Nedelja 21. 4. 2019.
Washington
90
 • Chicago
  70
 • New York
  130
 • Belmont
  160
 • Atlanta
  80
 • Boston
  150
 • Firt
  120
 • Denver
  70
 • Detroit
  50
 • Dover
  140
 • Hartford
  140
 • Orlean
  70
 • Helena
  70
 • Ren
  160
 • Honolulu
  250
 • Las Vegas
  240
 • Portland
  210
 • Salem
  80
 • Santa Fe
  140
 • Tampa
  180
 • Topeka
  170
/

Ukrovljenje sigurno, možda i useljenje

Kuća za siromašnu šestočlanu porodicu Bandović iz sela Gradac na Pešteru, koju od ovog leta zajednički grade čitaoci "Vesti" i dobri ljudi iz ovog kraja, neće ostati bez krova i propadati tokom zime. Za to se pobrinula naša čitateljka Mara Gavrić iz Austrije, koja je Bandovićima poslala 1.700 evra.

D. N. Petrović
Zahvalni do neba: Bandovići ispred svog novog doma još bez krova

Kuća će za desetak dana biti ukrovljena, novca će verovatno ostati i za PVC stolariju, pa postoje izgledi da se siromašni nadničar Slobodan Bandović, njegova maka Marija, supruga Stanka i sinovi Stefan, Radiša i Petar možda usele bar u jednu sobu. I to bi im bilo mnogo bolje nego da prve snegove i mrazeve dočekaju u trošnoj i hladnoj udžerici koju malo jači vetar može da sravni sa zemljom.

- Sve donacije su važne, a ova je, čini mi se, najvažnija, jer će nam omogućiti da kuću ukrovimo i spasimo je od zimskog propadanja. Čim su čuli da više nemamo novca za nastavak radova i da postoji mogućnost da kuća i snegove dočeka bez krova, članovi porodice Gavrić su nas zvali, a odmah sutradan i poslali za Bandoviće velikih 1.700 evra. Već smo naručili građu i uplatili crep. Nadamo se da će za desetak dana kuća biti ukrovljena - ističe humanitarac Hido Muratović.

On kaže da postoji mogućnost da se Bandovići pre zime i usele u jednu sobu, možda i celu kuću.

- Sve zavisi od opštine Sjenica. Obećanje je bilo da opština finansira krovnu konstrukciju i crep, međutim, kad nam je rečeno da je ta donacija pod znakom pitanja, a zima se bliži, odlučili smo se da pomoć ponovo obratimo čitaocima "Vesti" i hvala Bogu i porodici Gavrić odmah je stigla. Ako opština, ipak, odluči da pomogne ovoj porodici, donaciju ćemo usmeriti na malterisanje, podove, kupatilo i druge unutrašnje radove. U tom slučaju moguće je i useljenje pre zime - ističe Muratović.

Baka Marija u gipsu

Porodica Bandović nije u stanju da svakodnevno sebi obezbedi hranu za sve obroke, pa i dalje koristi usluge Narodne kuhinje u Sjenici. Po hleb i topli obrok (obično stopiranjem jer nemaju novca za autobus) idu baka Marija i Slobodanova supruga Stanka. Nažalost, prilikom jednog takvog puta u Sjenicu baka Marija teško se povredila (stradala u sudaru dok se vozila sa komšijom). Pune dve nedelje provela je u užičkoj bolnici, a trenutno se, sa gipsom na nozi i ruci, oporavlja u svojoj kući.

- I ta nas nesreća zadesi. Hvala Bogu da je majka Marija preživela. Oporaviće se, a mnogo nam znači da brine o deci kad ja i supruga nismo kod kuće i moramo u nadnicu - ispričao je Slobodan.

Bandovići svoje oduševljenje i ushićenje nisu mogli da sakriju, kao ni želju da se što pre usele u novi dom.

- Ovo je divna vest za sve članove moje porodice. Sigurno je da će kuća biti ukrovljena i vratima i prozorima zatvorena, a ostalo kad bude i koliko bude. Naravno, žarko bismo želeli da se uselimo ove godine i da se zimus ne smrzavamo na zemljanom podu naše udžerice, pod krovom koji prokišnjava. Ako u tome i ne uspemo, mi smo srećni i zadovoljni jer znamo da ćemo, pre ili kasnije, imati svojkrov nad glavom. Hvala do neba baki Mari i njenoj porodici! Želim joj dobro zdravlje, dug život i da joj se ostvare sve želje. Da nije ovakvih dobrotvora, mi bismo još bili gladni, bolesni i bez ikakve perspektive - ističe Slobodan Bandović.

Mada je prikupljanje sredstava za porodicu Bandović išlo malo sporije i teže nego za neke druge siromašne porodice u ovom kraju, Slobodanova supruga Stanka ističe da je ovo godina koju će ona i njena deca pamtiti do kraja života.

- Čitaoci "Vesti" su nam najpre pomogli da našeg srednjeg sina Radišu, koji do šeste godine uopšte nije govorio, povedemo na lekarske preglede u Beograd, a potom i da, prema uputstvima lekara s najpoznatijih beogradskih dečjih klinika, nastavimo njegovo lečenje. Već nekoliko meseci radi sa logopedom u Sjenici, rezultati su ohrabrujući, čak odlični. Nadamo se da će do septembra iduće godine Radiša biti spreman za školu. Za nas to nema cenu. Hvala svima koji su nam pomogli i koji nam još pomažu. Nadam se da će bog nagraditi njihovu dobrotu - poručuje Stanka Bandović.

Izdržao dve operacije

Osim što nije govorio, mali Radiša je imao i niz drugih poremećaja u razvoju (bruh, uvećane mošnice), pa je dva puta morao na operaciju. Sve je dobro izdržao i anomalije su otklonjene. Predstoji mu još jedna lakša operacija koja, kako ističu lekari, neće biti veći problem. Najpreče je sad decu smestiti na sigurno i toplo. Zato pozivamo sve dobre ljude da se uključe u akciju kako bi se Bandovići uselili bar u jednu sobu pre zime. Sa njima mogu stupiti u direktan kontakt putem telefona na broj: 00381 65 507 39 34. Otvoren je i žiro-račun na ime Slobodana Bandovića u Vojvođanskoj banci na broj: 355-0003200498425-92.

D. N. Petrović
Još u udžerici bez vode, struje i kupatila: Radiša, Petar i Stefan Bandović 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Golubovići bez rešenja
HUMANITARNI MOST Čuda su moguća
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Dragan Đilas (52)
GUBITNIK
Vojislav Šešelj (64)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Ukoliko nemate dovoljno interesovanja da se dodatno angažujete u nekim poslovnim situacijama, budite iskreni i nemojte davati lagodna obećanja. Važno je da korektno ispunite svoj deo obaveza. Bez obzira na popularnost koju uživate kod suprotnog pola, izbegavajte avanturu ili koketiranje sa izazovnom osobom.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Nalazite se pred novim poslovno-finansijskim izazovom i neko vas ohrabruje da prihvatite određeni rizik. Dobro procenite svoje mogućnosti u odnosu na realne uslove, ponekad velike želje ne mogu da se ostvare na lak način. Priželjkujete više interesantnih događaja u svom ljubavnom životu koji posvećeno kreirate.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Ukoliko nemate dovoljno interesovanja da se dodatno angažujete u nekim poslovnim situacijama, budite iskreni i nemojte davati lagodna obećanja. Važno je da korektno ispunite svoj deo obaveza. Bez obzira na popularnost koju uživate kod suprotnog pola, izbegavajte avanturu ili koketiranje sa izazovnom osobom.
 • 2019 © - vesti online