Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 11.09.2018.
18:00 >> 12:12h
A. Vučićević - Vesti - Foto: Lična arhiva A

Da Marta konačno otvori oči

Kada se početkom aprila Marta Mirković iz Beograda požalila roditeljima na glavobolju, niko nije ni slutio da će samo dva meseca kasnije ova jedanaestogodišnjakinja biti u komi. Danas, više od dva meseca otkako je upala u besvesno stanje, pomaka nema. Očajni roditelji, umesto da se raduju njenom polasku u šesti razred, vode borbu za njen život.

Lična arhiva
 

- Tog jutra kada je sve počelo, otišla je u školu kao i svakog dana. Ipak, zbog glavobolje nije bila sposobna da prati nastavu, pa nas je nastavnica zvala da dođemo po nju. Narednog dana odveli smo je u školski dispanzer, gde nam doktorka zakazuje pregled kod neurologa u Dečjoj klinici u Tiršovoj. On nam je zakazao kontrolni pregled za početak maja, i upućeni smo da obavimo očni pregled kod oftalmologa i da vodimo dnevnik učestalosti i intenziteta glavobolja u toku dana. Marta je ovaj dnevnik vodila sama - počinje priču Martin otac Zoran.

Očni lekar je uočio otok očnog živca - edem papile. Zbog toga su hitno poslati u Urgentni centar, gde je urađen skener glave.

I drugari se uključili u borbu

Martini drugari iz škole takođe su se aktivirali, pa će tokom septembra organizovati niz aktivnosti kako bi se prikupio novac za Martino lečenje. Organizovaće priredbe, predstave, a na ulazu u školu je postavljena i kutija za prikupljanje priloga. Aktivirali su se svi, od dece, roditelja, nastavnika, i prijatelja porodice, svi sa istom željom da Marta konačno otvori oči.

- Na snimku su uočene promene. Te večeri su je smestili na dečje odeljenje Neurohirurške klinike KCS. Nakon brojnih analiza, ugrađen joj je 3. maja takozvani šant sistem, kojim se reguliše normalan protok likvora, rasterećuje pritisak u glavi i otklanja bol - ispričao je Zoran.

Marta se brzo oporavila od ove intervencije, a u narednim danima je ustanovljen hemangioblastom gradus I, tumor na moždanom stablu. Operisana je 24. maja. Iako je intervencija bila teška, Marta je počela da se oporavlja. Ipak, 12 dana nakon operacije, njena krvna slika je bila veoma loša, pa je prebačena u Institut za majku i dete.

- Tu su ustanovili da ima dva čira na dvanaestopalačnom crevu i smeštena je na intenzivnu negu. Narednih dana, uz pomoć lekova i terapije stanje se malo popravilo, ali sedmog dana došlo je do obilnog krvarenja, pa je hitno operisana 15. juna. Tom prilikom postavljena joj je gastrostoma, i izveden deo (cevčica) šant sistema van stomaka. Pošto je i ovu operaciju hrabro izdržala, ona je uz nesebičnu pomoć doktora, sestara i medicinskih tehničara počela ubrzano da se oporavlja - kaže Dragan.

Isključena je sa respiratora, počela je pomalo da govori i napravila je nekoliko koraka po sobi. Bila je svesna, komunikativna i neurološki zdrava.

- Svi smo bili veoma srećni zbog toga. Nakon što se malo oporavila, vraćena je na odeljenje intenzivne nege Kliničkog centra, zbog daljeg tretmana u vezi sa cevčicom šanta. Ustanovljeno je da je likvor uspostavio prirodnu cirkulaciju, te joj je šant sistem uklonjen iz organizma. Marta je operisana po četvrti put 28. juna. Proceduru je dobro podnela. Posle operacije smo primetili da ima krvav ispljuvak, ali nam je rečeno da je to posledica povrede sluzokože prilikom intubacije. Sledećeg dana je doživela plućnu emboliju, tzv. infarkt pluća, dolazi do srčanog zastoja, pa je intubiraju, priključuju na respirator i reanimiraju. Marta od tada ne dolazi svesti. Upala je u komu, a vraća joj se samo srčana radnja i samostalno disanje u tragovima. Od tada se nalazi u istom, teškom stanju na odeljenju intenzivne nege - kaže Zoran.

Poziv donatorima

Ukoliko želite da pomognete Marti da se probudi, možete posredstvom organizacije Budi human, poslati SMS sadržaja 532 na broj 3030, ili uplatom na račune: dinarski 160-511860-06, devizni 00-540-0002832.3 IBAN broj: RS35160005400002832303
SWIFT/BIC: DBDBRSBG. Takođe, možete kontaktirati i roditelje na telefon +38164/140 50 17. Na raspolaganju je, kao i uvek, redakcija "Vesti".

U Srbiji ne postoje ustanove koje se bave stanjem kome, pa su roditelji potražili pomoć u inostranstvu.

- Obratili smo se jednoj klinici u Belgiji, i jednoj u Nemačkoj. Iz Nemačke još čekamo odgovor, a iz Belgije su nam poslali dopis da možemo doći na detaljnije analize, posle kojih bi mogli da nam kažu nešto više. Sedam dana boravka u bolnici i analize bi koštale oko 9.000 evra. Taj novac imamo, zahvaljujući fondaciji Budi human. Ipak, najveći problem je specijalni avioprevoz koji košta oko 15.000 evra, koji je njoj potreban, a za koji mi nemamo novca. Ako bi utvrdili u Belgiji da mogu da joj pomognu, još ne znamo koliko bi to koštalo. O tome ćemo moći da pričamo tek nakon svih analiza - kaže Dragan.

Cela porodica se nada da će se Marta probuditi i videti lica svojih najmilijih - mame, tate i starijeg brata.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Jovići u srcu dobre Nataše
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online