Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Kuća izgorela, deca pišu uz sveću

U Dragi, jednom od najvećih sela u tutinskoj opštini, već pet godina, u velikoj muci i nemaštini živi porodica Hafiza Čalakovića (34), nadničara iz ovog sela koji se grčevito bori da, radeći i najteže poslove, prehrani suprugu Nezrinu (36) i decu: Almina (11), Azeminu (9), Kambera (7), Šerifa (5) i malog Kenana koji je na svet došao pre četiri meseca. Do pre pet godina, dok vatrena stihija nije progutala njihovu kuću i sve što su imali, Hafiz i Nezrina su nekako sastavljali kraj sa krajem. Nakon požara, zbog koga su stres preživeli i bolest navukli, sve je, kako kažu, krenulo nizbrdicom...

D. N. Petrović
Svaka pomoć dobrodošla: Porodica Čalaković

- Potucali smo se po tuđim kućama i svašta trpeli i preživljavali sve dok nam jedan rođak nije ustupio svoju kuću na korišćenje. U njoj smo skoro dve godine i ne znamo do kada ćemo ostati, niti šta će biti sa nama ako budemo morali da napustimo i ovaj privremeni smeštaj. Da nevolja bude veća, kuća je bez vode i struje, pa deca, troje naših đaka, domaće zadatke često pišu uz svetlo sveće ili petrolejke. Za vodu se snalazimo u komšiluku, grejemo je u kazanu i kupamo se u metalnom koritu. Posebno je bez tople vode zimi teško održati higijenu - priča Hafiz.

Naglašava da nadničeći nekako uspeva da nahrani svih sedam usta, mada, kako kaže, bude i dana kada nema ni za hleb.

- Imamo dobar komšiluk i dobre ljude u lokalnoj prodavnici. Uzmemo često najnužnije namirnice na poček, pa platimo kad dođemo do nekog dinara. O izgradnji kuće ne možemo ni da razmišljamo, jer mesečno ne možemo da uštedimo ni evro. Za sada ne znamo: šta ćemo i kako ćemo dalje. Jedina nada su nam dobri ljudi iz ovog kraja i iz dijaspore. Mnogo žitelja Drage i Tutina radi u inostranstvu i ne znaju za naše muke. Nadamo se da će nam pomoći da nekako dođemo do našeg krova nad glavom. Ne bi nam trebalo mnogo, dve sobice, hodnik i kupatilo, da i ja kao i druge žene okupam i za školu spremim moje mališane. Da i oni imaju televizor, da domaće zadatke pišu uz svetlo sijalice. Svaka pomoć u ovom trenutku nam je dobrodošla - priča Nezrina Čalaković.

Prema njenim rečima od komšija su nedavno dobili kozu koja im mnogo znači, jer deca uvek imaju svežeg mleka. O nevoljama njihove porodice obavešten je i humanitarac Hido Muratović koji je obišao ovu porodicu, a uskoro će joj odneti i najneophodnije namirnice, odeću i obuću.

- Sada je najvažnije da se deca dobro spreme za školu i da ne oskudevaju u hrani i odeći. Ako bude interesovanja i pomoći možda ćemo započeti i kuću, ali o tom potom - kaže Muratović sa kojim možete stupiti u kontakt putem telefona na broj: 00381 64 330 32 40 radi pomoći Čalakovićima.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Uveče najteže

- Preko dana se sa decom igram ispred kuće, a najteže je u sumrak kad nas majka pozove u kuću bez svetla. Sedimo i čekamo da roditelji upale sveću, petrolejku ili neku bateriju. I to moramo da štedimo, jer se sve kupuje. Mnogo bih volela kada bih imala svoje kupatilo, da se lepo istuširam, i televizor da gledam crtane filmove - Hafizova i Nezrinina ćerka Azemina, učenica trećeg razreda osnovne škole.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Lečenje se ne sme prekidati
HUMANITARNI MOST Do zime pod novim krovom
HUMANITARNI MOST Plakali od sreće
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online