Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Za Sergejevo bolje sutra

Teška sudbina malenog Sergeja Andrejevića (3) iz Zemuna, koji je po samom rođenju oboleo od meningo-encefalitisa (upale mozga), ostavivši katastrofalne posledice po razvoj ovog dečaka, o čemu smo nedavno pisali, u srce je pogodila i našu čitateljku iz Štajera, Zdravku Vukosavljević. Ne časeći časa, na kućnu adresu bračnog para Svetlane i Miroljuba Andrejevića poslala je pomoć od 50 evra, kao zalog za nastavak lečenja malenog Sergeja u Italiji.

Lična arhiva
U mislima dobrotvorke: Sergej Andrejević

Brza reakcija ove plemenite žene iz Austrije prijatno je iznenadila Andrejeviće, koji su poželeli i da se posredstvom "Vesti" zahvale.

- Poziv koji smo primili od divne Zdravke, pre nego što nam je poslala pomoć, nas je iskreno obradovao. Pre svega, zbog saznanja da nismo sami u svojoj muci i da ima dobrih ljudi spremnih da pomognu, a da vas pritom uopšte i ne poznaju. Zato želimo još jednom da se zahvalimo u ime cele naše porodice, jer je imala srca i razumevanja za naše dete, kao i borbu za njegovo zdravlje koju vodimo od njegovog rođenja - kazala je Svetlana Andrejević po prispeću donacije.

Podsećanja radi, posledice izuzetno opasnog virusa, koji je napao ceo organizam malog Sergeja, bile su vidljivije iz meseca u mesec.

- Uviđali smo sve više kako nam beba kasni sa razvojem i u jednom trenutku potpuno smo izgubili konekciju sa Sergejem. To se dogodilo i sa pojavom epileptičnih napada. Ubrzo mu je ugrađena i gastrostoma, jer je ceo organizam bio u kolapsu.

Tako i dan-danas, iako je skoro napunio tri godine, on je poput bebe od nekoliko meseci. Sergej ne može da priča, ne hoda, ne sedi, ne pruža ruke da dohvati igračku. Sve do skoro nije imao ni emotivnu reakciju, nije se smejao, a ni plakao... Morali smo nešto da preduzmemo, nismo se mirili sa tim da će ostati takav čitavog života - rekla je majka Svetlana Andrejević, dodavši:

- U opticaju je bila i transplantacija matičnih ćelija, pa smo jednu i obavili. Ipak, nije dala nikakav poseban efekat, pa sam nakon temeljnog istraživanja i konsultovanja sa jednim našim naučnikom, saznala da ponavljanje ovog procesa ne bi imalo nikakvog smisla. Najviše zbog toga što iz matične ćelije dobijene iz kostne srži, prosto ne možete dobiti nervnu ćeliju u mozgu i ne možete lečiti nervna oboljenja. Tako smo došli i do nečega što smatram daleko svrsishodnijim za svoje dete...

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Prema rečima ove hrabre majke, u Italiji su započeli program osmišljen od strane međunarodnih naučnika, neurologa i psihologa iz Amerike, koji je po mnogo čemu revolucionaran kod dece koja pate od neuroloških oboljenja.

- To je ustvari program za neuroplastiku, koja predstavlja konstantan rad sa detetom kroz svakodnevne stimulacije za mozak, koje su vizuelne, taktilne, slušne itd. Imate određeni fizikalni deo programa i imamo masking. U pozitivne efekte maskinga (stavljanja maske i udisanja ugljen-dioksida) uverili smo se na EEG-u, jer po skidanju te maske dete počinje da udiše kiseonik koji hrani mozak. Vidljivih pomaka bilo je već posle dva meseca takve terapije, a jedan od njih je da Sergej nema više epi-napade i da skidamo brojne lekove - priča majka Svetlana.

Ipak, da bi mali Sergej jednog dana stao i na noge, sa ovim programom je potrebno nastaviti. A za naredni odlazak neophodno je izdvojiti čak 7.000 evra.

- Zbog intenzivnih rehabilitacija, neophodnih lekova i specijalne ishrane za Sergeja, kao porodica snalazimo se veoma teško, budući da živimo samo od suprugove stolarske plate. Naredni odlazak planiran je za januar i za to je potrebno 7.000 evra. U tu sumu ne računamo smeštaj i prevoz kolima do tamo. Tada će nam uraditi nove preglede i procene, ali i napraviti program po kome ćemo postupati narednih šest meseci.

Mi smo prezadovoljni postignutim. Sergej je mnogo više svesniji okoline, čak je počeo polako i da guta tečnu hranu, što ranije nije mogao. Reaguje i na toplo i na hladno, ali i na zvuke. Verujte to su za nas, i te kako značajni pomaci. Zato smo i nemajući kud više, odlučili da se za pomoć obratimo znanim i neznanim ljudima, sa nadom da će imati razumevanja za našu muku, a već prva reakcija dobrotvorke iz Austrije daje nam nadu da ćemo savladati i tu veliku prepreku - iskreno će majka Svetlana.

Sergej sa bratom Stefanom

Kontakt adresa i računi

Plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele da pomognu porodici Andrejević i lečenje njihovog sina Sergeja, mogu stupiti sa njima u kontakt na adresu: Trive Vitasovića br. 16/1, 11185 Zemun polje i broj telefona: 00381 63 307 510, radi dogovora o načinu slanja i dostave pomoći. Otvoren je i devizni račun na ime Svetlane Andrejević u banci Inteza na broj RS35-160-5130202403530-35 SNjIFT DBDBRSBG i dinarski: 160-5100102851334-78.

Nema predaje

Za Sergeja je veoma važno da program nastavi, jer usled mirovanja i ležanja može doći do propadanja mišića i organa, pošto mu je, između ostalog, dijagnostikovan i hiperelastični sindrom, odnosno slabo vezivno tkivo.

- Borbu za Sergejev napredak nastavljamo kako bismo izvukli maksimum uz pomoć terapija, naučili ga da koristi ruke, da sedi i puzi. Kad se "popravi" mozak i druge stvari se vraćaju u normalu. U to smo se sami uverili i zato smo sve nade položili u ove programe i nadamo se da će naš Sergej u jednom trenutku stati na svoje noge. Za to će trebati mnogo snage svima nama, jer smo svesni da je pred nama dug put za njegovo bolje sutra. Jedno je sigurno, od toga nećemo odustati. Pomoć će nam biti potrebna i zahvaljujemo se unapred svakome ko poželi da nas podrži - kazala je Svetlana Andrejević (38), rodom iz Novog Sada.


 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Radovi počeli pre roka
HUMANITARNI MOST Želimo vam svaku sreću
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online