oronulim kućama nemaju ogrev, namirnice i lekove podstakao je doktorku Milicu Mitić iz Nirnberga da Kati Bašić iz Svilanova na Goliji, Miljojki Aksentijević iz Žunjevića na Rogozni i Stani Minić iz Dragočeva na ovoj planini pošalje po 50 evra.

- Milici do neba hvala! Donacija mi mnogo znači, jer je stigla u vreme kad se spremam da prezimim dugu i tešku zimu. Kupiću lekove i najneophodnije namirnice. Svaki evro i svaki dinar meni staroj i bez ikakvih prihoda zlata je vredan - priča nam starica Kata Bašić i naglašava da živi preteško u bedi, sirotinji i samoći.

Sličan život ima i starica Miljojka Aksentijević iz Žunjevića na Rogozni kojoj smo pre nekoliko dana uručili 1.000 australijskih dolara, dar naše čitateljke Ane iz Kanbere u Australiji.

- Čuvam Aninih 450 evra i sa Miličinom donacijom imam 500 evra od kojih ću kupiti ulazna vrata, a uz pomoć Hida Muratovića i drugih dobrih ljudi pokušaću da stiroporom ili malterom bar malo utoplim moj kućerak - priča baka Miljojka i moli nas da se u njeno ime puno zahvalimo donatorki.
Donaciji od 50 evra obradovala se i starica Stana Minić iz Dragočeva na Rogozni koja strahuje da će već posle prvih obilnijih kiša ostati odsečena od sveta. Da joj uručimo donaciju pomogao nam je Rade Joković, poštar sa Rogozne koji svojim terenskim vozilom i po najvećem nevremenu krstari napuštenom planinom.

- Dugo ništa nije dobila. Još nije obezbedila drva, nedostaje joj i brašno. Kad sam joj uručio donaciju iz Nemačke od Milice Mitić, ljubila je novac, plakala i dugo joj se, krsteći se i obraćajući se Bogu, zahvaljivala. Za ove stare i nemoćne ljude, od svih zaboravljene i 50 evra je veliki novac - preneo nam je humani poštar Rade.

Podrška od Marka iz Graca

D. N. Petrović
Još malo do krova nad glavom: Porodica Bandović

Nakon što je nedavno slavio ukrovljenje kuće, koju su mu sagradili naši čitaoci, novoj donaciji od 100 evra iz Austrije radovao se i Slobodan Bandović, siromašni nadničar iz sela Gradac na Pešteru (opština Sjenica). Istina, on se još sa suprugom Stankom, majkom Marijom i sinovima Stefanom, Radišom i Petrom, nije iselio iz vlažne straćare od blata, pleha i kartona.

- Ovo su prve pare koje čuvam za unutrašnje radove. Male su šanse da se ove jeseni uselimo, ali pokušaćemo. Ako bude novih donacija biće i useljenja o kome godinama i decenijama sanjamo. Hvala donatoru Marku iz Graca u Austriji, divan neki čovek. Razume muku i sirotinju. Zvao me je i telefonom, bodrio i izrazio nadu da ćemo se što pre useliti, hvala mu do Boga! Ako i ne uspemo da se uselimo mi smo presrećni i zahvalni, jer je kuća ukrovljena, a i to je velika stvar. Izdržaćemo nekako i zimu u našem kućerku - priča Slobodan.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Puna kola hleba i radosti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online