Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Najveća nagrada da druge usreći

Naša čitateljka i dugogodišnja donatorka mnogih štićenika Humanitarnog mosta, penzionerka B. G. iz Adelejda, ne posustaje kada je reč o dobrim delima. Najbolji dokaz za ovu tvrdnju je i njena nova donacija od ukupno 800 dolara, pristigla posredstvom redakcije "Vesti" iz Sidneja, koju je namenila na više adresa kao što to uvek čini.

Hvala do neba: Rada Simić

Ovog puta u njenim mislima našao se Mihajlo Kukić iz Prijedora kome je namenila 200 dolara, kao i Danici Ćorković, izbeglici iz Petrinje, nastanjenoj u Beogradu, bolesnoj Radi Simić iz Šapca, ali i HO Solidarnost za Kosovo koje predvodi Arno Gujon.

Uz donaciju uputila je i pismo sledeće sadržine:

"Posle duže vremena, opet sam tu da pošaljem donacije svom ugroženom narodu u otadžbini. Činila bih to i češće, ali bolest me je savladala, pa ne mogu da se krećem mnogo, jer imam velikih problema sa kukom. Ipak, skupila sam malo snage da bar obradujem pojedine ljude u nevolji. Nadam se da će im ova pomoć stići što pre".

Kako je želja naših čitalaca uvek na prvom mestu, to su dva priloga već stigla na zadate adrese, kako bi donela olakšanje i sreću.

Slede nova uručenja

Reporteri "Vesti", narednih dana uručiće prilog od 200 dolara i Mihajlu Kukiću (18) iz Prijedora, koji je u srcu naših humanih čitalaca već desetak godina. Ovaj mladić nedavno je završio tek osmi razred, jer zbog bolesti nije mogao redovno ići u školu. Umesto škole, morao je često na lečenje i terapije, a poslednje su bile fizikalne vežbe u banji Trapiste kod Banjaluke. Podsećanja radi, on je još kao beba imao dve transplantacije - kostne srži i jetre, a za treći zahvat presađivanje rožnjače, naši plemeniti čitaoci iz dijaspore prikupili su prilog, ali još se čeka na znak lekara. Istina, stručnjaci odgađaju ovaj zahvat, jer se na svu sreću Mihajlov vid malo poboljšao. Kako je Mihajlo i da li je u međuvremenu obavio kontrolni pregled u Milanu, njegova dobrotvorka moći će da sazna u jednom od narednih izdanja našeg lista. Isto tako i da više pročita o prosleđenoj pomoći HO Solidarnost za Kosovo.

Prva se radovala penzionerka Danica Ćorković (68), kojoj je zbog posekotine žicom na radu i infekcije, amputirana jedna noga do kolena. Muke muči i sa dijabetesom i glaukomom, samim tim, ovaj dar je za nju kao dar s neba.

- Toj dobroj duši želim svu sreću ovog sveta. Mnogo mi je pomogla i skinula ogroman teret s pleća. Zahvaljujući njenoj pomoći ponovo ću moći da obezbedim neophodne lekove do kojih teško dolazim sa penzijom od koje jedva preživljavam. Isto tako da podmirim i režije. Šta god da kažem i koliko god da se zahvalim, znam da je malo, jer nikome nije lako da odvoji od sebe da bi nekome koga i ne poznaje pomogao, a posebno odvojiti od teško stečene penzije. Ako neko zna koliko je to teško, znam i sama - rekla je Danica Ćorković, izbegla iz Petrinje u Hrvatskoj, a dobrotvorki je poželela dug život i da je sreća prati na svakom koraku.

Brigom i pomoći naše čitateljke iz daleka, ništa manje nije bila iznenađena i prijatno obradovana Rada Simić iz Šapca.

- Kada ste sami na svetu i nemate nikoga ko bi vam pomogao i makar čašicom razgovora skrenuo misli sa konstantnih bolova i nevolja kako platiti račune od premale penzije, a pri tome imati za lekove i hranu, onda ovako nešto stiže kao dar sa neba. Toj divnoj gospođi zahvaljujem se beskrajno. Neka je čuva Sveti Ilija i svi sveci. Odmah ću kupiti lekove koji mi nedostaju i hranu, ali ostaviti deo za račune - iskreno će Rada koja je pre nekoliko godina zbog karcinoma ostala bez dela bešike i reproduktivnih organa, a na stomak je izvedena stoma da bi mogla da obavlja fiziološku potrebu.

Rada ima astmu i diskurs herniju, koja godinama izaziva sve jače bolove u kičmi i vratu, što joj onemogućava da normalno funkcioniše, a od penzije koja iznosi svega 110 evra ne može da se snađe ni za najosnovnije. Kako sama ističe, sve je lošije.

- Sve je preskupo za mene, lekovi posebno, a bolovi me tek ubijaju u pojam, jer mi oduzimaju i volju za životom. Bolesna sam, nikakva, jedva na nogama mogu da stojim. Stalno se borim i sa infekcijama, a imala sam i nesreću da padnem niz stepenice, pa sam sad i sva ugruvana. Svakog meseca sam pod ogromnim stresom kako platiti troškove, jesti... Da nema "Vesti" i čitalaca koji mi pomažu, što donacijama, što toplim rečima i podrškom, zaista ne znam kako bih preživela i jedan dan. Prezahvalna sam svima koji me se sete. Hvala do neba i nazad - poručuje ova žena, lijući gorke suze.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Toplo i duši i telu
HUMANITARNI MOST Biće im toplo ove zime!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online