Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Da svaka ambulanta ima ultrazvuk

Zahvaljujući Aleksandru i Dobrili Radulović iz Bergena i njihovim prijateljima dr Slobodanu Čaliću i inženjeru Feđi Greboviću iz bolnice u Arendalu u otadžbinu stigli su spasonosni uređaji.

Foto: Lična arhiva
Neumorni humanisti: Aleksandar i Dobrila Radulović sa decom

Duhovni zakoni odvajkada potvrđuju da je dobrota jedina stvar na svetu koja se uvećava davanjem. U skladu sa ovom istinom može se reći da su Aleksandar i Dobrila Radulović iz Bergena u Norveškoj među najbogatijim ljudima na planeti.

Neumorni dobrotvori već godinama koriste svaku priliku da olakšaju lečenje zemljacima u otadžbini. Dr Miloje Marjanović, pomoćnik direktora KBC Zemun, podelio je sa čitaocima "Vesti" radosnu vest da su Radulovići uz pomoć prijatelja dr Slobodana Čalića i inženjera Feđe Grebovića iz bolnice u Arendalu u Srbiju poslali nekoliko ultrazvučnih aparata, dvadesetak respiratora, šezdesetak defibrilatora i dvadesetak kopnografa (uređaji za merenje ugljendioksida).

- Svi aparati su stigli u Srbiju, a namenjeni su za KBC Zemun, Bolnicu u Pančevu, Ortopedsku kliniku Banjica, Dom zdravlja u Trsteniku. Moram da istaknem da ima mnogo dobrih ljudi čiju dragocenu pomoć beskrajno cenimo. Aparate iz Norveške za Srbiju besplatno je, recimo, prevezla firma iz Šapca Uniplast Srbija, čiji je vlasnik Miroslav Živanović. Zahvaljujem se posebno i špediterima Aleksandru Jovanoviću i Aleksandru Radojeviću koji nikad do sada nisu uzeli ni dinar za svoje usluge - ističe dr Miloje Marjanović.

Uz duboko žaljenje što mnoge zdravstvene ustanove u Srbiji nemaju najosnovniju opremu, sagovornik "Vesti" ističe da se, zahvaljujući plemenitim rodoljubima poput pomenutih dobrotvora, situacija popravlja.

- Naša zajednička želja je da ambulante, domovi zdravlja i bolnice u Srbiji dobiju aparate koji će za mnoge pacijente značiti spas. Dobrila i Aleksandar rade u bolnici u Bergenu, oboje su inženjeri. Aleksandar radi na održavanju medicinskih uređaja. U Norveškoj, kao visokorazvijenoj zemlji, aparati se posle nekoliko godina upotrebe rashoduju i ako su apsolutno ispravni, zamenjuju ih novim. Ti, da tako kažem, rashodovani aparati, besprekorni i moderni, zahvaljujući dogovoru Radulovića sa rukovodstvom bolnice, stižu u naše medicinske ustanove - objašnjava ugledni kardiolog.

Ističe da je srećan čovek što poznaje osobe kao što su Radulovići:

- Koristim svaku priliku da im se zahvalim na humanosti koja je dosad izbavila na hiljade bolesnih. Reči nedostaju uvek kad su najpotrebnije. Ne mogu da nađem dovoljno snažne reči kojima bih iskazao svoju zahvalnost prema ovim ljudima ogromnog srca.

Foto: Z.Raš
Deo vredne opreme

Kako pomoći Srbima u enklavama

- U poslednje vreme u razgovorima sa prijateljima rodila nam se misao da nađemo način da pomognemo Srbima u enklavama na Kosovu i Metohiji.

Naime, naši sunarodnici koji žive južno od Ibra nisu obuhvaćeni zdravstvenim sistemom ni Srbije, ni Kosova, već su prepušteni sami sebi. Ideja je da im omogućimo lečenje uz pomoć manastira. Eto, nedavno sam saznao da je uz pomoć oca Benedikta stigla oftalmološka oprema za ambulantu u manastiru Draganac kod Gnjilana.

Otac Benedikt je, inače, Italijan koji se zamonašio pre 18 godina u Visokim Dečanima i osnovao je društvo Amići di Dečani (Prijatelji Dečana). Zahvaljujući ovom društvu, brojni Italijani pomažu na razne načine Srbima na Kosovu - priča dr Marjanović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Svaki novi dan pobeda
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online