Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 22.10.2018.
18:00
Z. Marjanović - Vesti - Foto: Z. Marjanović A

Za sina i na kraj sveta

Proteklih dana Gradska bibilioteka "Vladislav Petković Dis" organizovala je u Čačku humanitranu akciju pod nazivom Knjige za malog Marka, na kojoj su prodavani duplikati i viškovi knjiga bibliotečkog fonda.

Z. Marjanović
Sinovljev osmeh najveća nagrada: Dragan i Marko Obrenić

Akciji su se samoinicijativno pridružili učenici osnovnih i srednjih čačanskih u cilju prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Marka Obrenića (1,5) prodavajući ukrasne predmete koje su sami napravili.

Tom prilikom prikupljeno je oko 200 evra. Na prvi pogled skromna cifra, ali od velikog značaja za mladog samohranog oca Dragana Obrenića (35) i njegovog sedamnaestomesečnog sina Marka, koji se nalazi na lečenju u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Beogradu.

Priču bez imalo radosti o ovom požrtvovanom ocu kojeg u Čačku mnogi doživljavaju kao "oca hrabrost", a njegovog sina Marka, herojem među bebama, "Vesti" su pre nekoliko meseci prenele na molbu oca Dragana. Shvatajući, pre svega, težak položaj oca koji je svome sinu i otac i majka.

Podsećanja radi, kada je pre sedamnaest meseci pre vremena rođen Marko Obrenić, imao je samo kilogram i sto grama, i od tog trenutka započela je njegova borba za zdravlje, ali isto tako i njegovog oca Dragana, kojeg je supruga napustila odmah po porođaju.

- Marko je zbog preranog rođenja šest meseci proveo u inkubatoru i isto toliko je trajala neizvesnost da li će preživeti. Preživeo je, ali dug period boravka u njemu, ostavio je ozbiljne posledice, jer je u međuvremenu doživeo blaži moždani udar. Ima i oštećenje očiju, zbog čega je već dva puta operisan, a potrebne su i još neke operacije očiju. Ima šum na srcu i još nije prohodao, ali i dalje ne gubim nadu da za mog sina jedinca ima nade i da će jednog dana, kao i sva druga deca, trčati dvorištem - iskreno će Dragan Obrenić, dodavši:

- Sve sam u životu podredio Markovom ozdravljenju i nije mi bilo teško da ga nekoliko meseci dva puta dnevno na rukama nosim do bolnice u Čačku na rehabilitaciju zato što nisam imao novca za autobus i taksi. Baš kao što mi nije bilo teško da ga presvlačim, hranim, kupam, uspavljujem... U avgustu su mi lekari u Čačku otvoreno rekli da su oni uradili sve što su mogli, i jesu se trudili. Zato su me uputili u bolnicu u Beogradu, gde je Marko primljen istog dana, a do kada će tamo ostati, to samo blagi Bog zna. Ipak, ja se nadam da će moj Marko, uprkos svemu uskoro prohodati i koračajući se vratiti.

Ovaj otac među sugrađanima u Čačku uživa veliko poštovanje zbog svega što čini za svog sina Marka i što mu ništa nije teško, ali već odavno, uporedo s borbom za zdravlje svog jedinca, muku muči s novcem neophodnim za lečenje deteta.

- Jeste da je Markovo lečenje besplatno, ali i nije baš tako. Iz Čačka u Beograd odlazim svaki drugi dan, jer moram da budem uz njega, da mu kupim pelene, hranu i sve drugo što je bebi potrebno, a novca niotkuda. Istina, pomažu mi prijatelji i roditelji od svojih penzija, ali svaki odlazak u Beograd košta minimum 50-60 evra, koje u ovom trenutku ne mogu da zaradim, sve dok Marko zavisi samo od mene - kaže za "Vesti" Dragan Obrenić, koji se zahvaljuje svim našim ljudima u svetu koji su mu do sada pomagali, a bilo ih je.

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci "Vesti" koji mogu i žele da pomognu požrtvovanom ocu Draganu Obreniću iz Čačka, mogu da mu se jave putem telefona na broj: 00381 64 361 49 77 kako bi se dogovorili oko načina slanja i dostave pomoći. Naravno, kao i uvek, na usluzi je i Redakcija "Vesti" svim plemenitim čitaocima koji žele da pomognu tešku borbu samohranog oca Dragana Obrenića za ozdravljenje njegovog sinčića Marka.

Markova nega najpreča

Iako je Dragan Obrenić vozač po struci, a vozači su sada na ceni, ne može da radi, jer mora da brine o sinčiću Marku.
- Nekada stopiram i ljudi mi ništa ne naplate za vožnju. Nekada idem i vozom, jer je voz jeftiniji, a nekada krenem i pešice, pa mi neko od poznanika stane i poveze me. Sve to činim kako bih uštedeo novac za ono što je Marku potrebno, ili da sačuvam novac za sledeći odlazak. Marka u bolnici lepo gledaju, leče, ali se još uvek ne izjašnjavaju o ishodu lečenja jer je, kažu, kratko u bolnici. Međutim, ja se iskreno nadam da će jednog dana Marko izaći na nogama iz bolnice. Kada zamišljam taj trenutak onda mi nije teško ništa, pa čak i da pešice, ako treba, idem u Beograd - izričit je Dragan Obrenić.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Lečenje se ne sme prekidati
HUMANITARNI MOST Do zime pod novim krovom
HUMANITARNI MOST Teška sudba u srce gađa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online