Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Ukrovljenje sigurno, možda i useljenje

Kuća za siromašnu šestočlanu porodicu Bandović iz sela Gradac na Pešteru, koju od ovog leta zajednički grade čitaoci "Vesti" i dobri ljudi iz ovog kraja, neće ostati bez krova i propadati tokom zime. Za to se pobrinula naša čitateljka Mara Gavrić iz Austrije, koja je Bandovićima poslala 1.700 evra.

D. N. Petrović
Zahvalni do neba: Bandovići ispred svog novog doma još bez krova

Kuća će za desetak dana biti ukrovljena, novca će verovatno ostati i za PVC stolariju, pa postoje izgledi da se siromašni nadničar Slobodan Bandović, njegova maka Marija, supruga Stanka i sinovi Stefan, Radiša i Petar možda usele bar u jednu sobu. I to bi im bilo mnogo bolje nego da prve snegove i mrazeve dočekaju u trošnoj i hladnoj udžerici koju malo jači vetar može da sravni sa zemljom.

- Sve donacije su važne, a ova je, čini mi se, najvažnija, jer će nam omogućiti da kuću ukrovimo i spasimo je od zimskog propadanja. Čim su čuli da više nemamo novca za nastavak radova i da postoji mogućnost da kuća i snegove dočeka bez krova, članovi porodice Gavrić su nas zvali, a odmah sutradan i poslali za Bandoviće velikih 1.700 evra. Već smo naručili građu i uplatili crep. Nadamo se da će za desetak dana kuća biti ukrovljena - ističe humanitarac Hido Muratović.

On kaže da postoji mogućnost da se Bandovići pre zime i usele u jednu sobu, možda i celu kuću.

- Sve zavisi od opštine Sjenica. Obećanje je bilo da opština finansira krovnu konstrukciju i crep, međutim, kad nam je rečeno da je ta donacija pod znakom pitanja, a zima se bliži, odlučili smo se da pomoć ponovo obratimo čitaocima "Vesti" i hvala Bogu i porodici Gavrić odmah je stigla. Ako opština, ipak, odluči da pomogne ovoj porodici, donaciju ćemo usmeriti na malterisanje, podove, kupatilo i druge unutrašnje radove. U tom slučaju moguće je i useljenje pre zime - ističe Muratović.

Baka Marija u gipsu

Porodica Bandović nije u stanju da svakodnevno sebi obezbedi hranu za sve obroke, pa i dalje koristi usluge Narodne kuhinje u Sjenici. Po hleb i topli obrok (obično stopiranjem jer nemaju novca za autobus) idu baka Marija i Slobodanova supruga Stanka. Nažalost, prilikom jednog takvog puta u Sjenicu baka Marija teško se povredila (stradala u sudaru dok se vozila sa komšijom). Pune dve nedelje provela je u užičkoj bolnici, a trenutno se, sa gipsom na nozi i ruci, oporavlja u svojoj kući.

- I ta nas nesreća zadesi. Hvala Bogu da je majka Marija preživela. Oporaviće se, a mnogo nam znači da brine o deci kad ja i supruga nismo kod kuće i moramo u nadnicu - ispričao je Slobodan.

Bandovići svoje oduševljenje i ushićenje nisu mogli da sakriju, kao ni želju da se što pre usele u novi dom.

- Ovo je divna vest za sve članove moje porodice. Sigurno je da će kuća biti ukrovljena i vratima i prozorima zatvorena, a ostalo kad bude i koliko bude. Naravno, žarko bismo želeli da se uselimo ove godine i da se zimus ne smrzavamo na zemljanom podu naše udžerice, pod krovom koji prokišnjava. Ako u tome i ne uspemo, mi smo srećni i zadovoljni jer znamo da ćemo, pre ili kasnije, imati svojkrov nad glavom. Hvala do neba baki Mari i njenoj porodici! Želim joj dobro zdravlje, dug život i da joj se ostvare sve želje. Da nije ovakvih dobrotvora, mi bismo još bili gladni, bolesni i bez ikakve perspektive - ističe Slobodan Bandović.

Mada je prikupljanje sredstava za porodicu Bandović išlo malo sporije i teže nego za neke druge siromašne porodice u ovom kraju, Slobodanova supruga Stanka ističe da je ovo godina koju će ona i njena deca pamtiti do kraja života.

- Čitaoci "Vesti" su nam najpre pomogli da našeg srednjeg sina Radišu, koji do šeste godine uopšte nije govorio, povedemo na lekarske preglede u Beograd, a potom i da, prema uputstvima lekara s najpoznatijih beogradskih dečjih klinika, nastavimo njegovo lečenje. Već nekoliko meseci radi sa logopedom u Sjenici, rezultati su ohrabrujući, čak odlični. Nadamo se da će do septembra iduće godine Radiša biti spreman za školu. Za nas to nema cenu. Hvala svima koji su nam pomogli i koji nam još pomažu. Nadam se da će bog nagraditi njihovu dobrotu - poručuje Stanka Bandović.

Izdržao dve operacije

Osim što nije govorio, mali Radiša je imao i niz drugih poremećaja u razvoju (bruh, uvećane mošnice), pa je dva puta morao na operaciju. Sve je dobro izdržao i anomalije su otklonjene. Predstoji mu još jedna lakša operacija koja, kako ističu lekari, neće biti veći problem. Najpreče je sad decu smestiti na sigurno i toplo. Zato pozivamo sve dobre ljude da se uključe u akciju kako bi se Bandovići uselili bar u jednu sobu pre zime. Sa njima mogu stupiti u direktan kontakt putem telefona na broj: 00381 65 507 39 34. Otvoren je i žiro-račun na ime Slobodana Bandovića u Vojvođanskoj banci na broj: 355-0003200498425-92.

D. N. Petrović
Još u udžerici bez vode, struje i kupatila: Radiša, Petar i Stefan Bandović



 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST U nebo gledaju i strepe
HUMANITARNI MOST Golubovići bez rešenja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online